„Liberalii au demonstrat că sunt incompetenţi, extrem de lacomi şi de haotici în felul în care guvernează“
O struţo-cămilă această moţiune de cenzură, care era previzibil că se va termina aşa, în momentul în care s-a anunţat că membrii PNL (Partidul Naţional Liberal) şi membrii USR-PLUS (Uniunea Salvaţi România-Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate) nu vor vota în legătură cu ea. A fost la fel ca la şcoală. „Domnul director Orban şi domnul diriginte Cîţu le-au spus: „Nu mişcaţi!”, iar domnul Iohannis de sus a zis „Care mişcă în front, zboară”. Nu le ia nimeni mandatul, dar când nu mai intri în graţii şi nu te mai pune „domnul diriginte” în fruntea clasei, atunci devine neplăcut. Astfel a interpretat Rodica Boancă, senator AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei” de la Fresh FM, situaţia moţiunii de cenzură dezbătută şi votată la sfârşitul lunii trecute în Parlament.
Plenul reunit al Parlamentului a dezbătut şi votat, pe 29 iunie, moţiunea de cenzură a PSD (Partidului Socialist-Democrat), intitulată „România eşuată, recordul fantastic al guvernului Cîţu”. A fost prima moţiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Florin Cîţu, învestit în decembrie 2020.
Moţiunea a picat cu brio, fiind votată de doar 201 de parlamentari, faţă de 234, numărul necesar. Cu o zi înainte de vot, Ludovic Orban a anunţat că niciun membru PNL nu va vota moţiunea şi că are încredere şi în cei din USR că vor face la fel. Referitor la această situaţie, Rodica Boancă a declarat că nu i se pare normal ca alţi colegi, fie ei şlideri, să impună cuiva să nu voteze sau ce să voteze. „Cum ar fi putut să-mi spună mie cineva, fie el chiar şliderul partidului: stai în bancă, nu te ridica, nu vota? Nu există aşa ceva, cu tot respectul, cu toată ierarhia, nu se poate. Altceva este să indici o anumită direcţie de vot la o lege, unde se discută în grup şi conveniţi că votaţi aşa sau votaţi aşa, unde oricum poţi să ai opţiunea ta, să-ţi păstrezi punctul de vedere, că acolo reprezinţi judeţe şi mii de oameni pe care îi ai în spate. Nu eşti aghiotantul nici al lui Orban, nici al lui Cîţu, nici al mai ştiu eu cui. S-au făcut de râs într-un mare fel. Ei se gândesc că românii uită. Se bazează pe scurta memorie a românilor. Eu sper ca memoria aceasta să se mai lungească. Este nedemocratic, în primul rând. Este lipsit de deontologie politică, dacă mai există aşa ceva în sfera aceasta, în zilele noastre. I-au obligat să stea în bănci pentru că, dacă i-ar fi lăsat să voteze, mulţi votau pentru moţiunea de cenzură. Asta înseamnă că ei între ei se mănâncă, nu au încredere unii în alţii şi au zis «decât să ne bazăm pe buna lor credinţă, mai bine îi constrângem, îi obligăm, îi ameninţăm». Să ştiţi că nici membrii PNL şi nici membrii USR nu sunt foarte confortabili cu această conducere pe care o au. Din păcate, văd că la conducerea PNL-ului acum se bat doi cocoşei dintr-ăştia de pe Dâmboviţa, Orban şi Cîţu. Două mari valori ale acestui neam care au dus România pe cele mai înalte culmi”, completează Rodica Boancă, senator AUR, adăugând că se aştepta ca moţiunea să pice, dar spera doar ca PNL şi PSD să se implice şi să voteze, oricum ar fi votat. Faptul că ei s-au retras şi „au rămas în bănci”, cum spune Rodica Boancă, i-a făcut pe parlamentarii AUR să creadă, din start, că moţiunea va pica. Deşi aceştia au spus că nu vor semna moţiunea, pentru că Marcel Ciolacu a refuzat să integreze acolo anumite modificări pe care voiau să le aducă, au votat-o.
În acest context, senatorul AUR adaugă că ar fi normal ca PNL să plece şi că a susţinut, încă, de când s-a instalat, că este un guvern ilegitim. „Am votat-o cu bună credinţă, am votat-o ştiind ce se va întâmpla, dar am votat-o pentru a atrage un semnal de alarmă către oamenii de acasă, pentru oamenii care se raportează la acel Parlament ca fiind o instituţie în care se mai ocupă, unii, şi de români. Din păcate, doar AUR are această preocupare. Nu ştiu cum se fac jocurile la nivelul lor acolo, nici nu vreau să ştiu, nici nu mă interesează şi sper să n-ajung niciodată să aflu, pentru că este frustrant, dureros şi foarte nociv ceea ce se petrece. România ar trebui să-şi amintească şi ce-a făcut PSD-ul când a fost la guvernare, să-şi amintească şi rotaţia aceasta a cadrelor care se face permanent între PSD şi PNL, să-şi amintească de PDL, care-i tot PNL-ul de azi, că ei acolo s-au amestecat. Ei se rotesc la putere. Vine unul, pleacă altul, dau mâna, ei sunt prieteni. E, în momentul acesta PSD-ul, într-adevăr, se bucură de ravagiile PNL-ului. E clar că sunt incompetenţi, n-au oameni în primul rând, nu ştiu să-şi aleagă oamenii, sunt prea materialişti, sunt extrem de lacomi şi de haotici în felul în care guvernează şi nu atrag oameni care să lucreze pentru interesele naţionale”, a concluzionat Rodica Boancă.
Ridiche PETRUŢA