Membrii USR-PLUS Călărași au anticipat rezultatul alegerilor parțiale din iunie

Locuitorii din 36 de orașe și comune din 23 de județe și-au votat, duminică, 27 iunie, primarii și viceprimarii, în cadrul alegerilor locale parțiale. Repartizarea votului pe partide politice la nivel național a fost PNL (Partidul Național Liberal)-40,5 %, PSD (Partidul Social-Democrat)-39,5%, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor)-3,6%, USR-PLUS (Uniunea Salvați România – Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate)-2,4%, PMP (Partidul România Mare)-1,7%, UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România)-1,2% independenți 6,1%. Iar mandatele de primar adjudecate au fost PSD-17%, PNL-15% UDMR-1%, independenți-2%. La nivelul Călărașului, au fost două primării din județ, însă niciuna nu a fost câștigată de USR-PLUS.

Pentru membrii filialei USR-PLUS Călărași a fost foarte important să participe la aceste alegeri. În acea perioadă, au încercat să identifice oameni din comunele din județ, însă doar în Cuza Vodă nu au reușit. Este vorba despre un membru al Alianței care locuiește în București, dar are părinții și câteva rude în Călărași. Acesta a fost de acord să-și depună candidatura. Nu este un nume consacrat, iar la țară oamenii, de obicei, vor să își cunoască dinainte primarul. Astfel a declarat președintele organizației județene a Alianței USR-PLUS Călărași, Amelia Giurcan, în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Subiectul Zilei”, difuzată la postul de radio Fresh FM. „Pentru noi a fost important să avem candidați acolo, cu toate că eram conștienți că al nostru coleg de la București nu a luat mai mult de opt voturi. A fost votat probabil de familie. Nu este cunoscut. Și PSD și PNL au venit cu doi oameni din comunitățile lor, rețeta pentru ei este clară. Ambii vin din Cuza Vodă,  fermieri, arendași și foarte, foarte cunoscuți. Asta nu înseamnă că noi nu am avut un candidat bine pregătit. Ba din contră. Din păcate, acesta a fost scorul pentru noi. Este un handicap să găsim în comunități rurale oameni care să ne reprezinte din scurt. Mandatul nostru este strict de construcție, deci încercăm să identificăm membri în comunitățile rurale, acolo unde USR nu are filiale. De asemenea, vrem să construim în jurul lor filiala și, automat, să-i pregătim pentru alegerile locale din 2024. Responsabilitatea acestui Birou Județean nu este câștigarea alegerilor din 2024. Esențial e să formăm o echipă puternică și rolul pe care ni l-am asumat este tocmai construirea acestor filiale locale.

2,4% este un scor pe care mulți dintre noi îl anticipam, pentru că tot ce se întâmplă în Călărași are loc și în Ialomița, și în Vaslui. Adică toți colegii noștri întâmpină greutăți în a identifica oameni cunoscuți. Știm doar că oamenii foarte cunoscuți sunt acaparați imediat de către partidele vechi și consacrate”, a adăugat președintele USR-PLUS Călărași, Amelia Giurcan.

USR-PLUS Călărași este de acord cu obligativitatea vaccinării, la Congresul partidului

Atât PNL-ul, cât și USR-ul se află în febra alegerilor interne. Copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a anunțat că toți delegații la Congresul partidului va trebui să fie vaccinați anti Covid-19. Altfel, aceștia vor fi înlocuiți de supleanți, neputând să voteze nici măcar online.

Membrii USR-PLUS filiala Călărași se regăsesc total în această decizie. Fiind susținători ai vaccinării în campaniile lor, aceștia se conformează având în vedere faptul că nu pot lua parte la astfel de evenimente fără a fi responsabili. „Eu cred că asta este o dovadă de normalitate în interiorul partidului. USR militează pentru vaccinare. Ar fi fost o ipocrizie din partea noastră să mergem acum la un congres național cu 500 de participanți, să nu fim vaccinați și să nu respectăm măsurile de prevenție. Este un lucru normal. Acum suntem deja la un început de val 4. Este firesc ca noi ca membri și delegați la un congres politic, să fim conștienți că vaccinarea este singura soluție. Nu este moral să mergi într-o adunare publică nerespectând niște măsuri minime, tu, ca membru USR, partid care chiar militează pentru vaccinare. La noi nu au fost niciodată discuții legate de subiectul acesta, eu nu am auzit pe nimeni care să spună că nu i se pare normal că trebuie să se vaccineze. Din contră, noi toți în filiale am avut campanie pro vaccinare. Am fi fost ipocriți dacă protestam în legătură cu această regulă”, a explicat Amelia Giurcan.

Acum, pentru șefia Alianței USR-PLUS se bat trei candidați, Dan Barna, Dacian Cioloș și a apărut un nou candidat, Irineu Darău. USR-PLUS este un partid viu cu o democrație internă. Când este un singur candidat, nu e bine, dacă sunt mai mulți, iarăși există probleme. Irineu Darău, în momentul în care și-a depus candidatura, i-a și criticat în termeni duri pe cei doi copreședinți, Dan Barna și Dacian Cioloș: Majoritatea organizațiilor locale suferă de o lipsă cronică de resurse și de atenție, nefiind sprijinite să aibă rezultate reale pentru votanți. Deși partidul are nevoie să își întărească baza, modul de conducere al filialelor induce faptul că membrii se axează mai mult pe bunăstarea Alianței la nivel național decât local sau județean: „În această situație, oamenii valoroși nu se regăsesc în proiecte viabile concrete cu care să rezoneze și pleacă sau sunt înlocuiți de o generație atent crescută de semeni ai actualei conduceri. Colegul de la Brașov a avut, într-adevăr, un discurs un pic mai agresiv, dar a fost dreptul domniei sale de a spune acele lucruri. În 2017, USR avea 1.500 de membri, 50 de filiale, 43 de parlamentari și 54 de consilieri locali doar în București. În 2021, avem 64.040 de membri, 1.478 de filiale, 80 de parlamentari, 8 europarlamentari, 41 de primari, 1.655 de consilieri locali, 108 consilieri Județeni, 14 prefecți, 29 de subprefecți și peste 50 de secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții guvernamentale. Domnul Irinel probabil are exemplul dânsului din Brașov, dar în momentul în care eu am intrat în 2018, nu eram 50 de membri. În momentul acesta suntem 800. Bine, nu toți și-au plătit cotizația sau sunt la zi, dar există 800 de oameni înscriși cu adeziune în USR-PLUS. Eu cred că fiecare dintre noi, președinți de filiale, consilieri care au apelat la colegii noștri din Secretariatul General și așa mai departe, toți am fost ajutați. De câte ori am avut o problemă, am rezolvat-o prin intermediul secretarilor de stat. Avem diverse chestiuni cu care ne confruntăm în consilii locale și județene și atunci apelăm, pentru a ne edifica, la secretarii noștri de stat. Eu vorbesc strict despre filiala Călărași. Sunt convinsă că același lucru se întâmplă în toate județele din țară, fiecare filială, în greutățile pe care le întâmpină în cadrul consiliilor locale sau județene”, susține președintele USR-PLUS Călărași, Amelia Giurcan.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )