Guvernul CIOLACU loveşte în angajaţii din industria alimentară şi agricultură
Guvernul Ciolacu a devenit „groparul” industriei alimentare şi agriculturii din România. La 15 luni de la introducerea unor facilităţi fiscale pentru angajaţii din industria alimentară, mai puţin pentru cei aproximativ 8.000 de salariaţi din industria de îmbuteliere a apei, sucurilor si berii, uitaţi din prostia Guvernului Ciucă, decizia aberantă a guvernului Ciolacu le poate desfiinţa drepturile obţinute. Datoria actuală a României, care reprezintă aproximativ jumătate din PIB, se recuperează tot din buzunarele românilor. Distrugerea agriculturii şi industriei alimentare româneşti, continuă după un plan bine conceput, la care guvernele din ultimii ani şi-au dat mana. După primele 5 luni din anul 2023, România înregistrează un deficit enorm, de 2,33% din PIB. Comisia Europeană ameninţă cu tăierea fondurile europene, dacă nu se vor lua măsuri pentru scăderea acestui deficit.
Astfel a declarat, recent, Dragoş Frumosu (preşedintele SINDALIMENTA), care informează că, în perioada 06 – 08.07.2023, Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a condamnat, în cadrul unei întruniri, intenţia Guvernului României de eliminare a facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din industria alimentară şi agricultură.
„Absenţa forţei de muncă din cele două sectoare de activitate şi încercarea creşterii nivelului calificărilor, prin implementarea unor proiecte pe fonduri europene, sunt anulate în totalitate de această măsură aberantă, luată pe fondul lipsei de viziune a guvernului şi a identificării unor soluţii care să conducă la o încasare mai mare. În absenţa unor locuri de muncă plătite cu salarii atractive, din ce în ce mai mulţi români pleacă din ţară şi multe afaceri se închid. Membrii Consiliului Naţional SINDALIMENTA condamnă lipsa de dialog care să conducă la o cunoaştere mai bună a realităţilor din cele două sectoare de activitate. Cu toate că România a reuşit să devină un mare producător agricol, ea continuă să fie un mare importator de produse alimentare, să exporte materie primă şi să importe produse finite, ceea ce desigur conduce la un mare deficit comercial şi la pierderi uriaşe. Explicaţia acestei situaţii este dezastrul în care se află industria alimentară. Avem foarte puţine fabrici care prelucrează produsele agricole, iar salariile foarte mici oferite în acest sector, ţin la distanţă forţa de muncă, şi aşa foarte puţină la nivel naţional. Fabricile româneşti nu pot acoperi astăzi deficitul comercial cu produse alimentare, iar pe rafturile magazinelor, 80% din produse provin din import.
Membri Consiliului Naţional SINDALIMENTA îi amintesc noului Guvern Ciolacu, după ce acelaşi lucru l-a făcut şi Guvernului Ciucă, dar fără niciun folos, că fructele, carnea, produsele din carne, laptele şi produsele lactate, legumele, zaharul şi uleiul, adică alimentele de bază, sunt produsele cu cele mai mari deficite comerciale în sectorul alimentar. Deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creştere cu 20% faţă de cel înregistrat în 2021. Aceste statistici ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta. În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât şi fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se va umbla la facilităţile fiscale acordate angajaţilor de mai bine de 20 de ani, industria alimentară şi agricultura românească sunt din nou abandonate. Ca şi fostul Guvern Ciucă, actualul Guvern Ciolacu refuză să se uite în propria ogradă când vine vorba despre reducerea deficitului bugetar. Guvernul Ciolacu nu are niciun plan de reducere a aparatului bugetar înţesat de pile, relaţii şi cumetrii politice. Dacă restructurarea acestui aparat, din ce în ce mai stufos, bate basul pe loc, în schimb Guvernul Ciolacu a dat liber la majorări salariale, lucru care va amplifica şi mai mult deficitul bugetar în lunile următoare. În acelaşi timp, numărul fermelor din agricultură şi a multor societăţi din industria alimentară scade, închizându-se.
În urma unei analize, considerăm că această politică inconştientă promovată atât de incompetentul Guvern Ciucă şi continuată şi de Guvernul Ciolacu, vă agrava situaţia economică şi financiară a României, iar în final cei care vor plăti, vor fi ca de fiecare dată, salariaţii din sectorul privat. Eliminarea facilitaţilor salariale din cele doua sectoare de activitate vor conduce la creşterea numărului şomerilor, la închiderea multor ferme şi societăţi comerciale şi la importuri de alimente din ce în ce mai mari”, a precizat preşedintele Dragoş Frumosu.
Reprezentanţii SINDALIMENTA solicită Guvernului să oprească măsurile absurde ce distrug cele două sectoare economice ale României; să stopeze migraţia forţei calificate de muncă; să stopeze importurile de alimente în dauna promovării produselor autohtone la raft; să-i lase pe români să muncească, alături de familiile lor, nu să-i gonească din ţară, prin tăierea unor facilităţi, în mod nedrept.
Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a luat decizia, în situaţia eliminării facilitaţilor salariale, să organizeze ample acţiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit şi comunicat ulterior.
Ramona BUTNARIU