Gripa aviară ameninţă din nou!

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa informează toţi crescătorii de păsări că, în luna decembrie, mai multe state membre au notificat la CE confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N8. Statele care au raportat focare de gripă aviară înalt patogenă la păsările domestice sunt Anglia, Belgia , Irlanda, Italia, Israel, Franţa, Germania,  Kazakhstan, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, Suedia, Ucraina si Ungaria.

În data de 06.01.2021 Ungaria a depistat un focar la o fermă cu 47.600 curci, situate  în localitatea Acs, regiunea Komarom-Esztergom. Al doilea focar a fost diagnosticat tot la o fermă de curci, cu un efectiv de 37000 capete, situată la 1 km de primul focar.( zona de protecţie). În ceea ce priveşte Ucraina, ţară terţă, autoritatea competentă a notificat Comisiei, confirmarea mai multor focare de gripă aviară înalt patogenă din subtipul H5 în regiunile Mykolaiv, Kiev şi Kherson.

Ţinând cont de această situaţie epidemiologică, toţi proprietarii de păsări au obligaţia să respecte o serie de măsuri. Astfel, exploataţiile comerciale trebuie să reactualizeze, în regim de urgenţă, măsurile generale şi specifice de biosecuritate aplicabile la nivelul exploataţiilor de păsări, conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 21/2018; să asigure înăsprirea măsurilor specifice de biosecuritate, pe cele trei nivele de risc (zona administrativă, zona profesională, zona de producţie), existente la nivelul unei exploataţii comerciale; supravegherea păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile H5/H7.

La gospodăriile populaţiei trebuie asigurată prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările domestice, în special raţe şi gâşte. Este interzis accesul păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie; se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferite în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei; se va acorda o atenţie sporită asupra riscurilor introducerii şi diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate şi prelucrate în exploataţiile nonprofesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare; cumpărarea de carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre se va face numai din magazinele autorizate; obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar şi a D.S.V.S.A. Ialomiţa asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate.

D.S.V.S.A. Ialomiţa a dispus informarea tuturor exploataţiilor comerciale de păsări, a tuturor Consiliilor Locale şi a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza judeţului, cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariţie a influenţei aviare de înaltă patogenitate. Toate suspiciunile de boală vor fi anunţate imediat D.S.V.S.A. Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )