„În momentul de faţă, în România, familia este o victimă a tuturor deciziilor luate până acum de partidele aflate la guvernare de 31 de ani”
• spune Rodica Boancă, senator AUR Ialomița
Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au depus la Senatul o inițiativă legislativă menită să stopeze finanțarea partidelor politice din bani publici. „Fără bani de la stat pentru partide politice”, acesta a fost mesaj AUR de când se lansează pe scena politică.
Astfel a declarat Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Rodica Boancă, senator AUR Ialomița, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. „Fără finanțare de la stat. Acesta a fost mesajul nostru de când a intrat AUR în politică. Partidele politice trebuie să se finanțeze din donații, din cotizații, treaba lor, să se descurce. Cu cât primesc mai mulți bani, cu atât vor mai mulți. Cu cât se întinde mai mult, cu atât la mai mare sfera de influență și cu atât îi determină pe alții, din sfera afacerilor, să se cotizeze. Să fim serioși, cea mai mare parte sunt implicați politic sau au o predilecție către un anumit partid politic, chiar dacă nu au adeziuni. Nu mă refer la simpatie politică, ci un anumit interes și anumite afaceri pe care le au cu diverse partide aflate de cele mai multe ori la putere. În toate societățile democratice există o zonă care se numește audit. Se poate crea un institut de auditare care anual să-și schimbe componența de conducere, unde să fie judecători, procurori, reprezentanți de la Curtea de Conturi, ANAF, etc. Să fie aleși prin vot, în Parlament, nu numiți politic. Sau putem veni cu o altă idee, să facă un concurs cu tematică și criterii stabilite de Curtea Constituțională. E adevărat că și acolo tot politic au fost puși. Politicul e peste tot, dar de undeva trebuie să începi. Oricum ar fi, dar trebuie să facă o anchetă… anual se vor face un audit către toate partidele, să vadă dacă au declarat transparent veniturile, cât au avut, cât mai mult la cheltuit, de unde au avut banii dacă nu se pliază cele două balanțe – venituri și cheltuieli. Atunci s-ar face lumină și-ar există o temere. Eu nu zic că nu ar exista acte de corupție în continuare, dar s-ar ști că există un pentru ce îi poate verifica. Plus că acum există Internetul, lucrurile imediat ies la iveală. Lucrurile astea se află, chiar nu se mai pot face așa pe sub mână. Înainte, când nu aveam așa mult acces la baza de date, era mai ușor. Acum e suficient să fie o persoană bine intenționată care să gestioneze o astfel de bază de dată și să dea totul public. Mai ales că trăim într-o perioadă extremă de gravă, de criză și banii ăia pot fi folosiți să cumpere vaccin suficient, să cumpere tratament pentru oncologie, tratat pentru alte afecțiuni, să facă școli, să facă spitale, să facă autostrăzi, să facă ceva, nu să-i dea unor neică nimeni ca să stea pe un scaun, să semneze niște hârtii și să încaseze niște bani aiurea. Ăia sunt bani munciți de noi. Pentru ce să-i dau eu lui Orban bani pentru PNL? Pentru ce să-i dau din banii mei, ca să mă înjosească? ”, A precizat Rodica Boancă.
Bunăoară, 52.000 de euro pe zi, aceasta este uriașă sumă pe care a primit-o anul acesta Partidul Social Democrat de la statul român, în contul subvenției pentru formațiunile politice parlamentare. Asta în condiții în care sunt atâtea probleme de rezolvare și atâtea direcții unde ar putea fi direcționate banii.
O altă inițiativă depusă în Senatul de parlamentare AUR vizită instituția unei zile naționale pentru familiile cu trei sau mai mulți copii. Astfel, se declară ziua de 28 octombrie ca Ziua națională a familiilor numărase. Ziua națională a familiilor numărase poate fi marcat de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către persoane fizice sau persoane juridice, precum și de către societatea civilă, organizații nonguvernamentale, biserici, parohii și alte lăcașuri de cult, împreunăuna sau separat, prin organizație de manifestări publice, evenimente și acțiuni socio-culturale autorizate conform legii. Potrivit inițiatorilor, familiile numărase contribuie la dezvoltarea echilibrată a țării, la susținerea natalității și a redresării demografice a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea și educarea viitoarelor generații de forță de muncă. El trebuie să beneficieze de recunoaștere socială oficială și de o politică de sprijin adecvat, astfel încât accesul lor la bunuri și servicii să fie eficiente și să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mici. „Noi suntem un partid care militează pentru valorile conservatoare, pentru valorile reale sau care ar trebui să stea la baza unui popor sănătos: națiunea, familia, libertatea, patriotismul. În momentul de față, în România, familia este o victimă a tuturor deciziilor luate până acum de partidele aflate la guvernarea de 31 de ani. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimii o sută de ani și numărul divorțurilor a crescut. Familii numeroase, poate întâlnim așa, foarte rar. Au devenit excentricități. Familii numeroase sunt un nucleu. Într-o familie numeroasă, membrii ei învață să se ajute, să fie toleranți, să fie blânzi, să sară unul pentru celălalt, să se sprijine, să coopereze. Învață niște atitudini și niște lucruri necesare în viața de zi cu zi, în societate. Adică, nu-i dai fratelui tău în cap că a mușcat din prăjitura ta, așa cum nu-i dai vecinului în cap că a rupt o floare sau că a făcut nu știu ce. Sau nu te duci peste ce a muncit vecinul și-ți arunci gunoiul acolo unde el a făcut curat. Sunt niște reguli de conduită… Spectrul politic nu a avut grijă și de familie românească. Tinerii nu sunt încurajați să se căsătorească, să-și formeze o familie, să facă și copii. Deci, încurajăm, respectăm și ne bucurăm și sunt recunoscători familiilor care au această dumnezeiască putere, răbdare și binecuvântare de a avea mai mulți copii.
Marius BĂDRĂGAN