Măsuri împotriva muncii nedeclarate și a neregulilor în domeniul muncii și securității

În perioada 22 – 28 ianuarie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a desfășurat ample controale pentru combaterea muncii nedeclarate și asigurarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității în muncă.
În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 32 de controale, dezvăluind 32 de cazuri de muncă nedeclarată. Cu patru angajatori sancționați, amenzi în valoare totală de 11.000 de lei au fost aplicate. În sfera securității și sănătății în muncă, 31 de controale au condus la sancționarea a 27 de angajatori, cu 45 de avertismente și amenzi în valoare de 10.000 de lei. Au fost impuse măsuri de remediere a neconformităților constatate.
Acțiunile de control au vizat diverse domenii de activitate, inclusiv coafură, panificație, activități funerare, consultanță tehnică, publicitate, instalații electrice, producția de lactate, mobilă, agricultură, comerț, restaurante și întreținerea autovehiculelor.
Printre neconformitățile constatate se numără nereguli în evidența orelor de muncă și în Regulamentul Intern, absența compensării în bani a concediului de odihnă, lipsa actelor adiționale la contractele individuale de muncă, probleme în comunicarea deciziilor de încetare a CIM și în sistemul Revisal.
În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost identificate lipsa instrucțiunilor S.S.M. în domeniul vulcanizării, căi de acces neînsemnate corespunzător și probleme în primul ajutor, prize electrice neinscripționate, lipsa autorizărilor și a truselor de prim ajutor omologate sau fișe post neconformate pentru activitățile de sănătate și securitate în muncă.
Aceste constatări subliniază importanța respectării normelor în domeniul relațiilor de muncă și securității în muncă pentru bunăstarea angajaților și eficiența întreprinderilor. Eforturile ITM Călărași indică o abordare consecventă pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și corect.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )