Mare atenție în perioada de vară, pentru cei care muncesc în agricultură!

Pompierii ialomițeni au avut, iarăși, acțiuni imediate pentru stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor. Acestea reprezintă doar câteva exemple dintre cele 22 de misiuni desfășurate în ultimele 24 de ore. La nivel județean, 18 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la o locuință, în localitatea Valea Ciorii. Au ars casa din paiantă pe o suprafață de 60 de metri pătrați și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.
O altă misiune care a necesitat efort complex din partea pompierilor ialomițeni a avut loc în comuna Sărățeni. Pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la culturi

și miristi de grâu, în urma căruia au fost distruse 150 de hectare. Incendiul a fost lichidat după aproximativ 4 ore. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este o scânteie mecanică.
În curtea unui cetățean din comuna Gura Ialomiței, sat Luciu, a ars o suprafață de aproximativ 6000 de metri pătrați de vegetație uscată. Salvatorii de la Stația de pompieri Țăndărei au ajuns la fața locului pentru lichidarea incendiului, cauza probabilă de producere al acestuia fiind un arc electric.
De asemenea, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în municipiul Urziceni. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1500 de metri pătrați.
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 4 incendii înregistrate la nivel județean.
Din totalul celor 4 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, 3 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată, culturi de grâu), fiind afectate peste 150 de hectare de teren. Având în vedere consecinţele dezastruoase pe care le pot avea incendiile asupra mediului înconjurător, vieţii şi a bunurilor, pompierii ialomițeni aduc la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole cultivate cu cereale păioase, deţinătorilor de utilaje agricole şi de transport, precum şi cetăţenilor, câteva măsuri specifice. „În primul rând, premergător recoltatului, maşinile (tractoarele, combinele, motoarele statice cu combustie internă, motoarele electrice, autovehiculele de transport, alte utilaje agricole) ce se vor folosi la recoltarea cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile ce ar putea genera incendii. Înainte de a intra în campania de recoltare, maşinile vor fi verificate de personal calificat. Se va încheia pentru fiecare maşină câte un proces-verbal în care va consemna că aceasta corespunde din punct de vedere tehnic şi al prevenirii incendiilor şi că este dotată cu mijloacele tehnice pentru stingerea acestora. Un exemplar din procesul verbal va însoţi maşina respectivă pe tot timpul campaniei, aflându-se asupra conducătorului auto/mecanicului care o are în primire. De asemenea, persoanele care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruite în sensul cunoaşterii pericolelor de incendiu, măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, utilizării stingătoarelor/mijloacelor tehnice.
Privind alimentarea maşinilor cu carburanţi, depozitarea provizorie a carburanţilor şi lubrifianţilor necesari pentru lucrările de recoltare se va face la cel puţin 100 m faţă de lanuri, cereale netreierate, paie, fân şi alte furaje, arii, păduri. De asemenea, acest lucru se va face la cel puţin 50 m faţă de orice fel de construcţii, clădiri sau calea ferată. Terenul pe care se instalează depozitul se va curăţa de iarbă, mărăcini, tufişuri etc. şi se va înconjura cu o fâşie arată, lată de cel puţin 5 m. În cazul în care nu se poate respecta distanţa de 100 m faţă de lan, se va elibera o porţiune de teren ce se va ara com­plet pe o suprafaţă de 100 x 100 m, pe care se instalează depo­zitul de carburanţi. La alimentarea cu carburanţi, se vor respecta următoarele reguli: în mod obişnuit, alimentarea se va face numai la punc­tele de alimentare şi numai ziua, înainte de începerea activi­tăţii; când alimentarea se face pe mirişte sau pe arie, se vor lua măsuri să nu se producă scurgeri de carburanţi; dacă s-au produs, carburantul va fi acoperit cu pământ mărunţit; dacă, în mod excepţional, alimentarea este necesară şi pe timpul nopţii, aceasta se va face numai în afara lanurilor şi ariilor şi numai la lumina electrică sau a farurilor unei alte maşini; aducerea carburanţilor din depozit la punctele de alimentare se va face numai în vase metalice închise; alimentarea se va face cu motorul oprit.
Referitor la seceriș și la recoltarea cu combina, în perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor, se vor interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişti, la locurile de depozitare a paielor, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele şi punctele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora, la o distanţă mai mică de 100 m. În aceste locuri, se vor amplasa indicatoare cu inscripţiile „FUMATUL OPRIT”, „PERICOL DE INCENDIU”. Fumatul şi prepararea sau încălzirea hranei se admit în locuri special amenajate, situate în afara lanurilor, ariilor, depozitelor de păioase, a punctelor de alimentare cu carburanţi şi lubrifianţi etc. La efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combina din lan, se vor respecta următoarele reguli: lucrările vor începe prin izolarea perimetrală a lanurilor faţă de drumuri, pădure şi căile ferate cu care se mărginesc; izolarea se realizează prin crearea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele boabe rezultate de la recoltare fiind evacuate în afara acestor fâşii; lăţimea fâşiei de izolare va fi de 10 m faţă de drumuri şi 20 m faţă de pădure şi calea fe­rată; după izolarea lanurilor faţă de drumuri, trupurile de pădure şi căile ferate, se va efectua parcelarea lanurilor, în parcele de maximum 10 ha, lucrare care constă în crearea unor fâşii paralele arate (benzi mineralizate), cu lăţimea de 4-5 m. Se interzice cu desăvârşire arderea miriştilor, a paielor sau a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau pe timpul nopţii. Se interzice arderea miriştilor, a paielor aflate pe câmp, a vegetaţiei uscate, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor obţine acordurile de la instituţiile abilitate de lege şi se vor asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor necesare. Arderea miriştilor se va face după obţinerea avizelor/acordurilor de la autorităţile competente, cu respectarea următoarelor măsuri: parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; prezenţa permanentă, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea unui plug sau disc, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire a acestora, a unei cisterne cu apă, precum şi a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare. Paiele rezultate în urma recoltării vor fi strânse în cel mai scurt timp. Proprietarul terenului, respectiv arendaşul, sunt responsabili de consecinţele produse ca urmare a incendierii miriştilor, paielor sau a vegetaţiei uscate aflate pe terenul lor, precum şi de eventualele pagube produse de propagarea incendiului la vecinătăţi”, transmit reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )