Internshipurile neplătite încalcă drepturile tinerilor – decizia Comitetului European pentru Drepturi Sociale 

Consiliul Tineretului din România (CTR), federația reprezentativă a tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret din țară, salută decizia Comitetului European pentru Drepturi Sociale. Mai exact, acesta a admis miercuri, în mod public, că internshipurile neplătite din Belgia reprezintă o practică abuzivă și discriminatorie la adresa tinerilor. Munca lor neremunerată îi pune într-o poziție vulnerabilă față de cei care primesc și beneficii financiare pentru serviciile oferite. Iar politicile curente nu oferă de ajuns de multă protecție pentru eradicarea acestor situații.
Decizia menționată anterior a fost adoptată în urma sesizării înaintate împotriva Belgiei, în anul 2017, de către Forumul European de Tineret. Sesizarea a fost elaborată de Grupul de Experți în Drepturile Tinerilor, din care a făcut parte și CTR, prin vicepreședintele său pe Relații Internaționale, Patricia Couți. În cadrul sesizării, CTR a propus interzicerea practicii internshipurilor neplătite, prin modelarea bazei legale astfel încât să fie asigurată plata și calitatea acestora. Prin această plângere membrii reclamau că, deși internshipurile sunt o bună oportunitate pentru tineri, faptul că majoritatea acestora sunt neplătite îi determină să nu mai presteze același volum de muncă. De asemenea, ele favorizează tinerii cu posibilități materiale mai generoase și îi dezavantajează pe cei care nu fac parte din această categorie, iar neplata muncii reprezintă o încălcare a articolului 4 din Carta Socială Europeană.
Pe lângă contribuția oferită în dezvoltarea acestei sesizări, CTR s-a mai alăturat eforturilor europene de a îmbunătăți calitatea stagiilor de practică și internshipurilor. Mai ales prin aportul său la inițiativa Forumului European de Tineret de a constitui o Cartă Europeană a Calității Internshipurilor și Stagiilor de Ucenicie. De asemenea, a mai accentuat necesitatea ca aceste tipuri de programe să fie calitative și remunerate, prin propunerile înaintate fostului Minister al Muncii, Familiei și Egalității de Șanse. Totodată, CTR, alături de Forumul European de Tineret, a evidențiat necesitatea interzicerii internshipurilor neplătite, în raportul comun transmis către United Nations Office of the High Commissioner for Human Rights, în cadrul Universal Periodic Review (UPR).
Începând cu anul 2018, în România, internshipurile sunt reglementate prin legea 176/2018, care prevede faptul că orice intern are dreptul să fie plătit cu cel puțin 50% din salariul minim brut și în mod proporțional cu orele de muncă prestate. Un intern ar trebui să muncească pentru organizația-gazdă maximum 40 de ore pe săptămână, în cazul internilor de peste 18 ani. În cazul internilor între 16 și 18 ani, aceste ore de muncă săptămânale se reduc la 30, maximum 6 ore pe zi, conform art. 8, din legea 176/2018. În plus, este interzisă încheierea unui contract de internship pentru a evita încheierea unui contract individual de muncă, potrivit articolului 5, alin. 5, L176/2018.
Ca tinerii să poată beneficia de toate avantajele unui program de internship este necesar să aibă parte și de susținerea financiară necesară pentru a se putea dedica în mod corespunzător acestuia. Iar munca prestată în cadrul unui internship este la fel de validă ca aceea desfășurată printr-un contract individual de muncă. Așadar, este abuziv și discriminatoriu ca munca din cadrul unui internship să nu fie remunerată. Forumul European de Tineret, împreună cu partidele politice europene de tineret, a lansat un apel pentru interzicerea internshipurilor neplătite la nivelul tuturor statelor și instituțiilor europene. Acestea eforturi sunt evidențiate și în cadrul programului pentru Anul European al Tineretului. CTR susține în continuare aceste demersuri pentru stoparea abuzurilor create de internshipurile neplătite și respectarea drepturilor sociale ale tinerilor, prin remunerarea acestei forme de muncă într-un mod adecvat, la nivelul tuturor statelor europene și nu numai.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )