Învăţământ dual la Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” la Călăraşi, în parteneriat cu TenarisSilcotub
Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” din Călăraşi a demarat înscrierile pentru noul an şcolar în sistemul de învăţământ dual, în parteneriat cu TenarisSilcotub. Procesul se derulează deja (din 4 iulie 2022) şi dosarele de înscriere se mai pot depune direct la liceu până pe 8 iulie.
Elevii se pot înscrie în programul de educaţie tehnică dual, domeniul electromecanică şi vor beneficia de o bursă de 500 RON (300 RON oferiţi de TenarisSilcotub și 200 RON de Ministerul Educaţiei). Pentru elevii care nu au domiciliul în oraş, Primăria Municipiului Călăraşi asigură cazare şi transport. Clasa susţinută de TenarisSilcotub pune la dispoziţie în total 12 locuri, dintre care 6 locuri pe parte mecanică şi 6 locuri pe parte electrică. „Credem că o companie poate să crească doar prin oameni, iar educaţia de calitate îşi spune cuvântul în dezvoltarea tinerilor profesionişti. Noi, TenarisSilcotub, investim în educaţie şi dezvoltăm programe de la grădiniţă până la studii postdoctorale, focusul nostru fiind însă pe programele de educaţie tehnică, cum este şi programul Şcoala Duală, prin care contribuim la formarea profesională a viitorilor specialişti, adaptaţi la cerinţele actuale. Parteneriatul pe care TenarisSilcotub l-a încheiat cu Liceul „Dan Mateescu” va permite elevilor să îşi dezvolte abilităţile practice şi să intre în contact direct cu mediul real de lucru din companie. În plus, programul îi ajută să dobândească acele competenţe profesionale cerute pe piaţa muncii, o mentalitate axată pe calitatea în muncă, atenţia la detalii şi, nu în ultimul rând, acces rapid la oportunităţi de angajare în cadrul companiei. Aşteptăm şi încurajăm tinerii să se înscrie în acest program”, a declarat Anda Ionescu, manager Relaţii Angajaţi Oţelăria TenarisSilcotub Călăraşi, responsabilul de proiect.
Prin intermediul învăţământului dual, elevii au oportunitatea de a-şi crea perspective pentru viitorul lor profesional. Astfel, în plus faţă de cunoştinţele teoretice dobândite la şcoală, în cadrul TenarisSilcotub ei vor învăţa experimentând, accentul fiind pus pe practică. În cele 24 de săptămâni în care vor fi prezenţi la TenarisSilcotub (cinci în primul an, nouă în al doilea și zece în ultimul), tinerii vor dobândi cunoştinţe despre modul în care se face o întreţinere mecanică şi electrică a roboţilor Industriali cu tehnologie de ultimă oră. În plus, după doar 3 ani de şcoală, cei interesaţi pot avea o meserie bine plătită ca şi tehnician electromecanic. Iar în acelaşi timp, îşi pot continua şi studiile. „Prin parteneriatul încheiat cu unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din municipiul Călăraşi, compania TenarisSilcotub, Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” oferă absolvenţilor de clasa a VIII-a, în anul şcolar 2022-2023, o clasă de învăţământ profesional dual. Demersurile care au stat la baza acestei colaborări, au fost sprijinite de conducerea IŞJ Călăraşi, reprezentată de doamna inspector şcolar general, prof. Roxana Natalia Paţurcă şi de Primăria Municipiului Călăraşi, prin domnul primar Marius Dulce. În ceea ce priveşte învăţământul profesional dual, pentru profilul tehnic, acest parteneriat reprezintă o premieră în municipiul Călăraşi”, a adăugat Nicoleta Radu, directorul Liceului Tehnologic „Dan Mateescu” Călăraşi.
Învăţământul dual permite elevilor înscrişi la o şcoală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competenţele elevului, ceea ce reprezintă un important avantaj la începutul vieţii profesionale. TenarisSilcotub, parte a companiei Tenaris, este cel mai important producător român de ţevi fără sudură cu diametre mici, utilizate în diverse aplicaţii din industriile energiei, mecanică și auto. Cu o echipă de peste 1.800 de oameni în România, TenarisSilcotub are unităţi de producţie la Zalău, Călăraşi şi Câmpina. Prin programele de dezvoltare socială, compania investeşte în educaţie, sănătate, cultură şi protecţia mediului.
Diana ARON