Măsuri premergătoare sărbătorilor de iarnă, privind pesta porcină africană

În contextul epidemiologic actual generat de evoluția pestei porcine africane, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița solicită atenție maximă persoanelor din zonele aflate sub restricții.

Mai exact, instituția roagă toți crescătorii de porci să se adreseze medicului veterinar de liberă practică în scopul informării privind restricțiile, efectuarea examinării pentru identificarea Trichinellei și predarea crotaliei auriculare în vederea actualizării bazei naționale de date.

Totodată, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis (Trichineloză), DSVSA Ialomița supune atenției consumatorilor următoarele aspecte: consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea omului; parazitul produce la om îmbolnăviri grave ce necesită spitalizare, o perioadă îndelungată de recuperare cu o medicaţie costisitoare; diagnosticarea Trichinelozei la porcinele din gospodăria populației obligă la confiscarea cărnii și despăgubirea proprietarului, dacă sunt întrunite condițiile legale; o măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirilor este evitarea procurării cărnii și a produselor din carne din surse dubioase, din unităţi neautorizate sau din tăieri clandestine.

Efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii se poate face la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile: Slobozia (Piaţa Agroalimentară); Urziceni (Piaţa Agroalimentară); Țăndărei (șos. București zona B) și Fetești (Piaţa Agroalimentară), cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural. La fiecare dintre aceste trei locații (Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești), va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul 9,00-12,00.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )