Mesajul PMP pentru români este să nu cadă în capcana pe care o întind politicienii populişti!

Zilele acestea, Eugen Tomac (preşedintele Partidului Mişcarea Populară – PMP) a fost prezent la Slobozia, pentru a promova candidaţii şi obiectivele pe care formaţiunea le are în vedere.
Liderul a atras atenţia, în primă fază, asupra misiunii dificile pe care politicienii o au, mai cu seamă candidaţii la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Din punctul său de vedere, cu toate că românii sunt îngrijoraţi şi preocupaţi de criza din sănătate, generată de Coronavirus, trebuie să îşi decidă viitorul pentru următorii patru ani. „Este puţin spus că e imposibil, practic, să faci campanie în situaţia actuală, generată de pandemie. Căci, prioritatea oamenilor nu o reprezintă ziua de 6 decembrie 2020, data alegerilor parlamentare, iar asta este de înţeles. Dar, ar trebui ca alegerile să-i preocupe pe români, fiindcă este ziua când sunt obligaţi să vină spre urne ca să-şi decidă viitorul pentru următorii patru ani. Asistăm, din păcate, în această perioadă, la un val de populism fără precedent. Chiar dacă presiunea e enormă, mesajul PMP pentru români este să nu cadă în capcana pe care o întind politicienii populişti, în această perioadă. Cea mai mare ameninţare pentru o democraţie sunt exact aceştia. Populiştii reprezintă cancerul într-o democraţie şi noi, ca partid politic, cu obiective îndrăzneţe, vă atragem atenţia că toţi cei care vă cer votul, în această perioadă, mint atunci când spun că susţin eliminarea pensiilor speciale. Nici un partid nu doreşte în mod onest eliminarea pensiilor speciale, pentru că dacă exista voinţă politică o făceau până acum. PMP a propus singurul proiect de lege, care vizează eliminarea pensiilor speciale şi nu a altor pensii, în Parlament. Proiectul a fost adoptat de Senat, se află pe ordinea de zi de un an de zile şi este votat. Sunt 4,5 milioane de pensionari în această ţară, umiliţi prin pensiile pe care le primesc. În schimb, parlamentarii au pensii în plus, de peste 10.000 de lei, doar fiindcă şi-au creat privilegiul pentru ei. PMP este singurul partid care a făcut ceva concret, în această direcţie. PMP este singurul partid care propune reducerea numărului de parlamentari la 300. Noi am propus o iniţiativă legislativă în Parlament. La fel, Senatul a adoptat-o de doi ani şi nici un alt partid nu a propus niciodată vreo iniţiativă pe această temă. Nici USR – care acum şi-a adus aminte în campania electorală că vrea să reducă numărul de parlamentari – nici PNL, nici PSD. Eu am fost cel care s-a bătut în toate comisiile pentru acest obiectiv, împreună cu inimosul meu coleg, domnul senator, Gabi Ionaşcu şi mulţi alţii implicaţi în acest proces”, a precizat preşedintele Tomac, care le transmite românilor că PMP nu promite că va face, ceea ce alţii, astăzi, descoperă că trebuie pus în aplicare. PMP deja a făcut demersuri în aceste importante direcţii, de reducere a numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Sunt proiecte care au fost adoptate deja de către Senat şi nu mai au nevoie decât de votul deputaţilor.

PMP propune depolitizarea întregului sistem de numiri din sănătate

Prioritatea PMP, astăzi, o reprezintă sănătatea. Toţi sunt experţi în politici pe sănătate, promit că vor găsi soluţii pentru a însănătoşi sistemul de sănătate publică. PMP este singurul partid care vine în Parlament cu o lege privind reforma şi reorganizarea sistemului de sănătate. „Nici un partid politic, în ultimii 30 de ani, nu a venit cu o lege a sănătăţii. Suntem singurii care am venit cu un astfel de proiect de lege. Acesta se află în Parlament, dar nu vor să-l dezbată. Ce trebuie făcut în sănătate? Este simplu. Trebuie depolitizat întregul sistem de numiri din sănătate. Toţi directorii de spitale trebuie numiţi în baza unor concursuri organizate de profesionişti, nu numiţi la ordin politic, exact aşa cum se întâmplă în prezent. Un director numit politic nu mai are alt filtru decât presiunea politică. Iar noi, propunem, prin legea elaborată de cei mai buni specialişti în managementul sănătăţii, să depolitizăm sistemul de sănătate publică. Trebuie să se facă rapid un audit, pentru a şti exact care este radiografia sistemului de sănătate, care sunt marile vulnerabilităţi. De asemenea, noi propunem, prin această lege a sănătăţii, să schimbăm statutul pe care-l au spitalele azi. Un spital trebuie să aibă un statut juridic foarte clar, anume acela de fundaţie publică cu capital de stat, pentru a putea avea independenţa necesară şi capacitatea de a atrage singur fonduri de la Ministerul Fondurilor Europene, de la Ministerul Sănătăţii, direct de la Uniunea Europeană sau de la alţi investitori. Spitalele trebuie să aibă această capacitate de organizare pentru a atrage proiecte, a reuşi să deschidă proiecte de cercetare şi aşa mai departe. Ori, la ora actuală, spitalele sunt complet politizate şi ineficiente. De aceea, oamenii nu au încredere în sistemul de sănătate românesc şi noi avem soluţii. Nu promitem, căci am făcut demersuri, am propus în Parlament. Pentru aceste obiective, le cerem cetăţenilor votul pe 6 decembrie, ca să putem să le ducem mai departe şi implementa”, a punctat Eugen Tomac, specificând că sunt multe obiective pe care PMP le susţine.

„România a ratat întotdeauna dezvoltarea şi accelerarea procesului de prosperitate”

Cel mai important obiectiv, pe care trebuie să-l îndeplinească viitorul Guvern (şi în acest sens, PMP insistă clar ca viitoarea majoritate parlamentară, ce va susţine Guvernul, să ceară în mod imperativ cabinetului să-l îndeplinească) este să-şi adapteze priorităţile în funcţie de obiectivele pe care le are la finanţare Uniunea Europeană. România are peste 80 miliarde euro alocaţi în viitorul exerciţiu bugetar, plus fondurile pentru redresare şi rezilienţă, un capital extraordinar. „România a ratat întotdeauna dezvoltarea şi accelerarea procesului de prosperitate tocmai pentru că între cele două Guverne, de la Bucureşti şi Bruxelles, nu s-au sincronizat proiectele. Tocmai de aceea, noi vom insista ca în următorii ani, când nu mai avem alegeri (pentru că 2019 şi 2020 sunt ani rataţi fiindcă am avut două rânduri de alegeri), să utilizăm cu maximă eficienţă fondurile pe care le avem la dispoziţie. Avem o şansă uriaşă să transformăm această criză din sănătate, această criză economică, într-o oportunitate. Anume pentru a dezvolta infrastructura mare, autostrăzi, cale ferată de mare viteză, a rezolva parte din problema ce ţine de irigaţii, a construi şcoli şi spitale, a construi peste o mie de creşe şi grădiniţe…în fiecare localitate din această ţară, trebuie să avem cel puţin o creşă sau o grădiniţă şi PMP va lupta pentru acest obiectiv. Deci, în linii mari, acestea sunt priorităţile noastre şi vom încerca să le atingem”, a accentuat preşedintele Eugen Tomac.

„Eu sunt absolut convins că vom reuşi să inspirăm mai multă încredere în Ialomiţa”

În final, liderul s-a referit la Organizaţia Judeţeană PMP Ialomiţa, la Cristian Mihălăchioiu (actualul preşedinte interimar al PMP Ialomiţa, candidat la Camera Deputaţilor din partea PMP Ialomiţa) şi candidaturile formaţiunii de la nivel central. „Organizaţia noastră este una inimoasă, cu oameni extrem de serioşi. Încerc în aceste zile, pe cât este posibil, să ajung în fiecare judeţ şi să transmit mesajul PMP. Suntem o echipă de oameni pe care românii, cât de cât, îi cunosc. Candidatul PMP, la Camera Deputaţilor, în Bucureşti, sunt eu. La Senat, candidează domnul ministru Cristian Diaconescu. Mai avem colegi în întreaga ţară, extrem de valoroşi. Domnul Cristian Mihălăchioiu este un om extrem de ataşat de judeţ. A venit aici pentru a pune umărul la reorganizarea structurii noastre. Echipa de candidaţi o cunoaşteţi. Eu sunt absolut convins că vom reuşi să inspirăm mai multă încredere în Ialomiţa. Nu suntem rupţi de realitate. Ne ştim potenţialul şi tocmai de aceea mi-aş dori foarte mult ca organizaţia din Ialomiţa să obţină un scor bun, chiar dacă este impropriu spus că am reuşit să facem o campanie serioasă în această perioadă, ţinând cont de restricţii şi toată situaţia prin care trecem. Dar, cu bună credinţă, plecăm la drum cu această convingere, că vom găsi suportul necesar în rândul ialomiţenilor şi vom primi şi votul”, a mai adăugat Eugen Tomac, preşedintele PMP.

( Diana ARON )

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )