„La nivelul DGASPC Călăraşi nu am avut nicio instituţie închisă sau cu activitatea suspendată temporar”

În cadrul unei recente conferinţe de presă, organizată la sediul PSD Călăraşi, a fost abordat un subiect extrem de mediatizat în ultima perioadă. Anume cazurile de abuz asupra persoanelor vulnerabile, din unele centre de îngrijire private.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Mihăiţă Beştea a subliniat că, în urma acestor aspecte arătate inclusiv de presa naţională, Guvernul României a declanşat acţiuni de control la nivelul întregii ţări, cu ajutorul unor echipe mixte, formate din salariaţi ai AJPIS, DSV, OPC, Poliţie, ITM şi ISU. La nivel naţional au fost verificate 2.781 centre, în urma acestor controale, fiind închise 91 centre ( 63 din sistemul privat).. Din cele 28 centre de stat ce au fost închise, 25 se află în Ilfov şi Giurgiu, luându-se măsuri împotriva conducătorilor unor instituţii, cum ar fi AJPIS. Iar la Mureş au fost luate măsuri chiar împotriva prefecţilor şi subprefecţilor pentru neimplicare. „Se pare că anumiţi oameni au încercat să profite şi probabil au şi reuşit o bună bucată de timp, de imposibilitatea acestor oameni de a se apăra şi a-şi proteja drepturile. Bineînţeles că şi judeţul Călăraşi a fost verificat, căci DGASPC are mai multe centre. Vreau să menţionez că în cadrul DGASPC nu avem centre rezidenţiale care să fie pentru persoanele vârstnice. Noi avem beneficiari cu probleme reale şi foarte grave de sănătate, atât de ordin fizic, cât şi psihic”, a precizat vicepreşedintele Beştea, lăsând-o pe Daniela Arbagic (directorul DGASPC Călăraşi) să prezinte mai multe detalii legate de controalele efectuate în luna iulie la centrele aflate în subordinea DGASPC Călăraşi. Daniela Arbagic a fost, de altfel, de faţă la majoritatea controalelor şi ştie destul de bine măsurile dispuse de instituţiile abilitate.
Astfel, în perioada 10-15 iulie, au fost realizate aceste controale de către echipe mixte stabilite prin Ordinul Prefectului. La nivelul DGASPC Călăraşi au fost verificate 3 centre de pentru adulţii cu dizabilităţi, respectiv Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciocăneşti, CAbR Olteniţa şi CAbR Vâlcelele, o locuinţă protejată, destinată pentru victimele violenţei domestice şi 15 servicii sociale destinate copiilor (8 servicii sociale din cadrul centrului de la Perişoru, pentru că fiecare vilă este licenţiată separat; 2 servicii sociale destinate copiilor cu măsură de protecţie de tip rezidenţial SERA; 2 servicii rezidenţiale la Făurei – Căsuţele Orhideea şi Floare de Colţ; Centrul de Plasament pentru Copii şi Handicap Sever Călăraşi; Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Sfânta Maria; Centrul Maternal). În toate aceste servicii sociale s-au derulat concomitent acţiuni de control, fiecare centru fiind nevoit să pună la dispoziţia inspectorilor toate documentele de natură administrativă şi socială. Important este să precizăm că acest control a pornit de la ideea identificării unor abuzuri în rândul persoanelor vulnerabile, dar totul s-a orientat la final mai mult către partea administrativă. Aşa încât şi noi, la nivel de DGASPC, am fost sancţionaţi cu anumite probleme. Pe unele le-am remediat deja, altele sunt în curs de soluţionare. Aici mă refer la documente care ţin de planul de siguranţă la sănătatea fizică, de exemplu sau reînnoirea unor avize, certificate de conformitate a unor produse de dezinfecţie pe care noi le utilizăm. Deci, au fost probleme care nu au afectat direct relaţia personalului cu beneficiarii din centru. Aşa încât cu mulţumire spun că la nivelul DGASPC Călăraşi nu am avut nicio instituţie care să fie închisă sau cu activitatea suspendată temporar. Am avut doar recomandări din partea unor instituţii, pe care le-am remediat deja”, a punctat directorul DGASPC Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )