„La Consiliul Județean, lucrurile, până acum, merg pe o direcție bună”

După ce vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Ion Samoilă, a anunțat public că directorii instituțiilor deconcentrate ale județului vor fi numiți politic, reprezentanții PSD Călărași, deși nu au obținut un post de prefect, acceptă situația cu ușurință. În contextul unei alianțe, existente în prezent, între PSD și PNL, social-democrații încearcă să trateze situația cu înțelegere, pentru că, din perspectiva lor, ambele partide trebuie să ajungă la un numitor comun.

Recent, vicepreședintele CJ Călărași, Ion Samoilă și administratorul public al județului, Eduard Grama, au susținut o conferință de presă, în care au vorbit despre ultimile noutăți din viața politică. „Despre ultimele noutăți legat de ce s-a întâmplat la nivel național cu funcțiile deconcentrate și referitor la Prefectură, într-adevăr, noi am avut țintă. 80% din hotărârile Consiliului Județean și din dispozițiile pe care le dăm, sunt atacate în Instanță, multe dintre ele blocând situația și desfășurarea activității Consiliului Județean. Noi suntem oameni de partid. În momentul în care negocierile la nivel național au decurs, am făcut solicitări, dar, chiar dacă nu avem prefect, până la urmă, suntem într-o alianță. De aici încolo, situația între noi sper să fie una funcțională la nivelul instituțional. Cu cei doi subprefecți și secretarul general al Prefecturii, sper ca, din două motive – având reprezentați în această instituție, dar privind și înțelegerea de la nivel național – să nu se mai ajungă la situația de acum, cu blocarea și contestarea actelor normative în instanță”, a declarat vicepreședintele CJ, Ion Samoilă.

Referitor la repartizarea sumelor din fondul constituit la dispoziția instituției, în procent de 6% din impozitul pe venit estimat încasat la nivelul județului, aprobată în luna iunie a anului în curs, echipa CJ Călărași a participat, recent, la o dezbatere. Conducerea Consiliului Județean a făcut ceea ce ținea de puterea ei. A repartizat banii astfel încât să fie asigurate nevoile cetățenilor, oferind transparență în activitățile pe care le-a întreprins. „Astăzi am avut o întâlnire pentru repartizarea procentului de 6%. Sper, în urma discuțiilor, să nu mai fie contestată și ultima hotărâre. De la Guvern, în ultima perioadă, noi, ca instituție de Consiliu Județean, am asigurat Direcția pentru Protecția Copilului cu sume până la sfârșitul anului pentru cheltuieli materiale și salarii și o parte cu 13 miliarde. Am fundamentat această instituție și am dat-o către Spitalul Județean, fiind în mare nevoie. Deci, la Consiliul Județean, lucrurile, până acum, merg pe o direcție bună. Săptămânal, am invitat presa pe șantierele pe care le avem deschise, atât la nivelul municipiului, cât și în județ. Acum lucrăm la execuția bugetară. Este posibil ca, datorită creditului făcut, la vară, din sumele care ne vin pentru proiecte, să rămână ceva bani pentru excedent, să putem finanța și alte dotări anul viitor”, a mai precizat social-democratul.

„Așteptăm să intrăm într-o normalitate în județul Călărași”

Administratorul public al județului Călărași, Eduad Grama, este la fel de încrezător în bunul demers al lucrurilor pe viitor. Faptul că organizația PSD a județului are, la momentul actual, un președinte de județ și un primar de municipiu reședință de județ, îi dă speranță că vocea partidului va fi auzită așa cum trebuie.

„Ieri, în cadrul Primăriei Călărași, alături de Consiliul Județean, lider de proiect, am semnat pentru predarea amplasamentului privind proiectul european Promenadă. Urmează ca, în perioada următoare, dacă timpul ne va ajuta, să înceapă execuția acestui proiect. După un an de zile, în cadrul Primăriei Călărași, am finalizat o mare parte din licitațiile aflate în derulare la sfârșitul anului trecut și pornite în mandatul actualului primar, Marius Dulce. Au trebuit făcute actualizări conform ordonanțelor de urgență date de Guvernul României. Într-adevăr, așteptăm să intrăm într-o normalitate în județul Călărași, pentru că acțiunile pe care încercăm să le avem la nivelul municipiului și județului au fost blocate în ultimul an de actualul prefect al Călărașiului, Valentin Barbu. Marile lupte politice au fost în 2020. În momentul de față, cu luptele câștigate de PSD cu un procent de 50%, putem să spunem că avem un județ condus de președintele de Consiliu Județean PSD. Avem un municipiu reședință de județ condus de un primar PSD. Deci, este un câștig cu un procent extrem de mare la nivelul județului Călărași, stabilit în 2020 printr-un vot al locuitorilor. Sunt oameni care au girat și girează că ceea ce facem va putea să aibă continuitate. Putem să schimbăm, într-un fel, fața județului și a municipiului Călărași. Că, la colțul străzii, ne mai dăm cu părerea de mari victorii legat de un prefect, mi se pare deplasat.

Am mers cu președintele, în ultimele trei zile, la București. Negocierile la nivel de București au fost făcute de cooperativa albaneză de la Prahova, o miză pentru Prahova și Ilfov. Acestea au renunțat la prefectul de PNL în schimbul unui prefect PNL pentru județul Călărași. Vom avea doi subprefecți, un secretar general al prefectului. Nu am avut prefectul, deci noi nu am pierdut nimic. Ceea ce pot să spun este că Valentin Barbu nu va mai fi prefectul județului Călărași și nici Dumitru Micu nu va mai fi subprefect”, a explicat, în continuare, Eduard Grama.

În completarea sa, vicepreședintele CJ, Ion Samoilă, a ținut să explice decizia organizației de a accepta un prefect PNL pentru județul Călărași. „Vreau să vă aduc aminte faptul că prima variantă, pe care PSD a impus-o până în ultimul moment, a fost ca, acolo unde avem câstigate Consilii Județene, prefectul să fie de aceeași culoare. Este o decizie politică, pentru că noi ne-am gândit că, acolo unde nu am câștigat, trebuie să avem și noi un punct de sprijin.

Ne-am dus și ne-am plâns de situația pe care o trăim de un an de zile. Nu avem ceva personal. Nu discutăm chestiuni personale, vorbim de nivel instituțional. Este vorba doar de UAT – urile care sunt în suferință și au nevoie de ajutor. În continuare, fiecare consilier județean, indiferent de culoarea politică, trebuie să își de seama că a fost trimis în instituție pentru dezvoltarea județului. Și eu, când am început mandatul, am spus: În ședințele de Consiliu Județean se votează pentru oportunitate. Atributul pentru legalitate îl dă secretarul general al Consiliului și funcționarii care, în preambulul fiecărui hotărâre, trebuie să pună legalitatea”, a încheiat Ion Samoilă, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )