„La nivel naţional se pune un foarte mare accent să absorbim aceşti bani din PNRR”
Autorităţile locale călărăşene manifestă un interes deosebit în a asigura elevilor cele mai bune condiţii pentru a-şi desăvârşi, aşa cum se cuvine, actul educaţional. Demersul are loc, atât în vederea accesării fondurilor guvernamentale, dar şi a celor europene. Nu demult, la sediul Guvernului, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a unităţilor conexe din municipiul Călăraşi”. Finanţarea acestui proiect va fi asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Graţie proiectului, 9.528 de elevi din 19 unităţi de învăţământ, 60 de copii din creşa municipală, la care se adaugă 488 elevi, ce frecventează cursurile Clubului Sportiv Şcolar, vor beneficia de echipamente TIC, mobilier şi materiale educaţionale.
Bunurile care urmează a fi achiziţionate vor facilita aplicarea unor metode şi tehnici de predare moderne, creând premisele unui proces de predare – învăţare-evaluare, accesibil şi favorabil incluziunii.
Mai exact, unităţile de învăţământ care vor primi aceste dotări sunt: Colegiul Economic Călăraşi; Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi; Grădiniţa cu Program Prelungit „Amicii” Călăraşi, cu unitatea arondată Grădiniţa cu Program Normal Nr. 3 Călăraşi; Grădiniţa cu Program Prelungit „Aricel” Călăraşi, cu unităţile arondate, respectiv Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 8 Călăraşi; Grădiniţa cu Program Prelungit „Rostogol” Călăraşi, cu unităţile arondate (Grădiniţa cu Program Normal Nr. 7 Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Prâslea Călăraşi); Grădiniţa cu Program Prelungit „Step by Step” Călăraşi, cu unitatea arondată Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4 Călăraşi; Grădiniţa cu Program Prelungit „Ţara Copilăriei” Călăraşi; Grădiniţa cu Program Prelungit „Voinicel” Călăraşi; Liceul „Danubius” Călăraşi; Liceul Pedagogic „Ştefan Bănulescu” Călăraşi; Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” Călăraşi; Liceul Tehnologic Transporturi Auto; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Călăraşi; Şcoala Gimnazială „Carol I” Călăraşi, cu unităţile arondate( Şcoala Gimnazială Nr. 7 Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Călăraşi); Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Călăraşi, cu unităţile arondate (Grădiniţa cu Program Normal Nr. 10 Călăraşi, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 6 Călăraşi, Şcoala Primară Nr. 6 Călăraşi); Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Călăraşi; Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi; Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călăraşi; Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Călăraşi; Creşa Nr. 1 Călăraşi; Clubul Sportiv Şcolar Călăraşi.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt dotarea cu echipamente TIC a 19 laboratoare de informatică (11 pentru învăţământul gimnazial, 2 pentru învăţământul profesional şi tehnic şi 6 pentru învăţământul preşcolar); dotarea cu echipamente TIC a 321 de săli de clasă; dotarea cu mobilier şi materiale didactice a 312 săli de clasă; dotarea cu mobilier şi materiale didactice a 12 laboratoare şcolare (altele decât informatică); dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente TIC a 12 cabinete şcolare, 9 cabinete de asistenţă psihopedagogică şi 18 săli de sport; dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente TIC a 4 ateliere de practică. Valoarea totală a proiectului este de 23.917 milioane de lei, inclusiv TVA (aproximativ 4,78 milioane de Euro). Implementarea proiectului trebuie să fie finalizată până la data de 30 mai 2024.
Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce spune că scopul acestui proiect este de a se crea şi dezvolta infrastructura educaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a actului didactic, în conformitate cu reglementările naţionale şi europene. „Este un proiect de vreo 4,5 milioane euro. Am avut şi cârcotaşi care spuneau că nu vom semna acest proiect. Dar este clar că am reuşit şi mai aducem încă 4,5 milioane la Călăraşi pentru a îmbunătăţi toată infrastructura şcolară. Atunci când am făcut acest demers, am ţinut cont de necesităţile fiecărei şcoli şi liceu, ca să putem să aducem tot ce trebuie la Călăraşi. Finanţarea se asigură prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde contribuţia este zero”, a precizat, recent, la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Marius Dulce, care nu este deloc de acord cu aceeaşi cârcotaşi ce vehiculează ideea cum că dacă celebrul PNRR se va bloca, banii nu vor mai fi disponibili. „Deja o dăm în zona cârcotaşilor, dacă luăm în seamă aceste speculaţii, vedem numai partea neagră a lucrurilor. Nu, la nivel naţional se pune un foarte mare accent să absorbim aceşti bani din PNRR. Cu ocazia vizitei ministrului Dezvoltării, împreună cu cei trei directori de compartimente, cu directorul pe PNRR, CNI, aceştia au asigurat foarte clar că îşi doresc ca mecanismele de finanţare să fie mult mai flexibile şi mult mai ajutătoare pentru unităţile administrativ teritoriale. Deci, dacă toată lumea face front comun, cu siguranţă se vor absorbi aceşti bani. Noi, la ora actuală, avem semnate proiecte undeva la 50 de milioane de euro pe PNRR. Ar fi fost mult mai mulţi bani dacă aveam mai multe asociaţii de proprietari şi reuşeam să anvelopăm cât mai multe blocuri pe eficienţă energetică…Revenind la proiect, repet, unităţile de învăţământ vor beneficia de tot ce şi-au dorit. Noi am trecut în proiect tot ce au cerut şi cu siguranţă le vor avea”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.
Ramona BUTNARIU