Inspectorii ITM vor controla dacă angajaţii sunt protejaţi de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călăraşi va efectua, în perioada 6 noiembrie – 9 decembrie 2022, controale la unităţile din judeţ. Demersul va avea loc cu ocazia derulării „Acţiunii de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă”, ce face parte din Programul Cadru de acţiuni pe anul 2022.
Conform celor precizate de inspectorul şef, Nicolae Dumitru, obiectivele acţiunii vizează prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de agenţii cancerigeni şi mutageni la locul de muncă; creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile legate de expunerea la agenţii cancerigeni şi mutageni la locul de muncă; monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor expuşi la agenţii cancerigeni şi mutageni; centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor sau regulamentelor europene specifice. Existenţa acţiunii (în Programul cadru de acţiuni pe anul 2022) este justificată de faptul că această boală – cancerul profesional – constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa şi întreaga lume. Potrivit Foii de parcurs, privind agenţii cancerigeni din 2016, Uniunea Europeană înregistrează în fiecare an aproximativ 120.000 cazuri de cancer profesional, ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, ducând la circa 80.000 decese anual. Potrivit Eurostat, peste 30 milioane tone de substanţe cancerigene, mutagene şi reprotoxice (CMR) sunt produse anual în Europa. Pe lângă substanţele chimice, există agenţi biologici şi factori fizici sau organizaţionali care pot declanşa cancer. Unele tipuri de cancer legate de muncă (de exemplu cancer pulmonar şi mezoteliom) au o rată ridicată a mortalităţii. Boala este asociată, în general, cu un debut rapid al dizabilităţii şi un grad ridicat de suferinţă. Numărul mare de lucrători expuşi a condus la apeluri de acţiuni coordonate pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin conştientizarea tuturor actorilor referitor la riscurile generate de agenţii cancerigeni şi mutageni, dar şi măsurile de prevenire şi control aferente.
Acţiunea a fost prezentată în cadrul simpozionului organizat la ITM Călăraşi, în data de 3 noiembrie 2022, la care au participat serviciile externe de prevenire şi protecţie.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )