Medicii de Familie Denunță Tacticile de Intimidare ale CNAS și Solicită Transparență

UNIUNEA PATRONATELOR INDEPENDENTE DIN MEDICINA DE FAMILIE (UPIMF), FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A PATRONATELOR MEDICILOR DE FAMILIE (FNPMF), SOCIETATEA NAȚIONALĂ DE MEDICINA FAMILIEI (SNMF), ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A MEDICILOR DE AMBULATOR (APMA) și PATRONATUL MEDICILOR SPECIALIȘTI CU PRACTICĂ INDEPENDENTĂ (PMSPI) au reacționat cu stupoare la comunicatul recent al CNAS. Instituția afirmă că aproximativ 99.5% din actele adiționale ale furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări sunt deja semnate, o cifră pe care asociațiile medicale o consideră departe de realitate. „Respingem această încercare de intimidare prin vehicularea unor cifre care nu corespund realității“, au declarat reprezentanții organizațiilor. În multe județe, medicii de familie nu au primit încă actele adiționale spre semnat, iar aceeași situație se aplică și medicilor de familie aflați în contract cu COPSNAJ.
Actele adiționale transmise spre semnare nu respectă HG 521/2023, care prevede clar că valoarea garantată a punctelor per capita și pe serviciu trebuie să fie calculată de CNAS și prevăzută în Norme, și asigurată pe durata valabilității contractului de furnizare de servicii medicale încheiat. Mai mult, prețul serviciilor medicale pentru trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil, ceea ce face ca actul adițional la Contractul de furnizare de servicii medicale, cu valabilitate impusă abuziv pentru trimestrul IV, să fie lovit de nulitate. „Solicităm CNAS să probeze real ‘interesul major de a asigura accesul pacienților la servicii medicale în cele mai bune condiții în asistența medicală prespitalicească’, prin prezentarea situației reale și remedierea DE URGENȚĂ a aspectelor de nelegalitate a actelor adiționale menționate“, au adăugat reprezentanții asociațiilor. În caz contrar, medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate vor fi nevoiți să se adreseze forurilor competente pentru a proteja drepturile pacienților începând cu 1 octombrie 2024. Majoritatea colegilor din județele unde actele adiționale sunt deja semnate au semnat cu obiecțiuni, amendând nu doar lipsa finanțării din ultimul trimestru, dar și dubla sancțiune pentru prescrierea eronată a unor rețete, o reglementare recent apărută în modificările publicate în Monitorul Oficial.
Organizațiile medicale anunță că nu se vor lăsa intimidate de o cifră care nu corespunde realității și își exprimă indignarea că, după atâția ani, CNAS încă folosește metode de intimidare, în ciuda afirmațiilor că este o instituție transparentă.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )