Gala Fermierilor din România
PRIAevents – sub egida Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, având ca parteneri LAPAR, Fabrica de Consultanţă, ROCA AGRI, INOVECO, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu –Şişeşti” – a organizat, în data de 4 octombrie 2022, Gala fermierilor din România şi un Târg de Joburi în Agricultură.
Scopul a fost de a fi abordate cele mai interesante subiecte pentru comunitatea fermierilor şi a-i reuni pe toţi, în cadrul unui eveniment unic – singura gală de acest gen din România, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti. Organizatorii subliniază că, în premieră, evenimentul a fost conceput pentru a celebra şi aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri ce aduc o contribuţie semnificativă la agricultura din României, care sunt exemple de urmat. „Această ediţie a adus în special şi o noutate, anume Târgul de Joburi în Agricultură. Evenimentul a reprezentat reuniunea anuală a fermierilor din România şi a domeniilor conexe. Premiile fermierilor din România au reunit comunitatea agricolă românească într-o ceremonie extrem de prestigioasă, care a fost transmisă în direct dintr-o locaţie cu semnificaţie deosebită pentru agricultură. Premiile recunosc şi recompensează excelenţa, încurajează inovarea şi creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea, calitatea, seriozitatea şi schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură. Pentru câştigători, primirea unui astfel de premiu – mai ales în aceasta perioadă, când activitatea fermierilor e una de importanţă crucială şi au parte de foarte multe provocări – este un moment foarte special…Agricultura este vitală pentru întreaga lume. România acordă o atenţie deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale şi ar trebui să găsească modalităţile de susţinere a fermierilor pentru că fermierii au unul dintre cele mai importante roluri pentru omenire şi pentru economie”, a precizat Raluca Voivozeanu, Founder/CEO at PRIA, accentuând că, evenimentul a fost destinat agriculturii şi creşterii acesteia, dar şi dezvoltării fermierilor din România din acest an. Totodată, au fost dezbătute principalele probleme, alături de fermieri, autorităţi, companii conexe, în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru aceste momente de încercare.
Temele abordate au vizat mai multe aspecte, respectiv: Ce masuri concrete ia statul pentru companiile din agricultură – ferme, procesatori si producători?; Care este bilanţul pentru 2022? Cum prevedem că va fi anul agricol 2023?; Cum ne putem pregăti din timp ca să fie un 2023 cu mai multe rezultate?; Agricultura de precizie – folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile în procesul de producţie agricolă; Agricultura bio. Se poate dezvolta mai repede?; Ce provocări şi ce oportunităţi sunt pentru agricultură în această perioadă?; Fondurile europene sau alte modalităţi de finanţare pentru fermieri; Ce spun consultanţii şi avocaţii? Cum pot ajuta prin expertiza lor?; Cum sunt finanţate fermele de familie şi fermele mai mari din Republica Moldova?; Cum se face pregătirea forţei de muncă în acest domeniu?; Rolul asociaţiilor şi clusterelor agricole; Cu ce provocări se confruntă fermierii români în agricultură? De ce au nevoie pentru a-şi creşte afacerile?; Care sunt poveştile lor de succes? Cum au învăţat să facă business şi cum pot împărtăşi din experienţa lor? Ce sfaturi au pentru cei care se vor să înceapă un business în sectorul agricol?
Printre lectorii care au susţinut temele, mai sus menţionate, s-au evidenţiat Petre DAEA – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Pedro GALLARDO BARRENA – Vicepreşedinte Copa-Cogeca; Valeriu TABĂRĂ – Preşedinte, ASAS ; Adrian PINTEA – Director General, APIA; Liciniu LUPU – Fondator şi CEO Fabrică Consultanţă; Roxana VIDICAN – Decan la Facultatea de Agricultură USAMV Cluj-Napoca; Nicu VASILE – Preşedinte, LAPAR; Vicenzo Michele SELLITTO – Associate Professor at Faculty of Agriculture -Banat University Of Agricultural Sciences And Veterinary Medicine Timişoara şi alţii.
Sesiunea de premiere
Misiunea de a-i premia pe fermieri i-a revenit preşedintelui LAPAR, ing. Nicu Vasile. Acesta a deschis sesiunea de premiere, înmânând Diploma de excelenţă unei doamne. Anume dr. ing. Nina Gheorghiţă, vicepreşedintele LAPAR, pentru implicarea activă în activitatea mediului asociativ agricol. Într-un rol dominat de bărbaţi, dânsa s-a remarcat prin tenacitate şi asumare pentru atingerea obiectivelor organizaţiei.
O altă diplomă de excelenţă a fost acordată inginerului Lucian Adam, directorul executiv în cadrul Asociaţiei Producătorilor De Cereale Şi Plante Tehnice „Dr. Ing. Ion Ciulinaru” Călăraşi, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru implicarea în activitatea asociaţiei. Demn de menţionat este faptul că, inginerul Adam a organizat, prin Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante tehnice „Dr. Ing. Ion Ciulinaru” din Judeţul Călăraşi, demersul special derulat împreuna cu mai mulţi fermieri din judeţul Călăraşi, care în anul 2020, deşi s-au confruntat şi ei cu problemele cauzate de seceta cruntă instalată în Bărăgan, au strâns suma de 26.000 EURO cu care au achiziţionat un ventilator portabil de ultimă generaţie şi au asigurat dotarea cu măşti speciale pentru cadrele medicale care luptau în prima linie cu pandemia COVID 19.
Diplomă de excelenţă a primit şi Iolanda Craiu, de la societatea SC CRAIU SRL. Diploma a fost oferită pentru a premia Femeia Antreprenor din agricultură şi susţinerea activităţii organizaţiei judeţene de fermieri. Iolanda Craiu administrează, în judeţul Călăraşi, o fermă agricolă cu o suprafaţă de 500 ha cultură mare.
Tot din judeţul Călăraşi, o diplomă de excelenţă a primit Daniel Victor Gheorghe, de la SC PROMPT SERVICE 94 SRL Spanţov, pentru categoria Ferma de familie. La fel şi Marian Toma, din cadrul SC TOMA SRL Modelu. Acesta a primit o diplomă de excelenţă pentru categoria „Tânăr fermier” implicat în viaţa comunităţii locale, inclusiv prin crearea de locuri de muncă. Fermierul, care lucrează 400 ha în localitatea Modelu (judeţul Călăraşi) este şi sponsor al echipei locale de fotbal ACS ÎNAINTE MODELU.
Una peste alta, diplome de excelenţă au primit şi alţi fermieri din Brăila, Alba, Teleorman, Giurgiu, Mureş.
Alexandra TUDOR