Mare atenție la aprinderea focurilor în gospodării, în perioada de vară!

În ultimele 24 de ore, pompierii ialomițeni au avut activitate continuă, prin intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. Principalele misiuni la care au fost solicitați aceștia reprezintă 16 cazuri de acordare a primului ajutor calificat SMURD și 1 incendiu.
Incendiul a fost produs la o anexă gospodărească, în comuna Grindu. Pentru lichidarea incendiului, au ajuns la fața locului două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Au ars scule și unelte electrice, 6 cutii de stupi, aproximativ 55 de baloți de lucernă și 1 metru cub de lemne de foc. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind depozitarea în condiții necorespunzătoare a cenușii și jarului nestins.
Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente negative în perioada următoare, reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița recomandă câteva reguli şi măsuri, care, respectate şi aplicate, conduc la înlăturarea principalelor cauze de incendiu. Aceste măsuri, luate în considerare de către cetățeni, pot diminua considerabil pagubele rezultate în urma incendiilor produse la nivelul gospodăriilor. „Nu faceţi focul la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 metri faţă de depozitele de furaje și 200 metri faţă de liziera pădurii. Nu aprindeţi focurile pe timp de vânt, nu le lăsaţi nesupravegheate ori în grija copiilor, bătrânilor sau a persoanelor cu dizabilităţi. Se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase. La apropierea nopţii, stingeţi focurile cu apă sau prin acoperire cu pământ şi asiguraţi-vă că nu mai există nici o posibilitate de reaprindere a lor. De asemenea, vă recomandăm să
supravegheaţi permanent copiii şi să nu le lăsaţi la îndemână mijloace care ar putea produce incendii. Nu realizaţi foc deschis în apropierea şirelor de paie, a adăposturilor de animale, a magaziilor sau depozitelor de materiale combustibile. Nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate. Deşeurile se porţionează în grămezi mici, care se pun pe foc pe măsură ce au ars cele anterioare. Totodată, aveți grijă să menţineţi focul în perimetrul asigurat și asiguraţi-vă o rezervă minimă de apă şi alte mijloace de primă intervenţie (găleţi, butoaie, cazane etc.). Anunţaţi imediat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului”, transmit aceștia.
Nu în ultimul rând, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )