Măsurile pentru prevenirea influenţei aviare pe teritoriul judeţului Ialomiţa

Miercuri, 01 februarie 2023, prefectul judeţului Ialomiţa a participat la o şedinţă organizată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a cărei principală tematică a fost „Măsurile pentru prevenirea influenţei aviare pe teritoriul judeţului Ialomiţa”. La şedinţă au participat, crescători de păsări, medici veterinari, precum şi ingineri zootehnişti.
În contextul apariţiei focarelor de gripă aviară la nivel european dar şi naţional, şedinţa a avut drept scop impunerea unor măsuri de siguranţă în ferme, dar şi avertizarea responsabililor asupra pericolului de răspândire a virusului.
„Dumneavoastră sunteţi specialiştii, nu eu. Soluţia este la dumneavoastră, însă vă recomand să vă aliniaţi standardelor de biosecuritate, astfel încât să limitaţi pe cât posibil intrarea virusului în fermele dumneavoastră. Situaţia aceasta este una specială, întrucât ţara noastră trece prin momente dificile. Această suprapunere de mai multe tipuri de crize, nu face decât să vă îngreuneze desfăşurarea activităţii. Fiţi vigilenţi şi atenţi cu afacerile dumneavoastră şi respectaţi toate măsurile de siguranţă”, a precizat prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Marin în deschiderea şedinţei, la care au fost transmise o serie de recomandări de aplicat la nivelul exploataţiilor nonprofesionale.
Anume prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările domestice, mai ales raţele şi gâştele; astfel este interzis accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; se va evita, prin toate mijloacele, creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise, obligatoriu, în spaţii de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; se va evita intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); va fi prevenit contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare; se va acorda o atenţie sporită asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate şi prelucrate în exploataţiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare.
La nivelul exploataţiilor comerciale este necesară implementarea cu stricteţe a măsurilor de biosecuritate prevăzute în programul propriu, precum şi revizuirea acestora acolo unde este cazul; respectarea cu stricteţe a programului de vaccinare împotriva bolii de Newcastle şi monitorizarea atentă a titrurilor de anticorpi obţinute în urma vaccinărilor;
supravegherea păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile H5/H7.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )