Locuință distrusă de foc, în comuna Gura Ialomiței

Pompierii ialomițeni au acționat, la datorie, pentru stingerea incendiilor și acordarea de prim ajutor. Acestea sunt doar câteva exemple dintre cele 24 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 24 de ore. La nivel județean, 18 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
În perioada de referință, o locuință din comuna Gura Ialomiței a luat foc. La fața locului, s-au prezentat trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Au ars acoperișul anexei, aparate electrocasnice, articole de îmbrăcăminte, aproximativ 700 de kilograme de cereale, 500 de kilograme de lemne de foc și 40 de păsări. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical unei persoane. Ulterior, însă, aceasta a refuzat transportul la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit electric.
Incendiile de natură electrică reprezintă o pondere semnificativă din totalul celor izbucnite pe parcursul unui an. De aceea, la proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor, se vor utiliza numai materiale, aparate, echipamente şi receptoare omologate. De asemenea, trebuie să fie respectate măsurile de protecţie prevăzute în documentaţiile tehnice de execuţie. „Pentru evitarea izbucnirii unor incendii în urma exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor şi receptoarelor electrice vă recomandăm respectarea unor măsuri. Mai exact, de regulă, aparatele electrice nu trebuie lăsate sub tensiune nesupravegheate, fiind indicată deconectarea acestora în momentul părăsirii locuinţei. Conductorii electrici aflaţi sub tensiune nu se vor amplasa sub covoare, mochete sau preşuri. Corpurile de iluminat nu se vor suspenda de conductoarele care le alimentează. Ele se vor fixa pe plafon cu cârlige sau pe perete prin console. Întreruperea şi restabilirea circuitelor trebuie executate numai prin intermediul întrerupătoarelor. Totodată, executarea, întreţinerea sau modificarea instalaţiilor electrice se vor efectua numai de personal

autorizat si calificat. Nu se vor amplasa perdele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc foarte uşor. De asemenea, se interzice folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace. Se interzice folosirea siguranţelor supradimensionate la tablourile de distribuţie. Pe lista acțiunilor interzise se mai află executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din materiale combustibile și utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice. Se mai interzice racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare. Totodată, nu se pot executa lucrări de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat. La fel de periculoasă este și folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză. Nu în ultimul rând, nu se pot utiliza, în tablourile electrice, siguranţe improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă. În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora”, informează reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița.

În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 5 incendii înregistrate la nivel județean. Din totalul lor, 4 intervenții au fost înregistrate la arderile necontrolate (vegetație uscată și miriște de grâu). Astfel au fost afectate aproximativ 2 hectare de teren. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor, în patru dintre cazuri, a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilititate și spirit civic. Aceștia atrag atenția că, în conformitate cu prevederile H.G.R. nr 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii și alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )