IȘJ a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele parțiale ale „TehniCOOL 2”
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a organizat, zilele acestea, o conferință de presă dedicată prezentării rezultatelor parțiale ale proiectului „TehniCOOL 2 –Îmbunătățirea accesului la activități de învățare în mediul de muncă real pentru elevii învățământului profesional și tehnic din județul Ialomița”, după zece luni de derulare. La eveniment au fost prezenți Steluța Mitrea (inspector școlar general), Camelia Bănescu (director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională-CJRAE Ialomița), Ovidiu Cioclum (coordonatorul tehnic din partea asociației Arte 21), Carmen Prelucă (responsabil cu stagiile de pregătire practică), reprezentanți ai asociației, agenți economici parteneri și directorii celor cinci școli ialomițene implicate în proiect (Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Școala Profesională Bordușani, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești, Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina” Urziceni și Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Fetești).
Inspectorul școlar general, Steluța Mitrea, a declarat că pandemia a reprezentat o problemă mare în derularea proiectului. „Privind stagiile de pregătire practică, am întâmpinat un impediment foarte mare fiind în pandemie. Orele s-au desfășurat online și atunci și elevii au pierdut. A fost un efort mai mare pentru ei, astfel încât să-i obținem din nou la locul de muncă. Însă avem convingerea că vom recupera, în sensul că pe noul ordin comun al Ministerului Sănătății și al Educației, stagiile de practică sunt permise fizic. Perioada asta este foarte dificilă și, după toate semnalele, este clar că va continua. Pe viitor, în cadrul proiectului se vor derula activitățile exact cum ne-am planificat. Sunt absolut convinsă că nu vom avea dificultăți, decât dacă, Doamne, ferește, localitățile în care se află agenții economici se vor afla în carantină zonală. Să sperăm că nu vom ajunge chiar atât de rău. Grupul țintă este de 181 de elevi, din care 77 au fost și sunt 16 sunt angajați. Se va face o selecție, acum, în primele zile ale noului an școlar, cu clasele pe care le vizăm noi conform calificărilor. Copiii care vor să fie îndrumați sunt ajutați să își găsească un loc de muncă. Și, tocmai pentru că am remarcat unele dificultăți, am ajuns la concluzia că este bine să stăm de vorbă față în față. În zona Sloboziei există cerere pe piața muncii. Iar pe copii trebuie doar să-i îndrumăm și să-i ajutăm. Iar agenții economici, din punct de vedere al instruirii, deci nu au exprimat, nici măcar o secundă, reticență. Chiar au acordat foarte mult sprijin în activitatea stagiilor de practică și în desfășurarea orelor la societățile lor”, a punctat inspectorul școlar general, Steluța Mitrea.
În cadrul acestui proiect, CJRAE Ialomița este partener și desfășoară proiecte pe domeniile de consiliere și orientare profesională. Pe parcursul celor zece luni de activitate, CJRAE Ialomița au oferit servicii de consiliere și orientare profesională și dezvoltare a competențelor transversale pentru aproximativ 80 de elevi. Activitățile s-au desfășurat în grup de 6-10 elevi. Printre acestea, s-au numărat următoarele proiecte: cine sunt eu, imaginea de sine, stima de sine, abilități și aptitudini personale, valori personale, explorarea carierei și a mediului, portofoliul personal și așa mai departe. „În urma testelor de consiliere și orientare profesională, toți elevii și-au dezvoltat abilitățile de autocunoaștere și dezvoltare personală, de motivare și creștere a stimei de sine, au învățat să elaboreze propriul set de intenție și și-au însușit regulile de participare la un interviu de angajare. Activitățile de consiliere au fost desfășurate în bune condiții și au stârnit interes și curiozitate. Unii dintre elevii grupului țintă au ales să-și continue studiile, iar alții să se angajeze”, a precizat directorul CJRAE Ialomița, Camelia Bănescu.
În continuare, coordonatorul tehnic din partea Arte 21, Ovidiu Cioclum, a descris principalul obiectiv pe care l-a avut asociația în cadrul programului. „Rolul nostru a fost să dezvoltăm competențele sociale, adică partea nonformală, prin activități de voluntariat și responsabilitate socială. De asemenea, ne-am axat și pe egalitatea de gen, de nediscriminare și așa mai departe. Pe de altă parte, cred că am încercat să-i facem să înțeleagă și mediul în care trăiesc dincolo de cel profesional pentru care sunt pregătiți. Elevii trebuie să cunoască rolurile în societatea din ziua de azi. Nu numai societatea noastră, ci, în general, cea europeană și chiar la nivel mondial. Ne interesează foarte mult gradul de empatie, de voluntariat, capacitatea de a face parte dintr-o organizație sau un sistem. Am reușit să trecem prin acest traseu până acum 57 de elevi și vom continua activitatea și în perioada următoare”, a declarat reprezentantul Arte 21.
Responsabilul cu stagiile de pregătire practică în cadrul proiectului, Carmen Prelucă, a punctat faptul că există copii care nu doar că muncesc, ci își continuă și studiile, ceea ce reprezintă un rezultat important. „Noi facem legătura între școală și partenerii noștri agenți economici privind stagiul de pregătire practică. Mai exact, îmbinăm partea de consiliere și de dezvoltare a competențelor personale cu cele profesionale, pentru că noi, ca obiectiv final avem și angajarea elevilor. În sensul ăsta putem să vă spunem că avem 16 absolvenți din grupul țintă, care sunt integrați pe piața muncii. Șase își continuă studiile și ăsta este un indicator. Avem acorduri de parteneriate cu peste șapte agenți economici. Avem contracte de practică la care își desfășoară activitatea elevii din diverse domenii. De exemplu, mecanic auto sau pe textile. În aceste domenii avem și tutori din partea agenților economici care coordonează activitatea practică și integrează în mediul de muncă”, a relatat Carmen Prelucă.
Petruța RIDICHE