„În Europa, România a ajuns ruda aia săracă și amărîtă, căreia i s-au luat toate drepturile”
Banca Mondială a confirmat creşterea economică a României, de 4,6%, într-un context deloc simplu când întreaga Europă trece printr-o criză fără precedent. Cel puţin aşa a anunţat, recent, premierul României, Nicolae Ciucă. Acesta a afirmat că ţara merge pe un drum bun şi, implicit, investiţiile străine directe au avut o valoare crescută cu 48%, comparativ cu anul precedent. Însă, dacă actuala guvernare are motive de mândrie, vizavi de aceste date, Opoziţia este destul de sceptică. Şi, pe alocuri, chiar ironică.
Bunăoară, senatorul AUR Ialomiţa, Rodica Boancă nu este deloc impresionată. În opinia sa, premierul se referă probabil la investiţiile din zona Mintia, gazul din Marea Neagră, pentru că altele majore nu sunt. Fireşte, pot fi catalogate drept investiţii, cu ghilimelele de rigoare. În sensul că au fost cumpărate nişte bunuri extrem de importante şi strategice pentru România, ce sunt acum folosite în interesul companiilor străine. Revenind la creştere, adevărul este că românii nu simt acest lucru. Din contra, pe zi ce trece, o duc tot mai greu. „Simţim cu toţii că este din ce în ce mai rău. Preţurile au crescut într-un ritm galopant. Îmi spunea, recent, cineva despre banalul ou că a ajuns să coste 80 bani. Ori de aici şi până la un leu, mai e o simplă săritură. Deci, lucrurile stau foarte, foarte prost. Şi, m-am referit doar la un aliment de bază. Asta în vreme ce salariile românilor au rămas aceleaşi nete de 1.600- 1.700 lei. Vorbim de salariul minim, căci întotdeauna la acesta ne raportăm. Majoritatea românilor câştigă undeva la 2.000 lei, salariu net, ceea ce este foarte grav. Eu nu văd cum anume s-a dezvoltat economia în asemenea grad, pentru că, pe alte filiere, companiile s-au închis. Putem bănui că se raportează date intenţionat greşite către Banca Mondială, ca să vadă ce bine o duc românii. Avem nişte bănuieli rezonabile, în contextul de faţă. Mai ales că nu ar fi prima dată când se întâmplă aşa ceva. Am aflat nu demult că, de pildă, în domeniul energiei, România – care de 3 ani importă energie din considerentele cunoscute de toată lumea, închiderea foarte multor complexe de producţie, mine, etc. – este văzută ca fiind exportatoare de energie de către Comisia Europeană de Energie şi cea împotriva Poluării. Undeva se trunchiază realitatea şi informaţia nu ajunge corect. În folosul cui, nu ştiu exact şi nu mă pot pronunţa, că nu sunt organ de cercetare penală. Dar, cu siguranţă, asta este în dezavantajul nostru, a statului român, care nu ţine de X, Y, Z, ca individ, ci de statutul nostru pe viitor ca ţară suverană. Şi dacă nu eşti suveran din punct de vedere economic, atunci nu mai eşti deloc. Că, nu poţi fi suveran doar, aşa, filozofic vorbind”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, prof. Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.
Printre altele, coaliţia de guvernare cică se gândeşte totuşi la români şi ar fi discutat despre posibilitatea alimentării cu banii necesari plăţii facturilor la energie, a card-ului primit deja de cei cu venituri reduse pentru cumpărarea de alimente. Însă, nu s-a stabilit venitul maxim pe care ar trebui să-l aibă un român – ca să primească sprijinul financiar, pentru a plăti factura la energie – şi nici valoarea ajutorului. Este clar doar că banii necesari vor proveni din fonduri europene. Iar premierul a mai explicat că România nu poate lua o serie de măsuri privitoare la piaţa energetică şi nici la ajutorul pentru plata facturilor fiindcă aşteaptă măsurile adoptate la nivelul Uniunii Europene. „Nu ştiu, doar eu am părerea că este vorba de un cretinism economico- politic, aici? Este mai uşor pentru statul român – înglodat în datorii externe extrem de mari, pe zeci de generaţii de-acum încolo – să pulseze bani în astfel de ajutoare, decât să reglementeze preţul şi oamenii să-şi poată plăti facturile din salariile şi câştigurile lor. Mie asta îmi lasă impresia, că suntem sub auspiciile unui cretinism. Nu pot să-l cataloghez altfel. În loc să reglementezi preţurile şi companiile, furnizorii să se ralieze…inclusiv furnizorii au cerut reglementarea preţurilor, la o audiere pe care am desfăşurat-o în Comisia de Abuzuri. Au spus oamenii, că reglementarea este soluţia. Nu pot să-i învinovăţesc pe furnizori că trag de ei să nu reglementeze…Atâta timp cât tu nu poţi să iei nicio decizie pentru ţara ta şi trebuie de fiecare dată – inclusiv pe suveranitate economică – să te duci să întrebi la Înalta Poartă, fie că-i Uniunea Europeană, America, oricare ar fi ea, înseamnă că suntem într-o stare teoretică şi practică de colonialism. Facem parte din Uniunea Europeană, da. Suntem acea rudă săracă din familia europeană care este folosită la muncile de jos gospodăreşti. În ideea că: Hai măi, că eşti neam cu noi. România e ruda aia săracă şi amărâtă, căreia i s-au luat toate drepturile. Nu, nu suntem stat independent, suveran şi unitar, aici am ajuns”, a mai adăugat senatorul AUR Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN