Încă opt comune au primit finanţare prin PJDL 2021
Consiliul Judeţean Ialomiţa continuă să-i susţină pe primari în demersul pentru dezvoltarea comunităţilor. Zilele acestea, au fost semnate alte opt contracte de finanţare din cadrul Programului Judeţean de Dezvoltare Locală (PJDL) Ialomiţa 2021. Este vorba de localităţile Gura Ialomiţei, Miloşeşti, Scânteia, Gheorghe Lazăr, Săveni, Ciulniţa, Bucu, Sfântu Gheorghe, care au primit, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ialomiţa, circa 300 mii lei, fiecare, partea de cofinanţare necesară derulării proiectelor.
Semnarea contractelor a avut loc, mai exact, luni, 6 septembrie 2021, în Foaierul Sălii de Festivităţi „Europa”. La eveniment au participat: Marian Pavel (preşedintele CJ Ialomiţa); Alexandru Dinu şi Cătălin Grigore (vicepreşedinţii CJ Ialomiţa); Alexandru Potor (administratorul public al judeţului Ialomiţa); Daniel Ganea (directorul ADI Ialomiţa); Stelică Gheorghe (primarul comunei Ciulniţa); Dumitru Trifu (primarul comunei Miloşeşti); Georgeta Ilie (primarul comunei Scânteia); Elena Gabriela Zaharia (primarul comunei Gheorghe Lazăr); Mădălin Teculescu (primarul comunei Sfântu Gheorghe); Daniela Mariana Drăgoi (primarul comunei Săveni); Ion Drăguşin (primarul comunei Bucu); Ionel Oprea (viceprimarul comunei Gura Ialomiţa).
În intervenţia sa, preşedintele Marian Pavel a asigurat că ADI Ialomiţa continuă analiza proiectelor depuse spre finanţare. „Vreau să-i felicit pe colegii mei, din Consiliul Judeţean, cei ce sunt de fiecare dată lângă noi, care asigură, în momentul de faţă – zic eu – o conducere echilibrată a judeţului. Îl felicit pe domnul Ganea pentru eforturile depuse. Decizia de a mări finanţarea a fost luată în această echipă. Împreună cu cei doi vicepreşedinţi şi administratorul public, am gândit, la momentul respectiv, că odată făcută investiţia pe Studii de fezabilitate ar fi fost păcat ca ea să se piardă. Era păcat să punem primarii să facă o altă investiţie la anul. Imediat ce se finalizează criteriile de selecţie, noi suntem pregătiţi să semnăm contractul de finanţare cu fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte. Au fost semnate 50 de contracte până în prezent şi în perioada următoare vor primi finanţare şi restul localităţilor care au depus proiecte”, a declarat preşedintele CJ Ialomiţa.
Proiectele finanţate prin ADI Ialomiţa, în cadrul PJDL 2021 sunt: ,, Modernizare iluminat stradal în comuna Gura Ialomiţei, judeţul Ialomiţa” – valoarea totală a proiectului este de 377.044,73 lei, din care 77.695,68 lei (contribuţia proprie UAT Gura Ialomiţei) şi 299.349,05 lei (contribuţia ADI Ialomiţa. Durata proiectului este de 9 luni; ,,Construire teren de sport sintetic Şcoala Gimnazială – comuna Miloşeşti, judeţul Ialomiţa” – valoarea totală a proiectului este de 397.482, 89 lei, din care 97.482,89 lei (contribuţia proprie UAT Miloşeşti), 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa), durata proiectului fiind de 12 luni; ,,Centru pentru activităţi didactice educaţionale şi cultural educative în comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa” – valoarea totală a proiectului este de 426.218,22 lei, din care 126.218,22 lei (contribuţia proprie UAT Scânteia) şi 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa). Durata proiectului este de 12 luni; ,,Înlocuire conductă principală, contorizare branşamente gospodării, reabilitare cămine vane şi hidranţi de incendiu, comuna Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa” – valoarea totală a proiectului este de 2.112.126 lei, din care 1.812.126 lei (contribuţia proprie UAT Gheorghe Lazăr), 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa), durata proiectului fiind de 20 luni; ,,Modernizare străzi locale în comuna Săveni cu satele componente, judeţul Ialomiţa” – valoarea totală a proiectului este de 2.704.212,43 lei, din care 2.404.212,43 lei (contribuţia proprie UAT Săveni) şi 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa). Durata proiectului este de 24 luni; ,,Modernizare strada Primăverii, porţiune de drum între DC 52 – str. Podului şi DC 24 – str. Mihai Eminescu, sat Poiana, comuna Ciulniţa, judeţul Ialomiţa – Etapa I ” – valoarea totală a proiectului este de 579.819,18 lei, din care 279.819,18 lei (contribuţia proprie UAT Ciulniţa), 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa), durata proiectului fiind de 12 luni; ,,Modernizare drum de interes local – acces platforma industrială”, comuna Bucu, judeţul Ialomiţa –valoarea totală a proiectului este de 390.006, 88 lei, din care 90.006,88 lei (contribuţia proprie UAT Bucu) şi 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa). Durata proiectului este de 12 luni; ,,Achiziţie autogunoieră”, comuna Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomiţa – valoarea totală a proiectului este de 337.585, 00 lei, din care 37.585 lei (contribuţia proprie UAT Sfântu Gheorghe); 300.000 lei (contribuţia ADI Ialomiţa), durata proiectului fiind de 6 luni.
Alocuţiunile primarilor
Aleşii locali au spus şi ei câteva cuvinte despre ce înseamnă investiţia pe care o derulează şi beneficiile în creşterea nivelului de trai în localităţi.
Primarul comunei Miloşeşti, Dumitru Trifu a început prima dată prin a-şi exprima bucuria că se află în ,,marea familie a judeţului PSD Ialomiţa”, remarca sa stârnind hohotele de râs din partea celor prezenţi. „A sosit ziua să semnez şi eu contractul cu ADI Ialomiţa. Asta înseamnă finanţarea unui teren artificial de fotbal din curtea şcolii, în comuna Miloşeşti. Proiectul a fost pus de vreo doi-trei ani pe ordinea de zi, dar iată că, astăzi, a venit ziua şi am reuşit să semnez această finanţare. Mulţumesc domnului preşedinte, conducerii ADI Ialomiţa. Sperăm ca de acum încolo să primim ajutor şi îndrumare în tot ceea ce facem”, a punctat primarul comunei Miloşeşti.
Pentru comuna Gura Ialomiţei, misiunea de a semna contractul de finanţare, pentru un proiect ce vizează iluminatul stradal, i-a revenit viceprimarului Ionel Oprea (dat fiind că localitatea încă nu are primar din cauza proceselor).
La Scânteia, primăriţa Georgeta Ilie vrea să dea o altă destinaţie unei baze sportive tip 2, începută prin Ordonanţa 7. „Pentru mine educaţia este prioritară. Practic, în toţi aceşti ani, am avut în vedere ca pe lângă celelalte investiţii, pentru educaţie să nu lipsească niciodată nimic. Această bază sportivă tip 2 – căreia eu nu i-am văzut utilitatea –avea doar nişte duşuri. În nici un caz nu se potrivea deloc la ceea ce aveam eu în plan, ca şi educaţie, la Scânteia. Am renovat şcolile cu fonduri din PNDL şi ne-am gândit cu finanţarea ADI să facem un centru pentru activităţi extraşcolare. CJ ne-a dat undă verde şi mulţumim, pe această cale, că acea clădire – care acum este practic o relicvă, aflată în stare de deteriorare – va avea o destinaţie şi utilitate pentru copiii comunităţii noastre” , a evidenţiat alesul local al comunei Scânteia.
Primarul comunei Sfântu Gheorghe, Mădălin Teculescu a informat că proiectul solicitat şi aprobat este o autogunoieră de dimensiuni mai mici. „Prin acest proiect sperăm ca, în comunitatea Sfântu Gheorghe, partea de gestiune a deşeurilor să se producă şi mai bine. Astfel, să avem o comună mai frumoasă şi mai curată. Mulţumim în primul rând, ADI Ialomiţa, domnului preşedinte, domnului administrator public al judeţului, domnilor vicepreşedinţi, fiindcă ne-au ajutat să ajungem astăzi în acest loc pentru a semna acest contract”, a specificat primarul Teculescu.
„Îl felicit pe domnul preşedinte, pentru că este alături de toţi cetăţenii din Ialomiţa”
Primarul comunei Ciulniţa, Stelică Gheorghe apreciază, la rândul lui, susţinerea autorităţilor judeţului. Totodată, speră ca şi pe viitor, acest comportament să continue, în interesul cetăţenilor. „Acest proiect este foarte benefic pentru comunitatea noastră. Am reuşit să continuăm o bucată de drum prin această investiţie. Vom lega două drumuri comunale – DC 52 cu DC 24 . Astfel vom putea să îi solicităm domnului preşedinte, atunci când se vor licita traseele cu transportatorii interjudeţeni, să introducă transportul public de persoane prin Poiana şi Ghimpaţi. Ne luptăm să facem investiţia fiindcă şi cetăţenii de aici au o deosebită nevoie de un mijloc de transport. Se facilitează apoi accesul la intervenţii, pe timp de iarnă, pentru cazurile speciale sau – Doamne fereşte! – ISU. Este un lucru bun şi vreau să-l felicit pe domnul preşedinte pentru un aspect care a dus la ceea ce putem face noi astăzi. Mulţi am ajuns, dacă ne aducem aminte, mai târziu cu depunerea documentaţiilor, fiindcă nu ne aşteptam să se formeze coadă de la 4 sau 5 dimineaţa. Am ajuns mai târziu, iar domnul preşedinte a decis să finanţeze proiectele, pentru că sunt în beneficiul judeţului Ialomiţa. Toţi oamenii au nevoie de aceste investiţii pe care colegii mei, primari, doresc să le pună în aplicare…Am ajuns la acea discuţie, pe care o ceream de ani de zile: Daţi la toată lumea la fel şi fiecare va şti cum să gestioneze banii. Unii poate vor avea un credit să susţină mai multe investiţii odată şi ar şti astfel pe ce se bazează. Domnul preşedinte a venit în întâmpinare şi a spus că a mărit prima dată suma la 3 miliarde lei vechi, după care a dat la toată lumea la fel. Acesta este un lucru bun. Îl felicit pe domnul preşedinte, pentru că este alături de toţi cetăţenii din Ialomiţa”, a precizat Stelică Gheorghe.
„Scopul proiectului nostru îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii apei distribuite populaţiei”
Primarul comunei Gheorghe Lazăr, Gabriela Zaharia şi-a manifestat emoţiile, dar de bucurie. Asta, dat fiind că, după vreme îndelungată, în sfârşit, conducta principală de apă va fi înlocuită. „Scopul proiectului nostru îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii apei distribuite populaţiei, prin eliminarea riscurilor de impurificare cauzate de conducta veche de oţel. Aceasta este în mare parte ruginită, afectând calitatea apei. Realizarea lucrării propuse va avea un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei”, a garantat primăriţa. „Succes în implementare. Este o situaţie destul de delicată. Conducta de apă din Gheorghe Lazăr a fost schimbată acum 20 de ani, graţie unei lucrări finanţate de Ministerul Lucrărilor Publice. Deşi avem un sistem de alimentare cu apă bun, nu există presiune. Este contorizare şi se ştie ce se întâmplă la ţară. Oamenii folosesc apa şi în alte destinaţii decât cea pentru care a fost înfiinţat serviciul de apă. Sper ca prin această investiţie să rezolvaţi o problemă la Gheorghe Lazăr, pe care şi eu am lăsat-o nerezolvată”, a completat-o preşedintele Marian Pavel (fost primar al comunei la un moment dat).
Alesul local de la Săveni, Daniela Mariana Drăgoi a vorbit şi ea despre proiectul de infrastructură pe care îl va implementa în comună. „Este un proiect de valoare mare. Mulţumim ADI Ialomiţa şi domnului preşedinte pentru sprijin. 300.000 lei sunt bineveniţi, reprezintă undeva la 10%. Dar, sunt importanţi. Asfaltăm aproape 2,5 km de drum, respectiv 9 străzi. Mai avem încă 9 străzi, care vor intra la rând, probabil, în cadrul altui proiect, tot cu ajutorul domnului preşedinte. Sperăm într-o colaborare de succes”, a menţionat Daniela Mariana Drăgoi.
Ultimul care a intervenit a fost primarul comunei Bucu, Ion Drăguşin. Acesta a ţinut, de asemenea, să adreseze mulţumiri Consiliului Judeţean şi directorului ADI Ialomiţa. „Am semnat astăzi un contract pentru realizarea unui drum de utilitate publică, ce deserveşte şi zona industrială a localităţii. Era singurul drum neasfaltat în comună. Încă o dată, mulţumesc pentru sprijin şi să dea Dumnezeu să mergem înainte, la fel”, şi-a manifestat speranţa primarul comunei Bucu.
Diana ARON