„La Evaluarea Națională, noi suntem mulțumiți, dar întotdeauna e loc și de mai bine”

În semestrul 2 al acestui an școlar, cursurile s-au desfășurat cu prezență fizică, lucru care a adus beneficii și a avut efecte pozitive în rezultatele obținute. Este vorba atât de olimpiadele școlare, cât și de examenele naționale pentru elevi. Anul școlar se finalizează pe 31 august. Începând cu luna iunie a acestui an s-a desfășurat Evaluarea Națională la clasa a opta, apoi admiterea în învățământul liceal și profesional și Examenul Național de Bacalaureat. Ulterior, au urmat examenul de ocupare a posturilor didactice vacante, titularizarea și Examenul Național de Definitivare în Învățământ.

Acestea sunt principalele puncte pe care inspectorul școlar general al județului Ialomița, Steluța Mitrea, în cadrul unei conferințe de presă. La eveniment au mai participat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Adriana Dumitru și inspector școlar pentru istorie și activități extrașcolare, Gica Dinu. „La Evaluarea Națională, noi suntem mulțumiți, avem procente bune de promovare, dar întotdeauna e loc și de mai bine. Oricum, suntem în prima jumătate a clasamentului la nivel național, cam la toate examenele. La Evaluarea Națională, cred că este cel mai interesant de văzut situația statistică, prin comparație. În anul 2022, 2032 de elevi au fost înscriși, s-au prezentat 1921, iar după contestație, au promovat 1466. Procentul de promovare a fost de 76,31%. Am avut și două medii de 10. Este vorba despre o fetiță de la «Aurel Vlaicu» și o fetiță de la «Paul Georgescu» Țăndărei. Dacă ne uităm pe situația statistică a rezultatelor obținute la acest examen din 2011 până în 2022, constatăm că acum avem cel mai mare procent obținut în ultimii 10 ani, lucru care ne bucură. Aici se văd și rezultatele orelor de remediere școlară și pregătire suplimentară, ce s-au desfășurat în școli mai ales în semestrul al doilea. Să nu uităm că acești elevi de clasa a opta au prins doi ani de predare online. Însă, la niciun examen, nici de Evaluare Națională, nici de Bacalaureat, nu a existat vreo tentativă de fraudă. Nu a fost nevoie să eliminăm niciun candidat, lucru care, iar, este îmbucurător. La Evaluarea Națională, procentul de 100% de promovare îl are Colegiul Național «Mihai Viteazul» din Slobozia. Ne uităm la notele cuprinse între 9 și 9,99. Sunt 8 astfel de note la Colegiu. Apoi, dacă ne uităm la primele clasate, urmează «Matei Basarab» Slobozia și Numărul 3 Slobozia, care, oricum, sunt școli de top. La Numărul 3 Slobozia, sunt 31 astfel de medii. La «Sfântul Andrei», au fost 29 de note în această categorie. Trebuie să ne raportăm și la numărul de elevi. Colegiul a avut 25 de elevi înscriși, ceea ce înseamnă o clasă. Dar ne uităm, de exemplu, la «Matei Basarab»: 46 de elevi înseamnă două clase. Deci putem să facem astfel de situații comparative. Sunt și școli la care procentul de promovare este de 0%, este vorba despre Bărbulești și Giurgeni. Raportăm numărul de înscriși la numărul de prezenți și de promovați. La Bărbulești avem 15 copii înscriși, din care prezenți au fost doar 8. Și, nu numai că au fost note sub 5, dar un elev a avut nota 1, 2 elevi au obținut între 2 și 2,99, 4 elevi între 3 și 3,99. Deci acolo vom vedea ce plan de măsuri vom gândi și ce activități vom realiza, astfel încât să nu se mai întâmple lucrul acesta. La Giurgeni, a fost o clasă de a șaptea și a opta simultan. Deci doar 3 elevi au fost a opta. Trebuie să luăm în calcul și faptul că numărul de elevi în unele localități din mediul rural este din ce în ce mai mic.

Pentru admiterea în învățământul liceal și profesional, am avut aprobate, în planul de școlarizare în clasa a noua, 1400 de locuri. Au fost ocupate 858 la filiera teoretică și 552 la cea tehnologică. Au fost admiși 458 de elevi. După prima etapă, au rămas 24 de locuri la învățământul liceal. La învățământul profesional s-au înscris și au fost admiși 240 de elevi și, la fel, după prima etapă, 105 au rămas nerepartizați. Suntem în plină desfășurare a etapelor 2 și apoi urmează etapa 3, până când se vor repartiza aceste locuri. Din cei 105 copii nerepartizați, nu sunt chiar toți din județul nostru. Sunt și din județul Călărași, de exemplu. Acești copii au rămas nerepartizați pentru că, în ciuda eforturilor noastre, trebuie să recunoaștem că sunt și părinți care nu acceptă faptul că media copilului nu îi permite ocuparea ocuparea unui loc la Colegiu. Noi am avut dezbateri cu directorii, cu părinții, am încercat să îi convingem. Dar s-au încăpățânat și au refuzat să facă o completare a fișei de opțiuni realistă. Atunci, s-au trezit în situația în care au rămas nerepartizați. S-au ocupat 17 locuri în etapa specială. În cadrul ei, Comisia Județeană de Admitere a repartizat 17 copii aflați în situația menționată. Dar a primat media. Adică, nu putem să repartizăm la liceu un copil care a avut media la Evaluarea Națională 3 de exemplu, pentru că el a vrut la Colegiu sau la o clasă de mate-info. Categoric, și locurile de la școlile profesionale se vor ocupa. În etapa a doua de admitere, care a început pe 26 iulie și se încheie pe 3 august, de asemenea, repartizările vor fi făcute de către Comisia Județeană. Eu sunt convinsă că acei copii care în prima etapă au refuzat să opteze pentru un loc din județul nostru s-au dus în altul sau chiar în București. Dar nu cred că vor avea șanse să ocupe vreun loc. După aceste etape, vom vedea și vom echilibra lucrurile. Comisia Județeană consiliază, în măsura în care ni se permite. Noi, încă o dată, le explicăm ce este în favoarea și în beneficiul lor. Dar nu vor, nu vor. Nu poți să-l obligi pe părinte să-și înscrie copilul undeva dacă el chiar nu vrea”, a precizat Steluța Mitrea.

În ierarhia unităților de învățământ de top, se află Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia. Aici prima notă de admitere a fost 9,92, iar ultima, 8,41. Apoi, urmează Colegiul „Mihai Viteazul” Slobozia, Colegiul „Grigore Moisil” Urziceni și Liceul Teoretic „Carol I” Fetești. Din fericire, însă, în Ialomița nu au fost înregistrate situații disperate. Nu există elevi cu medii de 9 și peste 9 ceva care să nu fi fost repartizați.

La examenul de Bacalaureat, în prima sesiune, s-au înscris 1548 de elevi și au fost prezenți 1416. Procentul de promovare a fost de 66,10%. Comparativ cu anul trecut, când rata de promovare a fost de 61,78%, anul acesta a crescut. Se înregistrează, așadar, o ușoară creștere, nu spectaculoasă, dar vizibilă. Pentru Inspectoratul Școlar Județean, acest examen a fost o provocare. În afară de faptul că, în centrele zonale, a ajuns un număr triplu de lucrări dintr-un județ mult mai mare decât județul Ialomița, imediat, au urmat și contestațiile. Ialomița a fost centru zonal de contestații.

Privind rata de promovare pe fiecare liceu în parte, pe podium se află Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Slobozia. Au fost 14 elevi înscriși, 14 prezenți, au luat toți. Apoi, urmează Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu 95,57%. Pe lista celor de pe podium se află și „Paul Georgescu” Țăndărei. Din păcate, există și licee cu o rată de promovare de 0%. În aceste cazuri, din start, măsura imediată este ca, pentru următorul an școlar, unitățile respective să nu mai aibă în planul de școlarizare clasa a noua. Acolo unde este rata de promovare la Bac de 0%, în următorul an nu va școlariza clasa a noua, conform actualei legislații.

La concursul național de titularizare, procentul de promovare a fost de 43,85%. Inițial, au fost înscriși 263 de candidați și au rămas 187 pe 26 de discipline. 82 de candidați au obținut media necesară pentru a promova, anume 7. Sunt puse la dispoziție 139 de catedre pe perioadă nedeterminată. În acest context, un motiv de bucurie pentru reprezentanții IȘJ este că foarte multe educatoare și învățătoare au obținut peste 7 și două sau trei dintre ele au posturi de puericultor. Având în vedere că anul acesta Inspectoratul a preluat cele patru creșe din județ, era nevoie de puericultori care să ocupe aceste posturi. Iar din cei 82 de participanți la acest examen, 25 sunt absolvenți ai Liceului Pedagogic „Matei Basarab”, din promoția curentă. Și aici, este o notă de 10, la limba germană. De menționat este că metodologia de mobilitate permite candidatului să ocupe un post pe perioadă determinată în baza notei obținute de anul trecut. Candidații se pot retrage după o oră de concurs. Văd subiectele, își fac o autoevaluare și, dacă își dau seama că nu pot lua nota 7, preferă să se retragă. Iar în aplicația de titularizare vor fi marcați ca fiind absenți. Decât să ia o notă sub 5 sau sub 7 ca, apoi, să nu mai aibă șansa să își păstreze continuitatea pe post, chiar ca suplinitor, se retrag. Cei retrași au fost prezenți în prima oră, dar legea le permite să se retragă.

După titularizare, la o săptămână a avut loc examenul național de definitivare în învățământ. Aici au fost 88 de candidați pentru 20 de discipline. Procentul a fost mai mare decât cel de la titularizare, anume de 68,18%. Și aici județul Ialomița a avut o notă de 10, la Matematică. Rezultatele finale, după contestații, se vor afișa pe data de 4 august. Media necesară, minim 8, au obținut-o 60 de candidați din cei 88 prezenți.

Nu în ultimul rând, pentru ocuparea funcției de director au fost dispuse 28 de posturi vacante, iar pentru cea de director adjunct, 5 locuri. Pe cele 33 de posturi, în această sesiune s-au înscris doar 16 candidați. Proba scrisă va fi pe data de 8 septembrie. S-a încheiat etapa de verificare a documentelor și înscriere pe platformă. Dosarele candidaților sunt în curs de transmitere către UAT-uri, pentru a fi desemnați membrii în comisiile de interviu. Cu toate astea, vor rămâne și posturi vacante pentru funcția de director și director adjunct. Conform metodologiei de mobilitate, candidații pot ocupa funcția și prin detașare în interesul învățământului.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )