Mare atenție la arderile provocate de receptoarele electrice!

La nivel județean, 20 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD în ultimele 24 de ore.
În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier. În evenimentul rutier au fost implicate două autotrenuri și a rezultat o singură victimă. În sprijinul acestora, a intervenit și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, victima a refuzat transportul la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
În cursul zilei de astăzi, mai multe articole electrocasnice și o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați de material lemnos au ars la o locuință din comuna Gheorghe Lazăr. La solicitare, la fața locului au ajuns două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul electric. Pentru evitarea izbucnirii unor incendii în urma exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor şi receptoarelor electrice, pompierii recomandă câteva măsuri de prevenire foarte importante. În primul rând, aparatele electrice nu trebuie lăsate sub tensiune nesupravegheate, fiind indicată deconectarea acestora în momentul părăsirii locuinţei. De asemenea, conductorii electrici aflaţi sub tensiune nu se vor amplasa sub covoare, mochete sau preşuri. Corpurile de iluminat nu se vor suspenda de conductoarele care le alimentează, ele se vor fixa pe plafon cu cârlige sau pe perete prin console. Întreruperea şi restabilirea circuitelor trebuie executate numai prin intermediul întrerupătoarelor. Totodată, executarea, întreţinerea sau modificarea instalaţiilor electrice se vor efectua numai de personal autorizat și calificat. Perdelele sau alte materiale textile nu se amplasează în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent, deoarece pot lua foc foarte uşor. Se interzice folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace. Sunt interzise și folosirea siguranţelor supradimensionate la tablourile de distribuţie și executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile. Sunt interzise, de asemenea, și utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice și racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare. Mai mult, nu se vor executa lucrări de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat. Legăturile provizorii nu se folosesc prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză. Nu în ultimul rând, este interzisă utilizarea, în tablourile electrice, a siguranţelor improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă. În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora.
Tot pe parcursul zilei de ieri, pompierii militari ialomițeni au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor cu ocazia desfășurării unui meci de fotbal din Cupa României dintre echipele ACS Recolta Gheorghe Doja și CS Afumați.
De asemenea, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență
„Barbu Catargiu” al județului Ialomița a intervenit pentru identificarea unui element de muniție (un cartuș infanterie), în localitatea Cegani. Muniția descoperită a fost ridicată, transportată și depozitată, în vederea distrugerii. Având în vedere tragediile care pot fi provocate de munițiile rămase neexplodate, pompierii ialomițeni informează cetățenii cu privire la mai multe măsuri de prevenire. „Este interzisă atingerea muniției cu mâna sau alte obiecte. Nu loviți sau mişcați muniţia găsită în pământ sau la suprafaţă! Nu introduceți elementele de muniție în foc și nu demontați focoasele sau alte părţi componente! Este interzisă joaca copiilor cu diferite muniţii, precum grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice. Nu le transportați și nu le comercializați la centrele de deșeuri feroase sau neferoase”, transmit aceștia.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )