Investiţii majore în infrastructura medicală şi gestionarea deşeurilor în judeţul Călăraşi

În cadrul unei recente conferinţe de presă (ce a avut loc în data de 13 iulie 2023), Vasile Iliuţă (preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi şi lider al PSD la nivel judeţean) a venit cu o serie de noutăţi de mare interes pentru comunitate.
O realizare foarte importantă este că, zilele acestea, a fost semnat contractul obiectivului de investiţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Pompei Samarian” – Reabilitarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii de fluide medicale, a infrastructurii electrice necesare fluidelor medicale, instalarea de sisteme de detectare, alarmare incendii, cu acoperire totală, detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, pentru creşterea gradului de securitate la incendii. Proiectul beneficiază de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), valoarea totală fiind de 8.902.828,00 lei, la care se adaugă T.V.A. în valoare de 1.691.537,32 lei. „După cum se ştie, una dintre problemele pe care spitalele au avut-o şi încă o mai au este cea a incendiilor. Este un contract important pentru spitalul din Călăraşi. Prin acest proiect încercăm să completăm ce nu am reuşit cu celelalte proiecte de modernizare, să aducem spitalul la o normalitate prezentă şi viitoare. Consider că investiţiile în sănătate sunt imperative şi prioritare, căci nu mai merge cu soluţii de scurtă durată. Este nevoie să protejăm sănătatea oamenilor, să fortificăm, din temelie, sistemul medical şi să le dăm profesioniştilor din spitale instrumente moderne şi eficiente pentru a putea salva vieţi şi a-şi împlini nobila vocaţie. Personalul dedicat, infrastructura solidă şi logistica medicală de calitate sunt cheia pentru rezilienţa sistemului medical. Eu şi echipa mea avem acest continuu deziderat al îmbunătăţirii accesului la servicii de sănătate de calitate şi îl vom îndeplini”, a precizat preşedintele Iliuţă, specificând că extinderea infrastructurii de fluide medicale va începe de la staţia de oxigen până la aparatura ce va sta la capul pacientului, pentru a putea să fie conectat la oxigen. Termenul de finalizare a proiectului este de 36 luni.
O altă preocupare a autorităţilor este cea a gestionării deşeurilor. Împreună cu primarii din judeţ, Consiliul Judeţean este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecomanagement Salubris şi a derulat un proiect intitulat „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor Solide în judeţul Călăraşi”, finanţat iniţial prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi transferat ulterior către POIM 2014-2020. „În luna august acest proiect urmează să iasă din faza de monitorizare şi am făcut ultimele pregătiri cu primarii, căci vom fi vizitaţi de Autoritatea de Management a Ministerului Mediului pentru a verifica dacă infrastructura, pe care ei au finanţat-o, există pe teren. Mai sunt câteva lucruri de clarificat în anumite localităţi, acolo unde s-a intervenit la apă şi canal, cu acele platforme cu containere la punct fix. Unele s-au mai deteriorat şi trebuie să le reparăm, pentru a finaliza acest proiect. Am discutat cu primarii şi ce vom face împreună pe viitor. Nemaifiind în monitorizare, orice primar poate să se retragă din acest proiect, să-şi facă propria colectare de deşeuri. Sau mai multe localităţi pot să-şi facă în asociere colectarea separată de gunoi menajer sau gunoi de animale. Le-am spus că există o sesiune de proiecte la Ministerul Fondurilor Europene şi i-am îndrumat pe toţi să depună proiecte pentru platformele de gunoi de grajd şi deşeuri menajere”, a mai adăugat preşedintele CJ Călăraşi.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )