Legea offshore a fost adoptată în Parlamentul României

Statul român are drept de preemțiune asupra zăcămintelor care urmează să fie exploatate. Proiectul a fost votat de deputați cu 248 de voturi pentru şi 34 contra. Camera Deputaților este for decizional. Astfel, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Prin Legea offshore, depusă în Parlament de PNL sub semnătura premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei, Virgil Popescu, România va deveni independentă din punct de vedere energetic. Va produce mai mult decât va consuma și va deveni un furnizor de securitate energetică regională.
Legea offshore își propune să deblocheze investițiile legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. Prin aceasta, se stabilește un regim fiscal competitiv, veniturile fiind împărțite în proporție de 60% – statul român și 40% – investitorul. Cei 60% încasați de stat ar urma să meargă în extinderea infrastructurii de gaz. Legea offshore oferă, totodată, certitudine investitorilor că modelul fiscal, redevenţele pe care le vor plăti vor rămâne aceleaşi pe toată perioada acordurilor petroliere. Altă particularitate a legii offshore este asigurarea securității energetice a României prin faptul. Cu alte cuvinte, Guvernul va putea oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică. Iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia, Agenţia Naţională a Rezervelor Statului va avea drept de preemţiune. Nu în ultimul rând, prin inițierea acestei legi, gazul românesc va fi direcționat cu prioritate către români. De asemenea, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic România va avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Cu alte cuvinte, independentă energetic!

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )