Încă 20 de UAT-uri au solicitat asocierea cu „ADI Periurbană Slobozia”

Recent, Consiliul Județean Ialomița a votat „pentru” în cadrul dezbaterii unui nou proiect în care sunt implicate mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT) ale județului. Este vorba despre asocierea UAT Județul Ialomița cu 20 de localități ialomițene în vederea participării acestora, în calitate de membri asociați cu drepturi depline, la patrimoniul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de utilități publice pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare „ADI Periurbană Slobozia”. Astfel, vor participa, cu suma de 200 de lei fiecare, comunele Adâncata, Albeşti, Ciocârlia, Cocora, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Griviţa, Maia, Munteni Buzău, Ograda, Amara, Perieți, Răduleşti, Valea Măcrişului, Ciochina, Gura Ialomiţei, Miloşeşti, Sărățeni, Traian și Valea Ciorii.

Conform Codului administrativ, Consiliul Județean are obligația de a sprijini autorităţile publice locale în furnizarea către cetăţeni a serviciilor de utilitate publică, inclusiv cele de apă canalizare. Aria de acoperire a proiectelor regionale va creşte prin preluarea de către ADI a localităţilor mai mici și extinderea, astfel, a ariei de operare pentru operatorii din zonă, beneficiari vizaţi de politica de regionalizare în sectorul de apă uzată. Prin aderarea Judeţului Ialomița la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Unități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și Canalizare „ADI Periurbană Slobozia”, se urmăreşte îmbunătăţirea calității şi accesului la infrastructura de apă/canalizare. Mai exact, se dorește asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în toate zonele rurale din judeţul Ialomița care, în prezent, nu beneficiază de acestea. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că investiţiile din domeniu sunt considerabile, astfel încât accesarea fondurilor europene reprezintă un element cheie pentru trecerea de la un număr mare de furnizori de servicii de o calitate scăzută la unul limitat de operatori puternici.

Creșterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi gradul de asigurare a alimentării cu apa potabilă a populaţiei, solicitanții eligibili sunt Operatorii Regionali de Apă (în numele Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară). De asemenea, pentru noi proiecte, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară existente se vor extinde prin includerea de noi membri.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )