Mihai Geantă nu participă la concursul pentru şefia CJAS Ialomiţa din 26 iulie

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Mihai Geantă, a decis ca în acest an să nu mai susţină concursul pentru şefia instituţiei, fiincă îşi doreşte să ofere şansa altor candidaţi care vor să ajungă la conducere. Prin urmare, nu s-a înscris la concursul de pe 7 mai. Consideră că, deja, s-a achitat, în anii care au trecut, de atribuţiile acestea de a fi principalul responsabil pentru buna funcţionare a sistemului de sănătate şi că este timpul să vedem cum îşi vor desfăşura activitatea şi alte persoane dornice. Timp de 19 ani, directorul a participat de 10 ori la astfel de concursuri şi, dintre acestea, de 9 ori a luat proba scrisă, ceea ce arată că legislaţia a fost aceeaşi tot timpul şi la fel şi volumul de muncă. De asemenea, nu ar fi putut, în această perioadă – cum nu ar fi putut niciun alt coleg de-al său – să lase atribuţiile de serviciu şi să stea 20 de zile acasă pentru a învăţa. În paralel cu serviciul, nu sunt de ajuns 20-25 de zile pentru a memora cel puţin 2.000 de pagini în întregime, cu fiecare act normativ. Astfel a declarat, la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Ialomiţa (CJAS Ialomiţa).

La concursul de pe 7 mai, s-au prezentat 33 de candidaţi la nivel naţional, dintre care doar 5 au luat mai mult de 70 de puncte, cât era minimum pentru promovarea concursului. 20 din 54 de candidaţi înscrişi, nu s-au prezentat. În Ialomiţa, candidatul care s-a prezentat şi nu a fost nominalizat, a obţinut 26,50 de puncte.

Mihai Geantă bănuieşte că, atunci când nu a promovat, rezultatul a fost dorinţa celor responsabili cu organizarea, având în vedere că în acel an nu a trecut examenul niciun candidat din ţară. „Atunci când am picat eu, au picat toţi din întreaga ţară, deci nu este o ruşine, că a fost o problemă în organizarea concursului de la acea vreme. Probabil a fost o tendinţă răuvoitoare, că se poate face şi aşa ceva, să uzezi participanţii, să ataci fibra lor umană, să te debarasezi de ei în modul acesta. Şi a fost urât şi este urât să pui la încercare nişte oameni. Înţelegem, am dat şi noi zeci şi zeci de examene, un examen este riguros, dar nu să cauţi nod în papură cu orice preţ… De aceea, am considerat că este cazul să mă abţin, în această perioadă, din a mai merge la concursuri, şi au fost deja două organizate pînă acum, şi să mă ocup de treburile de zi cu zi, de gestionare”, a adăugat directorul, specificând că managerii şi angajaţii Casei de Asigurări nu îşi pot permite să piardă nici măcar 3-4 zile de muncă, pentru un concediu de odihnă, fiindcă, astfel, s-ar decala activităţile. „E o chestie de fair play şi de profesionalism să nu-ţi laşi ceilalţi colegi să facă o muncă dublă, pe a mea şi pe a altuia. Nici colegii de execuţie nu pot să plece mai mult de 2 – 4 zile, pentru că acesta este sistemul şi în permanenţă vin solicitări de situaţii, de adrese, care mai de care, mai vechi sau mai noi. Asta presupune volum de muncă şi fiecare ştie partea lui de muncă. Inclusiv din partea Curţii de Conturi centrale, apar fel şi fel de situaţii şi trebuie să fim să răspundem prompt”, a punctat Mihai Geantă legat de acest subiect.

La cel de-al doilea concurs, în luna iunie, a participat doar o persoană din judeţul Ialomiţa, care nu a promovat, obţinând un rezultat de 45 de puncte, iar următorul examen va avea loc pe 26 iulie 2021.

Materia care trebuie parcursă pentru promovarea concursului are în jur de 2.000 de pagini şi cuprinde legea finanţelor publice (legea 500), codul fiscal, codul administrativ, contractul cadru, normele metodologice, legea 95, structura Casei Naţionale, statutul Casei Naţionale şi aşa mai departe. În cazul Casei Naţionale, sunt enumerate diverse aspecte, în ordine, ce trebuie memorate. Anume care sunt atribuţiile preşedintelui Casei Naţionale, atribuţiile directorului general; de asemenea, obligaţiile furnizorilor de servicii medicale, de medicină primară, de specialitate, din spitale şi aşa mai departe, atribuţiile şi obligaţiile farmaciilor, drepturile şi obligaţiile caselor de asigurări; actele normative privind petiţiile, privind legea 544 pentru transparenţa şi relaţiile publice, etc. „Nici cei care lucrează în casele de asigurări nu ştiu toate lucrurile acestea. Fiecare se ocupă de un singur sector şi, automat, le neglijează pe celelalte. Toate lucrurile acestea le ştie cineva care are decizia centrală, cum sunt eu sau alte persoane care citesc zi de zi legislaţii şi memorează. Dar, chiar şi în condiţiile acestea, trebuie să înveţi 10-15 ore pe zi, timp de 20 de zile, să nu ignori anumite aspecte teoretice. Este foarte greu să anticipezi ce se va da la examen. Eu nu voi mai participa nici pe 26 iulie. Avem atâta treabă şi este şi un fel al meu de a mă abţine de la presiunea aceasta care a fost pusă în atâtea concursuri date”, a explicat Mihai Geantă.

În altă ordine de idei, directorul a descris cum trebuie să arate „cartea de vizită” a unui candidat care merită postul, dându-se pe sine drept exemplu. Acesta trebuie să fie agreat de toţi furnizorii de servicii medicale, să modeleze foarte bine derularea activităţii, să intervină atunci când este cazul, să răspundă prompt în timpul controalelor organelor de control. „Clădirea insituţiei noastre este amenajată şi modernizată după standardele europene cu protecţie energetică. Când am intrat în Casa de Asigurări ploua torenţial, toaletele refulau în sus, ploaia venea de sus, iar izolarea termică şi toate intervenţiile s-au făcut cu sacrificii, cu atragere de fonduri şi, pas cu pas, s-a reuşit modernizarea tuturor birourilor. Deci asta e cartea de vizită a unui om care… ce să mai demonstreze acum? Nu mai are ce să demonstreze”, a concluzionat Mihai Geantă în legătură cu activitatea sa din toţi aceşti ani.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )