Inspectorii de muncă din cadrul ITM Călărași au realizat noi verificări pe raza județului

Noi controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate de ITM Călărași între 25 și 29 iulie.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 17 controale pentru muncă nedeclarată. În urma acestora, au fost sancţionaţi 3 angajatori şi s-au aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 30 de controale şi 27 de angajatori au fost sancţionaţi. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.
Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate, precum exploatare forestieră, restaurante, activităţi de întreţinere peisagistică, curierat, învăţământ, administraţie publică, agricultură, comerţ, construcţii și așa mai departe. „Printre neconformităţile constatate, enumerăm faptul că angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale. În alte situații, problemele constau în lipsa copiilor contractelor individuale de muncă (CIM) la punctul de lucru sau în nerespectarea prevederilor din CIM pe durată determinată. Pe lista neconformităților se mai află neiniţierea negocierilor CCM și lipsa unei evidenţe a orelor prestate. Inspectorii au mai sesizat, totodată, nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal și lipsa unei dovezi a comunicării deciziilor de încetare a CIM şi a adeverinţei de vechime. În alte cazuri, societatea nu a marcat şi semnalizat, cu toate dispozitivele, incinta staţiei de carburanţi și nu au fost semnalizate zonele cu risc ridicat și specific. De asemenea, au fost constatate cazuri în care unitatea nu a prezentat la control documente de unde să rezulte cum este organizată activitatea de acordare a primului ajutor medical și nici persoanele responsabile în acest sens. Nu în ultimul rând, în planul de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice și de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, nu au fost introduse și măsuri privind prevenirea riscurilor psihosociale.
Tot în această perioadă, inspectorii de muncă din cadrul securităţii şi sănătăţii în muncă (ssm) au efectuat acţiuni de informare şi conştientizare pentru angajatori, referitoare la legislaţia în vigoare a ssm”, informează Dumitru Nicolae, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )