Măsuri stricte pentru desfășurarea în siguranță a festivalului Freeland Slobozia

În perioada desfășurării festivalului Freeland din municipiul Slobozia, polițiștii și jandarmii ialomițeni, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Urgență Ialomița, vor fi prezenți pe teren pentru siguranța cetățenilor.
„În perioada 8 – 10 iulie, Inspectoratul de Jandarmi Ialomița va coordona, din punct de vedere al asigurării ordinii și liniștii publice, festivalul Freeland, care va avea loc în municipiul Slobozia. Dispozitivele de ordine publică vor monitoriza accesul persoanelor în zonele de desfășurare a evenimentului, pentru prevenirea introducerii unor obiecte au substanțe interzise. De asemenea, vor organiza ordinea publică în zona de desfășurare a festivalului, elementele de dispozitiv fiind amplasate pe traseele de afluire și defluire, în scopul prevenirii unor eventuale altercații, distrugeri sau degradări de bunuri. Jandarmii vor avea în vedere prevenirea fenomenului contravențional și infracțional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale și aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora. Alături de celelalte structuri competente, acordăm o atenție sporită combaterii traficului și consumului de substanțe interzise. Jandarmii ialomițeni, alături de colegii din cadrul grupării de jandarmi mobile Ploiești, se vor asigura că veți avea zile fără evenimente neplăcute. Pentru a evita producerea unor incidente, Jandarmeria Ialomița face următoarele recomandări pentru participanți: să adopte un comportament civilizat și să evite implicarea în conflicte de orice fel; să evite aglomerația și să acorde o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale, evitând, pe cât posibil, ținerea la vedere a lucrurilor de valoare care pot atrage atenția. Dacă sunt însoțiți de copii, aceștia să fie supravegheați cu atenție. Să nu lase în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător. Desfășurarea în condiții de normalitate a festivalului este prioritatea noastră. De aceea, reamintim tuturor cetățenilor că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea numărului unic de urgență 112 sau pot sesiza cel mai apropiat echipaj de jandarmerie atunci când situația o impune. Ca de fiecare dată, vă mulțumim pentru nădejdea pe care ne-o acordați și suntem convinși că, prin cooperare și dialog, totul va funcționa așa cum trebuie. Sfârșit de săptămână liniștit tuturor, fără evenimente neplăcute!”, a declarat sublocotenent Elena Goidea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Ialomița, în cadrul unei conferințe de presă.
În continuare, inspectorul de Poliție Ludmila Dascălu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, a prezentat câteva măsuri de prevenire a eventualelor evenimente neplăcute. „La nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița s-au luat măsuri suplimentare, pentru ca prima ediție a festivalului Freeland, organizat la Slobozia, să se desfășoare în bune condiții, fără incidente. Astfel, în zilele de 8, 9 și 10 iulie, polițiștii ialomițeni vor fi la datorie, acționând în sistem integrat, principalele obiective fiind asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, pe timpul desfășurării manifestărilor circumscrise acestui eveniment, precum și prevenirea victimizării prin furtul din buzunare, din auto, tâlhării, dar și consum de substanțe psihoactive. Printre măsurile aplicate la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița enumerăm: intensificarea acţiunilor de patrulare în zona Pădurii Peri, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor din buzunare, precum și din auto; depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care prin comportament sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică; restricţionarea şi, după caz, devierea traficului rutier pe traseele şi zonele de desfăşurare a manifestărilor artistice; identificarea, verificarea şi monitorizarea persoanelor cunoscute cu un comportament violent, deviant, a deţinătorilor de armament care pot reprezenta un factor de risc asupra climatului de ordine şi siguranţă publică; în ceea ce privește acțiunile derulate pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, polițiștii ialomițeni vor desfășura activități ce au drept scop conștientizarea tinerilor asupra riscurilor la care se expun în cazul consumului de substanțe psihoactive”, a transmis aceasta.
Sublocotenent Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Urgență Ialomița, a vorbit despre regulile impuse participanților la festival pentru prevenirea de incendii sau astfel de evenimente. „În perioada 8-10 iulie, cu ocazia desfășurării festivalului Freeland, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Ialomița va monitoriza tipurile de risc aflate în domeniul de competență. Vor asigura răspunsul operativ în cazul apariției unor situații de urgență fiind în măsură să execute, la nevoie, operațiuni de evacuare a persoanelor, stingerea incendiilor și acordarea primului ajutor medical de urgență. În perimetrul de desfășurare al festivalului vor fi operaționalizate patru Puncte de prim ajutor, care vor fi deservite de paramedici pompieri, voluntari, personal medical UPU-SMURD-SAJ, asistenți și medici de la instituțiile din subordinea Consiliului Local Slobozia. Pentru transportul persoanelor care necesită investigații medicale suplimentare, la spital, sunt dislocate la locul evenimentului o ambulanță de terapie intensivă tip C, două ambulanțe de prim ajutor medical tip B, o autospecială de transport victime multiple. Vor fi mobilizate permanent, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o motopompă și o autospecială cu capacitate mărită de trecere tip UTV(șenilata). Pe toată durata desfășurării, evenimentul va fi monitorizat de pompierii ialomițeni, care sunt în măsură să aplice în cel mai scurt timp măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor. Premergător acestui festival, inspectorii de prevenire au derulat controale, în vederea depistării și înlăturării stărilor de pericol și a potențialelor cauze ce pot genera incendii, la amenajările temporare din perimetrul de desfășurare a concertelor.
Datorită faptului că, la acest eveniment este preconizat un aflux mare de participanți, pompierii vin în sprijinul cetățenilor cu măsuri de prevenire ce trebuie respectate pe timpul manifestărilor cu public numeros: să nu aprindă ziare, hârtii, brichete sau alte surse de foc deschis in apropierea materialelor combustibile (construcţii, scaune, bănci, corturi, haine, îmbrăcăminte, etc.); este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a țigărilor și chibriturilor aprinse; este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați; parcarea autoturismelor se va realiza astfel încât, să nu se blocheze căile de acces pentru intervenția autospecialelor sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Vă asigurăm încă o dată că efectivele de pompieri sunt pregătite în permanență să răspundă, prompt, nevoilor comunității, pentru gestionarea tuturor situațiilor de urgență și acordarea primului-ajutor medical specializat. În încheiere, doresc să transmit tuturor participanților, în numele Inspectoratului, să se bucure de acest sfârșit de săptămână minunat, fără evenimente neplăcute ce le pot pune viața în pericol”, a precizat aceasta.
La conferința de presă, a fost prezent și comisarul șef de Poliție, Mihai Sava, șeful Biroului Regional 3 București al Agenției Naționale Antidrog, care a punctat măsurile ce se vor lua în scopul prevenirii consumului de substanțe psihoactive în cadrul festivalului. „Suntem astăzi aici pentru a participa la pregătirea evenimentului Freeland Slobozia. Agenția Națională Antidrog, continuă să militeze pentru protejarea drepturilor la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii și tineri, pentru persoane care consumă, precum și pentru persoane care au nevoie de servicii și de asistență integrate ale Agenției. În municipiul Slobozia vom fi, zilele acestea, alături de ceilalți colegi din Ministerul Afacerilor Interne, la festivalul Freeland 2022. Specialiști ai Agenției Naționale Antidrog, medici, psihologi, asistenți sociali și polițiști specializați în prevenirea consumului de substanțe psihoactive vor oferi, permanent, servicii de prevenire și descurajare a prezenței tinerilor cu comportamente de risc, prevenind consumul de substanțe psihoactive. Înainte de debutul propriul-zis al activităților, specialiștii Agenției vor susține sesiuni zilnice de instruire pentru personalul organizatoric și pentru ceilalți colegi care au participat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care participă la acest eveniment. Este vorba de instruiri care privesc semnele de recunoaștere a consumului de droguri și metodele imediate de intervenție în cadrul sesizării unei astfel de întâmplări. În incinta festivalului, vom amplasa un laborator de prevenire a consumului de droguri, care va putea furniza participanților toate informațiile necesare. Pentru informarea corectă și completă a unui număr cât mai mare de tineri, va fi disponibilă consultarea online pagina web.infodrog, creată de specialiștii ANA, în scopul de a veni în sprijin real. Vom avea, pe panouri, un cod QR, care poate fi scanat de orice participant și trimite la link-ul unde se află acest site. Pe site avem disponibil un test validat internațional. Este un test auto administrat pentru determinarea gradului sau severității în cazul în care cineva se află în această situație. De asemenea, pe toată durata festivalului, pe ecranele disponibile în incintă, vor rula mesaje de informare și spoturi video elaborate de Agenția Națională Antidrog în acest scop. Reamintim faptul că specialiștii noștri oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, informare și consiliere, asistență specializată pentru consumul de droguri. Pentru situații deosebite, îndrumăm populația să apeleze telefonul verde 08008700700 sau să se adreseze celui mai apropiat centru antidrog sau să sune la 112 dacă starea de sănătate se agravează. Adolescenților care au probleme legate de consumul de droguri, le reamintim că pot apela, din această primăvară, la programul de consiliere psihologică Safe space, la numărul de telefon 0752791647”, a specificat acesta.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )