Încă trei proiecte locale semnate de CJ Ialomița, prin ADI
Alte trei noi proiecte au fost semnate între Consiliul Județean (CJ) Ialomița și localitățile din județ, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
Conducerea CJ Ialomița a organizat, zilele acestea, o conferință de prezență dedicată semnificațiilor unor contracte de finanțare cu primarii localităților Mărculești, Roșiori și Mihail Kogălniceanu. Evenimentul a avut loc la Sala Europa a Consiliului Județean. Au fost prezenți Marian Pavel (președintele Consiliului Județean Ialomița), Daniel Ganea (președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița), Alexandru Potor (administratorul public al județului Ialomița), Sorin Ciriblan (primarul comunei Mărculești), Ion Anghel (primarul comunei Roși) Barbu (primarul comunei Mihail Kogălniceanu).
Cele trei proiecte pentrufate între Consiliul Județean Ialomița și aleșii locali ai unităților administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare, vizează: „Reabilitare sediu primărie, construire grup sanitar și realizare împreunăjmuire în comuna Mărculești, județul Ialomița”, valoarea totală a proiectului fiind de 616.592 06 lei, din care contribuția UAT este de 316.592,06 lei, contribuția ADI de 300.000,00 lei, iar durata de realizare este de 12 luni; „Reabilitare dispensar uman în comuna Roșiori, județul Ialomița”, cu o investiție totală de 400.000,00 lei, din care 100.000,00 lei vin din partea UAT, iar 300.000,00 lei sunt contribuția ADI, durata de execuție fiind de 12 luni; „Reabilitare trotuare în comuna Mihail Kogălniceanu – DS1 – comuna Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița”, suma totală a proiectului fiind de 439.402,96 lei, din care UAT acordă 139. 402,96 lei, iar ADI 300.000,00 lei. Durata de realizare a proiectului este de 12 luni.
În intervenția sa, președinții consiliului Județean, Marian Pavel, a punctat că este dorit ca toate contractele depuse, care au fost în așteptare până acum, să fie evaluate cât mai rapid, pentru a nu rămâne niciunul pe afară și a începe reabilitările. „Continuăm, după cum v-am obișnuit, semnarea de contracte, până vom ajunge la numărul de 61 de solicitări de finanțare care sunt depuse în momentul de față prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. Sper ca, în perioada următoare, colegii mei de la ADI Ialomița să finalizeze evaluarea tuturor proiectelor și să le putem semna. De ce? Pentru că îmi doresc, ca în cel mai scurt timp, să se și demareze lucrările pe fiecare obiectiv de investigație în toate localitățile beneficiarilor. Toate obiectivele de investigații au scopul de a ridica, într-un fel sau altul, nivelul de trai din comuna respectivă ”,
Ulterior, au luat cuvântul celor trei primari ai administrațiilor publice beneficiari, pentru a mulțumi consiliul Județean și Asociației de Dezvoltare Intercomunitar Ialomița și a prezenta, pe scurt, elemente esențiale ale proiectelor. Primarul comunei Mărculești, Sorin Ciriblan, a pus accent pe felul cum arată clădirea primăriei, care nu mai suportă amânare pentru a fi reabilitată. „La Mărculești este vorba de reabilitarea primăriei, care cred că e cea mai urată din Ialomița. Este un spațiu impropriu, într-un vechi grajd. Nu au fost alte locații în care să poată fi construit, așa că noi încercăm să o aducem la niște condiții mai umane. Vrem să facem altă clădire pe viitor, dar, până atunci, încercăm să o reabilităm pe aceasta. Am avut alte priorități până în momentul de față și trebuia mai de mult făcută,
Într-o situație care lasă de dorit se află și dispensarul uman din comuna Roșiori, care va beneficia de mai multe modificări cu prilejul semnării proiectului de reabilitare. „Vrem să reabilităm dispensarul uman, care se află într-o stare precară. Tavanul stă să cadă și nici nu avem rețea de termoficare. Pe timp de iarnă, este foarte frig acolo. De asemenea, trebuie igienizat, reabilitat, dotat cu mobilier, schimbată rețeaua electrică, la fel și ferestrele”, a detaliat primarul comunie Roșiori, Ion Anghel.
La Mihail Kogălniceanu, proiectul de reabilitare a trotuarelor este primul pe care îl edilă Mihăiță Barbu îl semnează în calitatea funcțiilor ce o dețin. „Este primul proiect pe care, în calitate de primar la comune, reușesc să-l semneze și, cu ajutorul Consiliului Județean Ialomița și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, să-l și implementez. Este vorba de reabilitarea a 1,8 km de trotuare, suprafață de 2.800 metri pătrați. Soluția tehnică este cu pavaj. Proiectul ales o investigație se pliază perfect pe nevoile comunității din Kogălniceanu ”, a precizat primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Mihăiță Barbu.
Petruța RIDICHE