Judeţul Călăraşi a fost gazda Consiliului Politic Naţional al TSD

Zilele acestea, tinerii social democraţi călărăşeni au avut onoarea de a găzdui Consiliul Politic Naţional al TSD, în cadrul căruia s-au discutat probleme de mare interes. Cu acest prilej a avut loc şi o dezbatere vizavi de ce înseamnă agricultura pentru tinerii din România. „Tema este una de actualitate şi ne interesează şi pe noi, Organizaţia Judeţeană PSD să o abordăm, pentru că tinerii social democraţi sunt cei care astăzi contează la nivel naţional, pentru viitorul nostru, pentru accesarea fondurilor europene, a-şi crea businessuri în zona agricolă nu doar a Călăraşiului, ci şi a României, acolo unde există potenţial”, a declarat liderul PSD Călăraşi, Vasile Iliuţă.

Întâlnirea a avut loc, mai exact, în data de 22 aprilie 2023, la aceasta participând, de la nivel central, Mihai Ghigiu (preşedintele Organizaţiei Naţionale a Tinerilor Social Democraţi), Adrian Rândunică (secretar de stat la Ministerul Muncii, secretarul general al TSD); deputatul Constantin Bîrcă (membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul României); Sorin Moise (secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale); Florin Gavril (secretar de stat la Ministerul Transporturilor); de pe plan local – Ionuţ Stan (preşedintele TSD Călăraşi); Vasile Iliuţă (preşedintele PSD Călăraşi, şeful Consiliului Judeţean Călăraşi).
Secretarul general al TSD, Adrian Rândunică a mulţumit, în primul rând, pentru găzduirea evenimentului la Călăraşi: „Vreau să vă felicit, domnule preşedinte, pentru buna gestionare a organizaţiei de partid. Într-adevăr, se vede evoluţia PSD la Călăraşi. Sunteţi unul dintre exemplele pozitive pentru noi şi vă doresc succes în continuare. Noi suntem astăzi, la Călăraşi, la invitaţia preşedintelui de tineret. Am avut câteva dezbateri în Consiliul Politic Naţional care au dus evident la construcţie şi o mai bună gestionare a ceea ce înseamnă perioada următoare, de precampanie. Vom avea şi activităţi specifice, vom vizita o fermă agricolă. Mulţumim tare mult de invitaţie şi succes în tot ceea ce vă propuneţi”.
La rândul lui, deputatul Constantin Bîrcă (membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul României) şi-a manifestat, de asemenea, bucuria de a fi prezent în rândul tinerilor călărăşeni. „Sunt foarte bucuros că, la invitaţia preşedintelui Vasile Iliuţă, domnul preşedinte Mihai Ghigiu a ales judeţul Călăraşi ca loc de desfăşurare a Consiliului Politic Naţional. Din ceea ce am văzut, una din temele prinse în agendă este – Cariere de succes pentru tineri. Aici aş vrea să spun un lucru foarte important, cu care cred că sunteţi de acord şi l-aţi avut în vedere atunci când aţi ales Călăraşiul ca şi loc de a vă desfăşura activitatea. Anume că în agricultură, tinerii noştri, atât din PSD, cât şi de la nivel naţional, din România, îşi pot desăvârşi activitatea şi să aibă cariere de succes. Pe la colţuri se tot spune că, în afară, tinerii se pot dezvolta mai bine, îşi pot construi cariere de succes mult mai uşor şi pot câştiga mai mulţi bani. În vreme ce la noi, situaţia este mai rea. Eu cred că la noi, în România, cel puţin, în domeniul agricol, tinerii noştri îşi pot dezvolta cariere de succes, pentru că un factor important – crucial aş zice eu – în dezvoltarea lor, îl reprezintă fondurile europene. Încă din 2007, când România este membră a Uniunii Europene, au venit foarte mulţi bani, mai ales pe domeniul agricol. Foarte multe ferme au accesat fonduri europene şi s-au modernizat, retehnologizat, astfel încât tinerii care urmează cursuri profesionale, pentru a putea utiliza aceste utilaje moderne de ultimă generaţie, pot să-şi pună în valoare experienţa căpătată. Cu siguranţă, aceşti tineri, cu spirit antreprenorial, pot accesa, la rândul lor, fonduri europene pentru a produce şi valorifice produsele agricole…Eu susţin şi chiar cred că tinerii în România pot câştiga foarte bine în agricultură”, a punctat deputatul Constantin Bîrcă.
Un cuvânt de spus a avut şi Florin Gavril, secretar de stat la Ministerul Transporturilor: „Ne bucurăm să fim prezenţi la Călăraşi. Mă bucur şi salut faptul că Organizaţia Judeţeană Călăraşi şi-a asumat un asemenea eveniment. Nu este uşor să organizezi un Consiliu Politic Naţional la care să participe toţi colegii din ţară. Dar, noi încurajăm să descentralizăm întâlnirile, să nu fie doar la Bucureşti, ci şi în ţară, pentru ca ai noştri colegi să cunoască foarte bine ce înseamnă regiunile, organizarea politică din alte judeţe. Mulţumim gazdelor noastre, preşedintelui Vasile Iliuţă, lui Ionuţ Stan, pentru toată deschiderea şi bunăvoinţa arătată în aceste zile”, a menţionat Florin Gavril. „Este un judeţ cu istorie şi tradiţie în domeniul agricol. E foarte important să discutăm nu doar cu tinerii social democraţi, ci cu toţi tinerii din ţară, despre importanţa şi prezenţa lor în spaţiul rural. Principala problemă a spaţiului rural, în acest moment, în România, Europa şi pe plan mondial, este depopularea spaţiului rural. Încercăm să facem cât mai atractiv acest mediu rural printr-o serie de măsuri şi scheme de ajutor pentru tineri, în viitorul program strategic. Vom avea două măsuri: una în valoare de 250 milioane euro, care va fi continuarea instalării tânărului fermier (fiecare proiect în parte va fi de 70 mii euro); altă schemă, în valoare de 170 milioane euro, pentru continuarea activităţii tinerilor fermieri în spaţiul rural, cu proiecte de până la 300 mii euro, dar acestea nu vor fi sută la sută finanţate din fonduri europene, ci va trebui ca şi tinerii să vină cu o contribuţie proprie”, a subliniat Sorin Moise (secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), mulţumind pentru oportunitatea de a fi prezent la Călăraşi, un judeţ cu specific agricol.

„Eu am încredere că tinerii pot să aducă mult aşteptata schimbare, despre care vorbim de atâţia ani”

Preşedintele Organizaţiei Judeţene TSD Călăraşi, Ionuţ Stan a scos în evidenţă onoarea, mândria şi satisfacţia de a fi gazda acestui Consiliu Politic Naţional. „Acest Consiliu Politic Naţional adună toţi preşedinţii de organizaţii de tineret din ţară şi ne-am revăzut cu drag. Am avut şedinţa Consiliului Politic unde am stabilit două proiecte mari: Caravana Educaţiei (ce se află la al doilea sezon) şi Campionatul Naţional de Fotbal ce va avea loc între judeţe. Vom avea dezbateri pe teme agricole şi cariere de succes pentru tineri. Mulţumesc domnului preşedinte Mihai Ghigiu pentru toată încrederea şi susţinerea acordată, în permanenţă. De asemenea, mulţumesc domnului preşedinte Vasile Iliuţă, ce ne susţine necondiţionat în toate proiectele pe care le facem la Călăraşi”, a transmis liderul tinerilor social democraţi din Călăraşi.
Preşedintele TSD, Mihai Ghigiu a mulţumit şi el pentru găzduire, asigurând că în mod clar va mai reveni la Călăraşi şi cu alte ocazii. „Eu m-aş concentra pe două aspecte. Dincolo de partea organizatorică, pe care o presupune Consiliul Politic Naţional al TSD, cred că cea de conţinut e mai interesantă pentru public. Căci, foarte multă lume se întreabă ce face tineretul. Organizează petreceri, se vede şi cam asta e tot. Ei bine, nu e chiar aşa. Noi încercăm, la tineretul social democrat – şi ne-am asumat în urmă cu un an – două priorităţi mari, respectiv educaţia şi mediul. Încercăm ca în perioada următoare să desfăşurăm activităţi care, într-o formă sau alta, aduc un aport comunităţilor noastre. Mă refer la Caravana Educaţiei – unde încercăm să sprijinim copiii de clasa a opta, ce urmează să susţină evaluarea naţională, cu meditaţii gratuite, cu profesori tineri, din cadrul PSD. Apoi, la activităţi sportive, ecologizare şi aşa mai departe, la nivel judeţean şi naţional. Dincolo de asta, ne dorim să vorbim despre tineri şi oportunităţi pentru tineret. Pentru că, ne place sau nu, tineretul este viitorul. Eu am încredere că tinerii pot să aducă mult aşteptata schimbare, despre care vorbim de atâţia ani. Pentru asta avem nevoie de tineri pregătiţi, informaţi, care să rămână în România. Vorbim foarte des despre IT, tot felul de domenii spre care tinerii se duc. Dar, cred că uităm ceea ce avem, ceea ce natura ne-a dat, respectiv un pământ extrem de fertil, o agricultură care poate fi făcută la nivel performant. Eu cred că România ar trebui să se concentreze mai mult spre a-şi promova aceste resurse, indiferent care sunt ele. Iar pentru noi, agricultura este un subiect de interes, dovadă că astăzi vom încerca să vedem cum se pot implica tinerii în agricultură, cum pot să-şi aducă aportul. Şi noi, să vedem cum putem să-i sprijinim, aşa încât să rămână aici şi să facă o agricultură performantă. Vedem cum într-un context regional, internaţional din ce în ce mai complicat, agricultura şi accesul la produsele esenţiale cetăţenilor devine un subiect tot mai important. De aceea ne-am dorit să organizăm acest eveniment la Călăraşi, din cauza contextului dar şi datorită specificităţii acestui judeţ. Călăraşi este un judeţ cu un imens potenţial agricol, unde PSD a încercat, încearcă şi face investiţii în zona agricolă. Este un judeţ în care, cu siguranţă, se mai pot face lucruri şi ne dorim ca tinerii să fie implicaţi. Eu sunt de părere că dezbaterea va aduce rezultate şi idei, pe care le vom putea pune ulterior în practică”, a apreciat preşedintele TSD.

„Niciodată nu am văzut o organizare atât de perfectă precum o are PSD”

Una peste alta, întâlnirea trimestrială a tinerilor social democraţi s-a bucurat de succes şi a avut efectul scontat. Astfel de întâlniri sunt utile tinerilor. „Asemenea întâlniri sunt utile. Am dat exemplu cu Caravana educaţiei, dar mai pot enumera Vinerea Verde, unde folosim mijloace alternative. Încercăm, în primul rând, ca organizaţie de tineret, să aducem în atenţia tinerilor subiecte de interes şi să-i facem să conştientizeze, într-o anumită măsură, importanţa unor subiecte. Caravana Educaţiei este un rezultat palpabil. Anul trecut am avut 1.800 de copiii care au participat la meditaţiile oferite de noi. De multe ori, campaniile nu au neapărat rezultate palpabile. Conştientizarea, educarea este un proces de durată, unde rezultatele nu se văd imediat”, a evidenţiat liderul TSD, Mihai Ghigiu. „Pentru Călăraşi este o onoare faptul că aceşti tineri din toată ţara se întâlnesc periodic şi Consiliul Politic Naţional al TSD a avut loc în judeţul nostru. A fost un bun prilej de socializare…Eu sunt un mare curcubeu de partide politice, pentru că am fost în mai multe partide politice. Dar, niciodată nu am văzut o organizare atât de perfectă precum o are PSD. Faptul că dă importanţă organizaţiei de tineret, că se strânge periodic – la Sinaia, Costineşti, Călăraşi, Bucureşti, oriunde în ţară – asta înseamnă lucruri măreţe pentru noua generaţie. Iar noua generaţie este educată şi politic, înţelege ce caută şi prin politică. Dacă se ia exemplul Organizaţiei Judeţene PSD Călăraşi, mulţi oameni au venit în politică, fără să fie în politică prin organizaţia de tineret şi au eşuat sau eşuează. Asta pentru că nu au înţeles ce înseamnă organizare, piramidal conducere şi ce înseamnă echipă. Şi eu la Călăraşi am spus că dacă formăm echipă, înseamnă că avem o reuşită, avem câştiguri politice viitoare cu organizaţia tinerilor social democraţi”, a adăugat Vasile Iliuţă, preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Călăraşi.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )