Instalare barieră plutitoare pe râul Dâmboviţa

Ziua Mondială a Apelor – miercuri, 22 martie – va fi marcată cu un eveniment inedit pentru Bucureşti. Este vorba, mai exact, de amplasarea unei bariere plutitoare pe râul Dâmboviţa, cu scopul de a opri şi colecta deşeurile din apele râului. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11.00, pe Splaiul Unirii nr.160.
Bariera, ce urmează să fie montată pe râul Dâmboviţa reprezintă un proiect pilot al Asociaţiei MaiMultVerde, în cadrul programului Cu Apele Curate, care cumulează mai multe exemple de bună practică, reutilizare şi producţie locală. Aceasta a fost creată în Bucureşti, în colaborare cu NOD Makerspace, din bannere publicitare recuperate şi donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate. Aceasta este cea de-a şasea barieră plutitoare montată de Asociaţia MaiMultVerde, după cele 5 instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău şi Siret. Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deşeuri din plastic, care au fost colectate şi preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Bariera va fi montată şi testată cu sprijinul SGA Ilfov – Bucureşti.
Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de mediu, înfiinţată în 2008, cu misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilităţii şi voluntariatului pentru mediu în România. De la înfiinţare, a activat în 50 de comunităţi din ţară, intervenind cu 26.850 de voluntari, cu ajutorul cărora s-au plantat peste 1.700.000 de puieţi şi colectat peste 350 de tone de deşeuri din natură. Din 2019, Asociaţia MaiMultVerde derulează programul Cu Apele Curate, care vizează măsuri de reducere a cantităţii de deşeuri din plastic din apele Dunării şi creşterea nivelului de conştientizare asupra acestui fenomen. În fiecare an, râurile şi lacurile din toată ţara, în special Delta Dunării, sunt invadate de cantităţi uriaşe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor şi valoarea peisagistică a acestora. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Viena, 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi (1.533 t/an) de Dunăre, colector cvasi-integral al reţelei hidrografice din România, în Marea Neagră. Conform prevederilor din Ordonanţa nr. 21/2002, salubrizarea cursurilor apelor de pe teritoriul localităţilor intră în atribuţiile autorităţii locale, însă fenomenul este greu de controlat, având în vedere viiturile şi inundaţiile produse anual, care dislocă cantităţi uriaşe de deşeuri. Malurile din zonele extravilane sunt „ale nimănui”, nicio instituţie publică locală, judeţeană sau naţională neasumându-şi curăţenia acestora.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )