Întâlnire oficială organizată de Inspecția Muncii, în domeniul securității și sănătății în muncă
În data de 12 mai, o delegaţie din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Călăraşi a avut o întâlnire cu angajatorii, lucrătorii şi reprezentanţii sindicatului din domeniul metalurgiei, pe platforma Siderca. Evenimentul a avut ca motto „Conștientizare asupra riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională în activitățile de manipulare și depozitare a produselor din industria metalurgică”. Întâlnirea a fost motivată, bineînțeles, de misiunea Inspecţiei Muncii în promovarea politicilor privind securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor. Această misiune mai vizează adoptarea unei culturi privind prevenirea şi protecţia împotriva riscurilor identificate la locurile de muncă respective.
În deschiderea întâlnirii, inspectorul șef ITM Călărași, Nicolae Dumitru, a prezentat situaţia din ultimele 12 luni. A arătat, astfel, că în acest domeniu s-a înregistrat un număr crescut de evenimente, având consecinţe de accidente de muncă. Majoritatea evenimentelor s-au produs în zonele de depozitare a produselor finite. În continuare, a prezentat poziţia Inspecţiei Muncii referitor la conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor privind securitatea şi sănătatea lor în muncă. A pus mare accent pe importanţa de implementare a măsurilor care să prevină şi să protejeze de riscuri angajaţii unei companii, dar şi lucrătorii de la firmele externe.
În continuare, inspectorul şef adjunct al compartimentului Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă (CSSM) al ITM. Călăraşi, Ionel Stan, a dezvoltat această temă prin exemple de bună practică.
În completarea sa, Valentin Drăgănescu, inspector de muncă în cadrul compartimentului CSSM al ITM Călăraşi, a prezentat o statistică privind evenimentele înregistrate pe ultimele 12 luni. În acest context, a subliniat în mod deosebit cauzele care au produs accidentele. S-a mai discutat, totodată, despre măsurile necesare în vederea asigurării prevenirii şi protecţiei riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, adaptate condiţiilor de muncă specifice unităţii. Este vorba, în primul rând, de măsuri organizatorice. Mai exact, se verifică dacă personalul din serviciul de prevenire şi protecţie este de ajuns și modul de pregătire profesională a lucrătorilor. În aceeași listă de măsuri intră și verificarea instruirii din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii muncii și dacă lucrătorii au înţeles pregătirea. Important este să se pună accent și pe felul în care se aplică lucrurile dobândite. Iar instrucţiunile de securitate şi sănătate în muncă trebuie să fie specifice posturilor de lucru. Esențial este și modul de recrutare a salariaţilor. Aici se verifică existenţa unei politici de resurse umane, măsurile tehnice de eliminare, reducere sau înlocuire a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională și așa mai departe.
Participanţii din partea angajatorilor au intervenit în dezbatere prin exemple practice din zonele lor de competenţă. De asemenea, au motivat faptul că societăţile lor sunt în reorganizare şi modernizare. Noii angajaţi au o pregătire slabă, iar vechimea celor implicaţi în evenimentele din zona de depozitare este de mai puțin de 6 luni. În final, au asigurat participanții la eveniment că, în cel mai scurt timp posibil, se vor lua măsuri care să îndrepte toate neconformităţile identificate în desfăşurarea acţiunii.
Petruța RIDICHE