„Învăţământul universitar nu mai scoate specialişti bine ancoraţi în realitate”

• spune Rodica Boancă, senator AUR Ialomița

Președintele Klaus Iohannis încearcă să reimplementeze proiectul „România educată”, lansat în campania electorală din 2014, dar abandonat în primul său mandat. Pentru asta, a organizat o ceremonie pompoasă la Palatul Cotroceni, în care a anunțat ce planuri sunt în acest sens. A început consultări cu mediul politic și cu partenerii sociali pe tema proiectului, desfășurat în perioada 5-7 iulie, la Palatul Cotroceni, în contextul finalizării dezbaterii publice.

Proiectul este un eșec al unui eșec, care va duce într-un alt eșec. A început în 2016 și în 2018 sa întrerupt, pentru că și-au dat seama că nu poate fi implementat. Nici n-au ei dorință să fie implementat ceva, dar nu se susține nici în practică și în realitatea noastră. Acum a venit această pandemie și a venit și ideea Uniunii Euopene cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De fapt, se încearcă să tragă niște bani, prin PNRR, pe zona educației și toți banii se vor duce pe firme de consultanță, studii, mega studii și așa mai departe. Astfel a declarat Rodica Boancă, senator Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Ialomița, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei” de la Fresh FM.

Aceasta vede încercarea președintelui Klaus Iohannis de a implementa din nou proiectul, după ce a eșuat, ca fiind doar un motiv de al votului oamenilor, care, de altfel, la și ajutat. „În șapte ani tu să nu fii în stare să faci un plan de« România Educată », cum a promis în campanie, că de-asta l-au votat oamenii. Sa terminat Evaluarea Națională, sa terminat Bacalaureatul. Rata abandonului școlar la clasa a opta este de 50%, 40% promovabilitatea la Bacalaureat. Este noaptea minții. Noi suntem în miezul analfabetismului funcțional și tot vorbim despre asta, dar nu fac nimeni nimic ”, a punctat senatorul AUR.

În continuare, a vorbit despre implementări pe care vrea să le facă președinte. Este vorba despre colegii universitare la care să intre fără Bacalaureat. Pe de altă parte însă, tot Klaus Iohannis a propus ca elevii de a opta să dea și admite la liceu și Evaluare Națională. Rodica Boancă vede această implementare ca fiind o metodă de a crea învățământ de masă doar pentru elite. Una este să promoveze elitele și alta și să construiască tot în cadrul educațional pentru ele.

Învățământul are nevoie de un nou plan cadru, actualizat la nevoile elevilor

Senatorul AUR sa referit și planul cadru pentru învățământul liceal, care lipsește, în prezent profesorii bazându-se tot pe programele vechi. Lipsesc și sisteme informatizate de transmitere a unor date, baze de date, platforme controlate de STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), de Ministerul Educației și așa mai departe. „Nu avem investigații, avem toalete în fundul curții, ne cad copiii în haznale. Acum, a fost pandemia asta și nu s-au mai întâmplat cazuri nenorocite, că altfel în fiecare an se întâmplă lucruri de acest fel de zece ori. Ei învârt banii de colo-colo și vor să promoveze ideea de degringoladă, de o anarhie și mai mare. Și-așa, învățământul universitar nu mai scoate specialiști bine încă în realitate și pregătiți cu noile elemente din mediul înconjurător. Și cu toate astea, noi marșăm totul către zona universitară. Asta, pentru că universități au autonomie, acolo se pot duce cei mai mulți bani, de acolo vin cele mai multe voturi. Câți profesori universitari, rectori, pararectori nu sunt în învățământul universitar? Au mai spus că profesorii trebuie să fie plătiți în funcții de rezultate elevilor. Nu poți să disting așa. În primul rând, pentru că sistemul acesta e destul și traumatizat și oamenii sunt extrem de dezbinați, lipsiți de un interes comun. Dacă îi mai dezbini și pe tema banilor, care e «călcâiul lui Ahile» în învățământ, ai distrus ultima bucată de sentiment de vocație. Da, dacă ai participanți la olimpiade și ai rezultate deosebite, primești niște prime. Asta e altceva, e un impuls de a merge mai departe ”, a accentuat senatorul AUR, care a mai precizat că este nevoie de un învățământ universitar strict, de calitate. La fel de important este și elimină birocrația cu titularizările și organizarea unor examene, astfel toate aceste localități din țara asta să aibă cadru didactic tinere, cu voință și un sistem de mentorat care să funcționeze. Este esențial să se folosească resursa umană actuală și să se creeze alte resurse, care să fie înlocuiască pensii.

Este nevoie de digitalizarea sistemului de învățătură

În altă ordine de idei, Rodica Boancă sa gândit și partea digitalizată, menționată în program. În acest sens, a elaborat o lege pe care la depus deja la Parlament, privind măsurile de informare a educației. Este vorba despre o strategie prin care educația să se debirocratizeze și să devină mai transparentă și mai eficientă. Aceasta ar vrea să existe un catalog electronic, controlat de STS, realizat pe o platformă a Ministerului Educației. Doar că, pentru asta, profesorii vor trebui să aibă tablete, iar acest aspect este de acord cu prevederile programului. Aceste tablete ar putea rezolva și greșelile la afișarea notelor la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat. Astfel, profesorul care corectează, calculează și face multiple verificări, se poate trimite, el însuși, nota în sistem.

Al doilea subpunct pe care îl cuprinde legea este implementarea unui secretariat online, unde există baze de date pentru profesori, în sensul ca aceștia să scape de acea depunere a dosarului cu șine din fiecare an.

„Învățământul este doar un subiect de campanie electorală”

Proiectul mai propune reorganizarea instituțiilor la nivel național și județean. Între acestea, desființarea inspectoratelor și transformarea lor. Va exista un consiliu consultativ pentru învățământ preuniversitar la nivel judetean condus de șeful Consiliului Județean, un centru judetean de învățământ preuniversitar, fost inspectorat, un centru de învățământ pentru formare continuă, fosta Casă a Corpului Didactic. Ambele se vor afla în subordinea Ministerului Educației, dar și a Direcției Județene de Asigurare a Calității. Totodată se ia în calcul și alegerea unui director administrativ în școli.

„În sfârșit, politică și-a spus cuvântul. Într-un fel, politicienii și-au asumat ceea ce învățământul este doar un subiect de campanie electorală, o bătaie de joc de la niște oameni cărora nu le-a plăcut școala. Ăștia urăsc profesorii, pentru că ei au fost fie niște elevi slabi, fie niște profesori urâți de elevi și marginalizați, pentru că erau incapabili de această profesie, și acum sunt în situația în care ei cred că îi pot veni de învățământmântului. Eu sunt de acord cu reformarea inspectoratelor. Le-a vedea funcționarea pe două axe, mentorat și inspectori de specialitate, pentru că este nevoie de o coordonare județeană și evaluare anuală a directorilor.

La examenul pentru directori și inspectori, am o problemă. Eu aș face ca aceste examene să fie date în centru universitar care au facultăți de management, ASE, comunicare. Este oribil modul în care s-au desfășurat examenul de Bacalaureat și examenul de Evaluare Națională. L-am rugat pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu să facă o școală de vară remedială, nu mai sunt suplimentare. Pentru acest lucru însă, avem nevoie de aer condiționat în toate școlile.

În toamnă, Alianța pentru Unirea Românilor vrea să organizeze un protest masiv pentru protejarea educației naționale. Nu se poate așa ceva ”, a concluzionat Rodica Boancă, senator AUR Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )