Lipsa de reacție a autorităților împinge agricultorii la protest

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) ridică un semnal de alarmă privind inacțiunea și lipsa de soluții eficiente din partea autorităților față de problemele majore cu care se confruntă sectorul agricol românesc. Cu peste 1,2 milioane de hectare sub umbrela sa, Forumul APPR reprezintă un conglomerat puternic de producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România. Această structură federativă, înființată în 2012, nu doar că face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), ci și reprezintă cele mai mari țări agricole din Europa în dialogul cu autoritățile naționale și europene.
Indignarea fermierilor este alimentată de lipsa de acțiune a guvernului și a ministerului de resort în fața unor probleme cu impact grav asupra sectorului agricol. Printre acestea se numără tergiversarea modificării Codului Civil pentru stabilirea unei durate minime a contractului de arendă la cel puțin 7 ani, o solicitare formulată de peste 6 ani și care rămâne fără răspuns coerent din partea autorităților. De asemenea, fermierii sunt afectați de întârzierea absurdă a plății compensatorii de 100 de euro pe hectar, cadrul Ucraina, și de lipsa unor reglementări clare în privința activității sistemului antigrindină, în special în județele Prahova, Vrancea, Iași, Vaslui și Buzău. Amânarea perpetuă a discuțiilor pe tema gestionării riscurilor catastrofice agricole și lipsa coordonării între agenții relevante sunt alte aspecte semnalate ca fiind urgente și ignorate. Deși fermierii au făcut eforturi constante de dialog și soluționare a acestor probleme, răspunsul autorităților a fost, în cel mai bun caz, apatic. În acest context, Forumul APPR anunță organizarea unui protest amplu în București și în mai multe zone reprezentative din țară, programat pentru data de 27 mai 2024.
Agricultura reprezintă un pilon esențial al societății, contribuind la asigurarea hranei, a locurilor de muncă și la dezvoltarea economiilor naționale. Este imperativ ca autoritățile să acționeze prompt și eficient pentru a sprijini fermierii și a asigura stabilitatea acestui sector vital pentru România.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )