Încă se mai practică munca la ,,negru”

Inspectorii muncii au efectuat, în luna iunie (mai exact, în perioada 9-16 iunie 2021) controale în vederea identificării cazurilor de muncă nedeclarată, la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

Obiectivele Campaniei Naţionale au fost identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Au fost efectuate 35 de controale unde s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la  angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă şi timpul de odihnă; repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale ); garantarea în plată a salariului minim ( art.168 din Codul Muncii şi HG nr. 4/2021 privind salariul minim de la 13.01.2021 de 2.300 lei respectiv art.71 din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice – în domeniul  construcţiilor fiind de 3.000 lei).

Au fost constatate neconformităţi cu privire la angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal) fiind sancţionaţi pentru muncă nedeclarată 7 angajatori pentru primirea la lucru a 9 persoane fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă şi 3 persoane ale căror elemente din contractele individuale de muncă nu erau transmise în REVISAL. Alte neconformităţi constatate au fost neevidenţierea orelor lucrate de salariaţi, nestabilirea în contractul individual de muncă cu timp parţial a programului de lucru; nestabilirea sporului pentru muncă în timpul repausului săptămânal; nerespectarea termenelor de transmitere în REVISAL; neeliberarea adeverinţei sau extrasului la încetarea activităţii; neacordarea drepturilor salariale.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 244.000 lei, din care 240.000 lei pentru muncă nedeclarată. De asemenea, au fost  dispuse 21 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )