Măsuri de siguranță în apropierea Sărbătorilor Pascale
Inspectorii de prevenire vor intensifica, în această perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Ialomița.
Personalul Inspecției de Prevenire se va axa, în primul rând, pe respectarea condițiilor de securitate la incendiu și dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor și starea acestora. Oamenii legii vor avea, totodată, în vedere, modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor, pe timpul slujbelor religioase. De asemenea, vor fi verificate și sistemele de încălzire locală, în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii.
Pe timpul acțiunilor preventive, vor fi instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și a utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor. Principalele măsuri privind apărarea împotriva incendiilor vizează accesul credincioşilor, care se permite doar în limita capacităţii bisericii și uşile de acces/evacuare, ce trebuie să fie deschise, obligatoriu. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. De asemenea, parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie.
Mijloacele de încălzire se amplasează la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile. În același timp, se asigură supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu sau fără acumulare de căldură, din lăcaşul de cult, pe tot timpul funcţionării. Foarte important, se întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase. În același context, se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sistemele de încălzire utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrană şi coşurile de fum, de către personal autorizat.
Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori, de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip. Acestea se supraveghează pe toată durata menţinerii aprinse a lor. Nu în ultimul rând, trebuie să se urmărească respectarea termenului de valabilitate a încărcăturii mijloacelor de primă intervenţie, precum stingătoarele portabile, din dotarea lăcaşurilor de cult.
Petruța RIDICHE