„Jalea nu mai e atât de mare, dar nici nu trebuie să-i vină cuiva ideea că pandemia a trecut”

Noul prefect de Ialomiţa, Marin Constantin a organizat, joi, 3 februarie 2022, o conferinţă de presă, menită să aducă la cunoştinţa cetăţenilor efectele pandemiei şi gestionarea acesteia la nivel de judeţ. Alături de reprezentantul Guvernului în teritoriu, au mai fost prezenţi: subprefecţii Toniţa Manea şi Gheorghe Babagianu; Dan Noel (şeful Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa); Liviu Patrichi (managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia).
Autorităţile şi specialiştii au ajuns la concluzia că, spre deosebire de valul patru – când rata de incidenţă era mult mai mică, iar spitalizările şi cazurile de mortalitate, semnificative – acum, situaţia este exact invers. Răspândirea este foarte mare, dar formele de manifestare ale bolii, mai puţin grave. Asta în condiţia în care procesul de testare merge anevoios, cu toate că factorii responsabili au făcut demersuri la nivelul unităţilor administrativ teritoriale. Ca exemplu, poate fi menţionat demersul Primăriei Municipiului Slobozia care a instalat încă de anul trecut un cort unde populaţia se poate testa gratuit. Dar a fost, la început, un bum al testărilor, atunci când s-a discutat despre introducerea certificatului verde şi apoi o curbă descendentă. „În prezent, nu se mai testează decât cei care au nevoie să plece în străinătate, vor să intre într-o instituţie şi nu pot fiindcă nu sunt vaccinaţi sau cei cu simptome. Ce putem face mai mult, să-i obligăm pe cetăţeni? Cred că situaţia ar fi mult mai gravă când cetăţenii ar dori să se testeze şi instituţiile statului n-ar putea să răspundă cerinţei. La noi, raportul este invers, de ce să nu fim realişti? Oamenii, cred că au intrat într-o rutină, ca şi boala. Dacă au o urgenţă, vin şi se testează. Dacă nu, nu. Boala a intrat într-o rutină… adică la gradul de incidenţă actual, foarte mare, nu mai sunt atâtea victime, nu mai este sufocat sistemul ATI, aşa încât colegii din sănătate să nu poată face faţă cu personal şi aparatură. Cazurile foarte grave sunt mai puţine şi mortalitatea scăzută”, a precizat prefectul Marin Constantin.
Referitor la modul în care a gestionat DSP Ialomiţa criza epidemiologică, prefectul admite că se putea acţiona şi mai bine. Dar, nu a fost o prioritate să evalueze activitatea DSP, pe un an de zile (de când a ajuns în funcţie, trei săptămâni), ci scanarea la nivel de prezent a situaţiei. Însă, din câte a înţeles, au mai intervenit probleme în raportări, la gestionarea cazuisticii medicale şi altele. Poate fi o culpă mică, dar cu o asemenea situaţie, omenirea nu s-a mai confruntat. „N-am trecut, după al Doilea Război Mondial, printr-o situaţie de genul acesta. Eu cred că noi – ca şi specie, guvernare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii – am făcut în realitate nişte experimente. O spun ca cetăţean. Tot ce s-a făcut, au fost propuneri care s-au testat…Dacă ne aducem aminte, la un moment dat, ne era frică să atingem o balustradă. Era o isterie acum doi ani de zile. Dacă ne ascundem după alte lucruri, înseamnă că nu suntem realişti. Sub nicio formă nu spun că a fost un experiment al cuiva legat de această pandemie. Dar, gestionarea este foarte clar că da…Eu am spus că este în scădere curba de cazuri speciale şi mortalitatea. Dar, nu am spus că pandemia s-a sfârşit. Deci, jalea nu mai e atât de mare, dar nici nu trebuie să-i vină cuiva ideea că pandemia a trecut. Fac apel la cetăţeni să se vaccineze în continuare, să avem igiena de rigoare, să respectăm distanţarea. Încă suntem în situaţia în care trebuie să fim atenţi”, a completat prefectul Marin Constantin.
Astfel, la data de 3 februarie, rata de incidenţă, la nivelul judeţului Ialomiţa, era de 5,79 la mia de locuitori, respectiv 22.282 cazuri confirmate. Din cele 1.633 cazuri, numărul persoanelor internate, în cele patru spitale din judeţ, este de 9 persoane asimptomatice, 21 persoane cu forme uşoare, 56 persoane cu forme medii, 13 persoane cu forme severe. La ATI sunt 3 persoane neventilate şi o persoană ventilată, prin intubare. La nivel de judeţ, sunt internaţi în spital 8 copii, cu forme uşoare, dintre care 2 vor fi externaţi. În ce priveşte vaccinarea copiilor, în Ialomiţa, până acum, au fost vaccinaţi 22 de copii, cu vârste între 5-12 ani, în centrele de la Slobozia şi Feteşti.

980 de ialomiţeni au decedat, după ce s-au infectat cu Covid

Conform celor informate de directorul DSP Ialomiţa, Dan Noel, de la începutul pandemiei, la nivelul judeţului Ialomiţa, 980 persoane au decedat după ce s-au infectat cu Covid. În ce priveşte testările, în ultimele zece zile, acestea au fost în număr de 5.792, din care 1.583 – pozitive şi 4.209- negative. În cazul testărilor pozitive, cu RT-PCR – 527 şi antigen – 1.056. Din testările negative, 978 au fost cu RT-PCR şi 3.231- cu antigen. „Referitor la testări, 42 de medici de familie, din 112, au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru testarea în cabinetele lor. Testele sunt raportate în Corona Forms şi evaluate de DSP. Am luat măsuri ca medicii din Centrul de Permanenţă de la Dridu să testeze în week-end şi după amiaza. S-ar fi putut face centre de testări în week-end şi la spitale, aşa cum sunt la Bucureşti şi Ilfov, dar spitalele nu s-au putut organiza din lipsă de personal. Nu au refuzat, mi-au comunicat că nu dispun de personal”, a punctat Dan Noel. Acesta atrage atenţia că nu există nicio măsură coercitivă care să-i oblige pe medici să efectueze testări. Se merge pe apel la solidaritate şi bunăvoinţă. Testările sunt finanţate de CJAS Ialomiţa, un medic de familie primind 50 de lei pentru fiecare testare. Din aceşti bani, cheltuieşte cu echipamentul şi testul în sine.
Printre altele, de la introducerea obligativităţii PLF (formular de localizare la intrarea în ţară) în România, DSP Ialomiţa a întocmit peste o mie de procese verbale de sancţionare şi circa 50 de contestaţii.

„Valul cinci este diferit, pentru că dacă a scăzut severitatea cazurilor, a crescut contagiozitatea”

La rândul lui, managerul SJU Slobozia, Liviu Patrichi a prezentat, succint, situaţia. Nu înainte de a nuanţa că fiecare val pandemic s-a manifestat diferit. Dacă la început, amplitudinea şi întinderea era diferită, ultimele trei valuri sunt cam la fel, pe o durată de 12-13 săptămâni, cu diverse amplitudini. Valul trei şi patru s-au manifestat cu un număr mai mic de prezentări, ajungându-se maxim la 10.000 -12.000 cazuri pe zi, când, în Ialomiţa, toate paturile erau ocupate (s-a apelat inclusiv la zona UPU pentru a se caza pacienţii gravi). „Valul cinci este diferit, pentru că dacă a scăzut severitatea cazurilor, a crescut contagiozitatea. Observăm că la 40.000 cazuri pe zi, noi avem maxim 3 sau 4 paturi de ATI ocupate. Evident că putem creşte numărul la 8 paturi, dar aceasta face parte din scenariul Planului Judeţean de Rezilienţă. Nu folosim toate resursele de care dispunem, decât gradual, în funcţie de creşterea gradului de ocupare în spitalele suport Covid, cele de grad 3. Practic, când se atinge 75% la sută, din numărul de paturi alocate pentru pacienţii Covid, în Spitalul Ţăndărei, Feteşti şi Urziceni, atunci noi declanşăm automat – la solicitarea DSP – trecerea la această abordare a Planului de rezilienţă. Anume creştem numărul de paturi ATI şi deschidem o secţie de bolnavi la ATI”, a subliniat managerul SJU Slobozia.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )