Mecanism internaţional de intermediere a obţinerii de poliţe sau scrisori de garanţie bancară, verificat de ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează o serie de controale antifraudă fiscală la contribuabili ce au intermediat obţinerea unor poliţe sau scrisori de garanţie bancară pentru societăţi care deţineau calitatea de beneficiari ai unor contracte încheiate cu diverse autorităţi publice, având ca presupuşi emitenţi o instituţie bancară din Lituania şi două societăţi de asigurări din Franţa, respectiv Cipru. Controalele se realizează pe baza unor informaţii furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Inspectorii antifraudă au analizat circuitele financiare şi au constatat că societăţile implicate în operaţionalizarea mecanismului de intermediere a obţinerii acestor poliţe sau scrisori de garanţie bancară au încasat sume în cuantum de 3.496.919 de lei, iar o parte semnificativă din acestea au fost retrase în numerar din conturile bancare, prin intermediul bancomatelor.
În fapt, poliţele sau scrisorile de garanţie bancară (pentru bună execuţie şi/sau participare) au fost utilizate de beneficiari pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, în cadrul procedurii de achiziţii publice a contractelor de execuţie diverse lucrări, cu posibila finanţare a acestora din fonduri naţionale sau europene.
Pentru crearea unei aparenţe de legalitate se proceda la realizarea unei corespondenţe electronice între beneficiarii documentelor de garantare şi persoane cu bonitate şi notorietate în domeniul consultanţei în cadrul procedurii de achiziţii publice, prin intermediul căreia erau transmise draft-ul scrisorilor de garanţie sau al poliţelor de asigurare, documentele de înfiinţare ale emitenţilor, documentele de decontare, precum şi bilete la ordin avalizate.
În privinţa persoanele juridice care sunt înscrise în documentele de garantare, au fost obţinute date şi informaţii de la societăţile beneficiare, potrivit cărora acestea nu au emis, respectiv intermediat astfel de operaţiuni. Din accesarea surselor deschise au fost regăsite informaţii potrivit cărora, de exemplu, instituţia bancară din Lituania a fost sancţionată de către Banca Naţională a Lituaniei întrucât nu a reuşit să asigure un sistem şi proceduri de control interne eficiente în gestionarea riscurilor clienţilor, neavând în aplicare măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de spălare a banilor şi finanţare a terorismului.

Mihaela DUMITRU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )