Legile Justiţiei şi Planul de Prevenire şi Combatere a Cancerului au fost adoptate

Recent, Parlamentul României a adoptat două legi extrem de importante: Legile Justiţiei şi Legea pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Adoptarea lor înseamnă un progres esenţial în domeniile justiţiei şi sănătăţii şi un pas important spre reformarea acestora.
Legile Justiţiei au fost adoptate de către Senat, cameră decizională. Parlamentul a adoptat pachetul de legi ale justiţiei, un obiectiv important în ridicarea MCV şi în aderarea României la spaţiul Schengen. Noile Legi vin să modernizeze justiţia, să o alinieze la principiile europene, să consolideze independenţa sa şi să asigure o mai mare eficienţă, toate cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Atât în Ministerul Justiţiei, cât şi în Parlament, PNL a făcut toate demersurile necesare pentru a îndrepta imperfecţiunile care afectau sistemul şi pentru a repara tot ce a fost mutilat în anii precedenţi în justiţie. Ministrul PNL al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a implementat în textele legilor opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneţia, recomandările din MCV şi s-a consultat cu toate instituţiile responsabile din domeniu.
Camera Deputaţilor a adoptat Legea pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Alături de colegii din PNL, Luminiţa Barcari (deputat PNL Ialomiţa) a votat pentru aprobarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, valabil pentru perioada 2023-2030. „Acesta presupune garantarea de către stat a dreptului pacienţilor la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică. Pe larg, este vorba despre servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire (inclusiv paliativă), servicii psiho-oncologice, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană. Este un proiect mult aşteptat, ce va ajuta enorm pacienţii care se confruntă cu maladia secolului XXI”, a precizat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )