„Jandarmeria Română 1850 – 2020”

De momente cu adâncă încărcătură emoţională au avut parte, zilele acestea, ialomiţenii care apreciază cu adevărat, istoria şi cultura. Aceştia au putut participa, la vernisajul expoziţiei „Jandarmeria Română 1850 – 2020” (organizată la Muzeul Judeţean Ialomiţa), o adevărată panoplie în imagini, cu piese de patrimoniu, distincţii, brevete, documente, fotografii, publicaţii de specialitate, articole de echipament şi uniforme din istoria acestei arme.
Vernisajul a avut loc, într-o zi de o însemnătate cu totul deosebită pentru devenirea noastră ca naţiune unită – revenirea străbunei Bucovine la Patria – Mamă. Acest act istoric a devenit realitate la 28 noiembrie 1918, cu numai câteva zile de la momentul decisiv în definitivarea unei conştiinţe naţionale pentru veşnicie – 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIRE de la Alba-Iulia – Ziua Naţională a României.
La eveniment au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, oameni de cultură, reprezentanţi ai instituţiilor militare, elevi de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” Slobozia şi de la Şcoala Profesională din comuna Borduşani. „Fiecare dintre ei au aflat, cu acest prilej, detalii cu privire la rolul pe care arma jandarmeriei l-a avut în cele mai bine de trei jumătăţi de veac de la înfiinţare în istoria acestui neam. Manifestarea a fost rodul unui parteneriat între Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa. Este o expoziţie itinerant, Slobozia fiind al doisprezecelea oraş din ţară în care este organizată şi unde va rămâne deschisă publicului, la Muzeul Judeţean Ialomiţa, până în data de 15 ianuarie 2023”, a precizat Gigi Constantin, referent la Muzeul Judeţean Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )