„Îmi doresc condiţii cît mai bune de trai pentru toţi călărăşenii”
Autorităţile locale călărăşene continuă să implementeze proiectele de infrastructură menite să aducă mult dorita dezvoltare a oraşului. O veste bună e că municipiul se va putea mândri în viitorul apropiat cu o creşă tip nZEB (near-Zero Energy Building), în cartierul pentru Tineri.
Primarul Marius Dulce spune că proiectul se va derula în cadrul Programului Guvernamental de construire creşe noi „Sfânta Ana”, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Este vorba de o creşă modernă de nivel mediu, cu 70 de locuri, ce va dispune de toate dotările necesare, respectiv săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie, spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi o zonă de joacă generoasă, în aer liber. Creşa, cu o valoare de peste 16 milioane de lei, va fi dotată cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile. Anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirea va mai fi dotată cu pompe de căldură, cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Lucrările sunt în grafic, stadiul fizic de execuţie al acestora fiind de 25-30%. Termenul de finalizare este decembrie 2025.
De asemenea, lucrările, derulate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, din Cartierul Mircea Vodă sunt avansate. „Încă de la începutul lunii octombrie se lucrează intens, trei străzi fiind deja asfaltate. Una dintre acestea este finalizată şi mai trebuie făcute marcajele la primăvară, anul viitor. Celelalte două străzi au stratul iniţial de binder, urmând să se toarne stratul de uzură. Mai avem în pregătire, la nivel de piatră, încă trei străzi”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Marius Dulce, primarul municipiului Călăraşi.
Valoarea totală a investiţiei, finanţată în cadrul PNI Anghel Saligny, este de 19.937.764,27 lei (inclusiv TVA). Suma alocată de la bugetul de stat este de 19.062.090,15 lei (inclusiv TVA), contribuţia de la bugetul local fiind de 875.674,12 lei.
Proiectul vizează modernizarea străzilor (trotuare şi parte carosabilă) General Constantin Pantazi – 463,57 m, Aleea Canalului – 231,69 m, Prelungirea Luceafărului – 454,36 m, Pescăruş – 1041,70 m, Luceafărului – 910,24 m, Macului – 849,27 m, Muşeţelului Tronson I – 187,37 m, Muşeţelului Tronson II – 257,19 m, Ciocârliei – 1068,28 m, Digului – 1180,78 m, Panduri – 105,05 m, Zăvoiului – 71,63 m, Prelungirea Mihai Viteazul – 204,26 m, Prelungirea Panduri – 197,7 m şi Sulfinei – 934,29 m.
Recent, a fost deschis şi şantierul pentru asfaltarea Cartierului Măgureni, un alt proiect finanţat prin fonduri guvernamentale în cadrul PNI Anghel Saligny. Străzile care fac obiectul acestui proiect sunt: Păcii, Petroşani, Lupeni, Dimitrie Cantemir, Vasile Lupu, Intrare Păcii, Mircea Vodă, Vlad Ţepeş, Vasile Conta, Dimitrie Bolintineanu, Costache Negruzzi, Intrare Petroşani, Agricultori, Viilor, Prelungirea Vasile Conta. Străzile prezintă lungimi reale cuprinse între 68,48 – 1.288,44 m, cu lăţimi cuprinse între 2.50 – 9.00 m, însumând o lungime de 4.435,45 m. Valoarea totală a obiectivului este de 10.015.754,35 lei (TVA inclus), din care 9.434.130,47 lei (TVA inclus) de la bugetul de stat şi 581.623,88 lei (TVA inclus) – bugetul local. Contractul de finanţare a fost semnat pe 4 aprilie 2023, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în data de 1 septembrie 2023. Termenul de execuţie a lucrărilor este septembrie 2024.
Un aspect care a stârnit oarece critici se referă la garanţia lucrărilor care este doar de 60 luni de la data procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Un termen de garanţie similar celui dat pentru un aparat electrocasnic, atrag atenţia cârcotaşii. „Aşa este în lege şi nu putem să solicităm un termen de garanţie mai mare. La lucrările de infrastructură acesta este maximul oferit de lege. Dar, cu siguranţă, va fi o lucrare de calitate şi va dura mult mai mult. Mergem cu infrastructura, la fel ca pe Strada Bucureşti unde avem săpătură, refacerea straturilor, plus asfaltul respectiv, trotuare, borduri, pentru că acolo nu s-a făcut acest lucru de zeci de ani. La fel şi în Cartierul Măgureni, partea ce a rămas neasfaltată. Este vorba de lotul 2 de lucrări. Urmează să ne ocupăm şi de Bulevardul 1 Mai, Strada Kogălniceanu şi strada Independenţei, la care se va termina cât de curând licitaţia. La finalul lunii noiembrie începem să tăiem panglica la o parte din obiectivele aflate în derulare. Acum suntem la nivel de discuţii pe documente, ca să zicem aşa. Pentru că, la stadiul fizic, Liceul Mihai Eminescu este terminat, Sandu Aldea, de asemenea. Avem corpul B la Liceul Eminescu şi Grădiniţa Step by Step finalizate. Vor urma Ţara Copilăriei, Tudor Vladimirescu, pista de biciclete, care e bine gândită, nu afectează pietonalul sau şoseaua. Urmează parcul regenerare zonă vest şi Navrom, Pietonalul. Sunt destul de multe… Eu asigur că voi fi prezent în fiecare săptămână pe teren pentru a monitoriza stadiul tuturor lucrărilor. Căci, îmi doresc condiţii de trai decente pentru toţi călărăşenii. Dar acest lucru este posibil doar printr-o strânsă colaborare între Primărie şi comunitate”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.
Ramona BUTNARIU