Întâlnire de mare anvengură, la Instituția Prefectului Ialomița, pe tema recensământului

Zilele acestea, la Instituția Prefectului Ialomița a avut loc o întâlnire de interes major, cu tema „Recensământul Populației și Locuințelor 2021”. La eveniment au participat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, autorități județene abilitate în domeniul statisticii și reprezentanți ai autorităților publice locale.
În cadrul întâlnirii, prefectul județului Ialomița, Marin Constantin, a subliniat importanța pe care o are recensământul la nivel de județ, de localități, locuințe și așa mai departe. Este esențială, așadar, colaborarea fiecărei autorități responsabile, pentru buna funcționare a întregului proces. „Recensământul Populației și Locuințelor 2021 este o cercetare statistică de mare anvergură, având ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socio-economice. Cuprinde, de asemenea, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit, clădirile în care se situează locuințele, precum și structura religioasă și etnică. Accentuez importanța implicării tuturor factorilor, instituții, primării, dar, mai ales a cetățenilor județului Ialomița, în realizarea corectă a procesului de autorecenzare. Dincolo de toate eforturile instituționale, cea mai importantă este voința oamenilor de a sprijini această cercetare complexă. Garantez implicarea Instituției Prefectului Județului Ialomița și a tuturor instituțiilor județene în procesul de recenzare astfel încât rezultatele să fie reale și utilizate în dezvoltare.
Persoanele fizice care găzduiesc refugiați trebuie să depună, la primării, în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere de decontare a cheltuielilor pentru luna anterioară. Trebuie să sprijinim și să tratăm serios aceste acțiuni. Avem datoria să venim în sprijinul oamenilor ce oferă ajutor refugiaților“, a precizat Marin Constantin.
În urma discuțiilor avute, Instituția Prefectului Ialomița a organizat şi o conferință de presă, la Sala „Europa” a Consiliului Județean. La eveniment au participat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin și directorul Direcției Județene de Statistică Ialomița, Mihaela Boroș.
În cadrul conferinței de presă, s-a prezentat stadiul etapei de autorecenzare online și autorecenzare asistată, desfășurată în perioada 14 martie – 15 mai.
Obiectivul principal al Institutului Națională de Statistică este ca, în urma etapei, un procent de minim 35% din totalul populației să se autorecenzeze online sau prin autorecenzare asistată. „În cadrul acestui recensământ, ne interesează foarte tare determinarea populației rezidente. Populația după domiciliu este cunoscută aproape în integritatea sa. Recenzarea populației după reședință, însă, are niște caracteristici care ne interesează într-o foarte mare măsură. Ea ne dă numărul exact al locuitorilor existenți într-un anumit moment pe teritoriul țării, dar și al fiecărei unități administrativ-teritoriale. Acest aspect este extraordinar de important. Cetățenii care sunt plecați peste hotare și stau acolo pe o perioadă de cel puțin un an nu se recenzează. Aceștia nu fac parte din populația rezidentă a României, ci din cea după domiciliu.
Tot ce ține de confidențialitatea datelor este strict reglementat. În momentul în care se încheie completarea chestionarului, acesta devine anonim. Vor fi doar niște coduri statistice. Este imposibil să identifici astfel o persoană. Acest mod este mult mai sigur decât recensământul pe hârtie. Iar orice navigare în sistemul informatic lasă urme. Deci nu se pot scoate date din sistem”, a explicat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu.
Pe 4 aprilie, în județ erau depuse aproape 27.000 de chestionare valide, completate corect, ceea ce înseamnă un procent de 11%, aproape de media națională (13%). Procentul se situează la mijlocul clasamentului național.
Cele mai multe chestionare au fost completate în mediul rural, având un procent de 57,2%, iar în orașe s-au completat 42,8%. 71,5% din totalul lor au fost completate prin autorecenzare cu asistență din partea unui recenzor, iar 28,5%, fără acest ajutor.
Este posibil ca Recensământul Populației și Locuințelor Runda 2021 să fie ultimul organizat pe o perioadă de patru luni. Se lucrează ca, începând din anul 2024, recensământul să se realizeze anual și să se bazeze doar pe surse administrative. Nu vor mai fi trimiși recenzori pe teren și nici nu vor exista aceste chestionare pentru populație.
Lucrurile nu merg, însă, foarte repede, pentru că există anumite zone în care oamenii nu obișnuiesc să folosească un calculator, un telefon sau alte dispozitive inteligente. Populația este foarte receptivă, dar cei neinstruiți nu au cum să se descurce fără asistența unui recenzor, după cum susține Romi Mihăescu. Pentru acest lucru, sunt disponibili 115 recenzori, la nivelul județului Ialomița, amplasați în diverse zone.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )