Guvernul PNL a adoptat Ordonanţa care plafonează preţurile la energie
Guvernul PNL a adoptat noua ordonanţă pe energie, care păstrează tarifele mici pentru consumatorii casnici cu consum redus şi prevede un nou tarif plafonat pentru cei care consumă peste 255 kWh pe lună. IMM-urile şi marile companii vor avea tarife maxime dedicate.
Astfel informează Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa, care subliniază că, ordonanţa va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, pentru a lăsa timp de adaptare furnizorilor de energie. În urma negocierilor cu PSD şi cu UDMR, PNL a reuşit să păstreze tarifele mici pentru consumatorii casnici aflate acum în vigoare şi a obţinut tarife sustenabile pentru mediul economic. Au fost păstrate tarifele mici pentru consumatorii casnici (maxim 0,68 lei/kWh pentru un consum sub 100 kWh/lună şi maxim 0,80 lei/kWh pentru un consum între 100-255 kWh/lună), fiind introdus un nou tarif plafonat pentru cei care consumă peste 255 kWh/lună: maxim 1,30 lei/kWh, pentru ce depăşeşte 255 kWh. În prezent, aceste categorii de clienţi plătesc tariful practicat de furnizor. Până acum, pentru încadrarea într-un plafon tarifar, se ia în calcul consumul mediu lunar realizat în anul 2021. După discuţii cu ANRE, se poate decide depunerea unui amendament pentru folosirea criteriului consumului mediu lunar realizat în 2022 sau pe luna facturată. De asemenea, se discută cu ANRE despre depunerea unui amendament, prin care facturile emise pentru consumul realizat în mai multe luni sau facturile de regularizare pot fi plătite eşalonat, în rate lunare.
Pentru IMM-uri a fost stabilit un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori industriali un tarif plafonat de maxim 1,30 lei/kWh. Totodată, PNL va propune şi adoptarea unui amendament prin care tariful de 1 leu/kWh să se aplice şi pentru operatori de utilităţi publice, Metrorex, operatori economici din agricultură/pescuit, întreprinderi publice din domeniul sportului, turismului balnear,centrelor de recuperare, administratori de parcuri industriale, ştiinţifice, tehnologice, aeroporturile, entităţile juridice din subordinea autorităţilor publice locale, indiferent de forma de organizare, producători şi distribuitori de medicamente, farmacii, lăcaşuri de cult, familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii. În ceea ce priveşte tarifele pentru gaz, au fost stabilite următoarele preţuri: maxim 0,31 lei/kWh pentru clienţi casnici şi maxim 0,37 lei/kWh pentru clienţii non-casnici al căror consum anual realizat în 2021 a fost sub 50.000 MWh. „Prin această politică de preţuri, Guvernul va ţine sub control facturile consumatorilor casnici şi va păstra competitivitatea companiilor româneşti, preluând povara unor facturi uriaşe de pe umerii oamenilor. Dar şi de pe profitul firmelor, pentru a nu crea din energie o problemă socială. Noua ordonanţă aduce şi un nou mecanism de achiziţie centralizată a electricităţii, la un preţ de 450 lei/MWh. Astfel, preţurile energiei tranzacţionate pe piaţa internă nu vor mai avea fluctuaţii majore”, a precizat Luminiţa Barcari.
Pensiile se vor mări cât mai aproape de rata inflaţiei
Partidul Naţional Liberal va propune ca majorarea pensiilor să fie făcută cât mai aproape de rata inflaţiei, pentru a proteja puterea de cumpărare a vârstnicilor. PNL a majorat pensiile de câte ori contextul economic a cerut o asemenea decizie: +14% la 1 septembrie 2020 şi +10% la 1 ianuarie 2022. De asemenea, ajutorul de 50 de euro la fiecare două luni pentru persoanele vulnerabile va continua şi anul viitor. Până acum, majorarea pensiilor avea o limită prevăzută în PNRR: 9,4% din PIB. La ultima vizită la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă a convenit cu preşedintele Comisiei Europene înlocuirea acestei limite cu un indicator de disciplină financiară, conform recomandărilor Băncii Mondiale. Detaliile vor fi stabilite după dezbaterile tehnice din cadrul comisiilor de specialitate de la Bruxelles, după consultările acelor comisii cu ministrul Muncii şi cu ministrul Fondurilor Europene. Mai rămâne ca ministrul Muncii să se prezinte cu un proiect de lege, pe aceste coordonate, în Parlament, la dezbateri.
Legile Justiţiei a fost promulgate
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noul pachet de Legi ale Justiţiei, adoptat în Parlament cu majoritate de voturi, după ce a fost supus unor largi dezbateri parlamentare, în care au fost implicate toate părţile din domeniu, inclusiv asociaţiile de profil. „Noile Legi ale Justiţiei consolidează independenţa justiţiei, îndreaptă multe imperfecţiuni din sistem şi reprezintă un punct-cheie în PNRR. Ele cuprind recomandările Comisiei de la Veneţia, MCV, ale instanţelor judiciare, precum şi propunerile organizaţiilor profesionale. Forma finală a fost unanim acceptată de toate părţile consultate şi aduce un echilibru între toate viziunile din sistemul judiciar românesc”, a mai adăugat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
Diana ARON