Inegalitățile din sănătate, provocările și soluțiile pentru accesul echitabil în România

România se confruntă cu o discrepanță profundă între urban și rural în ceea ce privește accesul la servicii medicale, iar investițiile în sănătate rămân mult sub media europeană. Potrivit Eurostat, cheltuielile pe cap de locuitor în sănătate au fost de doar 1.626,57 euro, mai puțin de jumătate din media UE, de 3.684,55 euro. În pofida unei creșteri a forței de muncă din domeniul sanitar, țara noastră înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de medici practicanți: doar 3,5 la 1.000 de locuitori, față de media UE de 4,1.
Sistemul de sănătate din România continuă să fie centrat pe spitale, cu un număr de paturi de 7,2 la 1.000 de locuitori în 2021, mult peste media europeană de 4,8. Acest lucru se reflectă în subutilizarea îngrijirii primare, care ar putea contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor. Accesul limitat la medici de familie amplifică problema, mai ales în mediul rural, unde un medic deservește, în medie, 2.312 locuitori, față de 1.157 în mediul urban. Decalajele dintre urban și rural sunt alarmante. În 2023, în rural existau doar 793 de cabinete medicale independente, de 17,3 ori mai puțin decât cele din urban. În aceste condiții, rata mortalității infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuți vii, depășind media națională de 5,8. De asemenea, peste un sfert din populația țării nu beneficiază de asigurare socială de sănătate, ceea ce afectează în special comunitățile vulnerabile din zonele îndepărtate.
Accesul la îngrijire medicală reprezintă o urgență pentru aceste comunități, unde 328 de comune nu au nici măcar un medic de familie. În acest context, serviciile medicale mobile și integrarea serviciilor sociale, medicale și educaționale devin soluții esențiale pentru a îmbunătăți sănătatea populației. „România rămâne o țară a inegalităților sociale, iar asta înseamnă acces discriminatoriu la sănătate și educație. Prioritatea noastră este să fim prezenți în comunități și să răspundem nevoilor reale ale oamenilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Salvați Copiii România. Organizația a creat o rețea de incluziune socială, lucrând în 20 de județe și 70 de comunități defavorizate pentru a oferi servicii integrate mamei și copilului.
Pentru a reduce mortalitatea evitabilă – cea mai mare din UE – este crucială întărirea îngrijirii primare și creșterea finanțării acesteia. Totodată, distribuția inegală a resurselor medicale necesită intervenții urgente, prin stimulente pentru medici în zonele rurale și extinderea serviciilor mobile, oferind o șansă reală la sănătate celor mai vulnerabili.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )