Fostul lider CJ, Silvian Ciupercă, a fost achitat definitiv în dosarul penal de corupție

Fostul președinte al Partidului Social-Democrat Ialomița (PSD) și al Consiliului Județean Ialomița (CJ), Silvian Ciupercă, a organizat, recent, o conferință de presă la sediul PSD din Slobozia, pe tema achitării definitive în dosarul penal în care a fost acuzat, împreună cu alți inculpați, de infracțiuni de corupție și nu numai.

Ocupând funcția de președinte al CJ Ialomița, pe 10 februarie 2015, Silvian Ciupercă a fost reținut, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la sediul instituției. A doua zi, a fost înregistrată propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de Silvian Ciupercă și Gheorghe Vâlcan, pe rolul Tribunalului București, secția 1 penală, la solicitarea procurorului DNA Delia Maria Ciurariu. Motivul era existența unor indicii plauzibile privind comiterea mai multor infracțiuni de către fostul președinte CJ.

Sunt trei infracțiuni referitoare la desfășurarea unui control la Spitalul Județean de Urgență Slobozia: folosirea autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit; numirea lui Adrian Berbece ca director interimar la spital; instigare la abuz în serviciu față de Mihai Ionescu de la Ministerul Sănătății și instigare la fals intelectual față de acesta.

De asemenea, fostul lider CJ a fost acuzat, tot atunci, de instigare la abuz în serviciu față de conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (ADR). Este vorba despre o infracțiune de abuz în serviciu în legătură cu o licitație de concesionare a unui teren de aproape 500 de hectare, o infracțiune de folosire a autorității conferite de funcția din partid pentru a genera foloase necuvenite de către SC Consult Invest, o infracțiune de luare de mită și o infracțiune de instigare la fals în înscrisuri față de directorul Nițescu de la Ultex Țăndărei. Pe parcursul cercetării penale, față de ultima infracțiune s-a renunțat, înlocuindu-se cu alta, legată de depunerea unor documente la ADR Sud Muntenia de către Consult Invest. Silvian Ciupercă a stat o perioadă de 66 de zile în arest central, după care a fost eliberat și trimis în judecată în iunie 2015.

Cercetarea judecătorească s-a încheiat în luna mai 2017, la Tribunal. S-a finalizat cu achitarea față de toate acuzațiile, iar motivarea deciziei (323 de pagini) a fost publicată în mai 2019.

Ulterior, DNA a apelat sentința, iar rezultatul a fost ca, în final, să se mențină dispozițiile de achitare în sentința apelată. Această hotărâre importantă a fost luată pe 13 august 2021, de către Curtea de Apel București. Astfel, s-a decis ca toți cei 14 inculpați să fie achitați.

„Am făcut Breaking news, acum șase ani și jumătate și de mai multe ori ca persoană publică și, mai târziu, ca pericol public. Obsesia mea cu privire la această etichetă de personaj pericol public este reflectată în scenă de lucrurile pe care le-am făcut în diverse împrejurări de după momentul februarie 2015. Dar nu despre mine în principal este vorba în această conferință de presă. În primul rând, vorbesc despre relațiile între instituțiile statului, despre felul în care respectă politicienii jurământul depus la intrarea în mandat și, mai ales, modul procurorilor de a se supune jurământului depus la intrarea în magistratură. Bun, deci este vorba despre această relație între instituțiile statului, în speță Direcția Națională Anticorupție central și Consiliul Județean, Spitalul Județean, Agenția de Dezvoltare Regională. Acest dosar s-a finalizat după apelul depus de DNA, în 2017. S-a încheiat, vineri, cu achitarea a 11 din 14 inculpați. Silogismul că toți politicienii sunt corupți că Silvian Ciupercă, în speță, este corupt, a funcționat și încă mai funcționează într-o parte a societății. Nu discutăm de ce s-a ajuns aici, ci despre faptul că sunt opt capete de acuzare. Un om acuzat de opt infracțiuni, evident că este un personaj suspect la partid, pentru că în ziua aceea nefastă eu am avut tăria să scriu câteva lucruri și ele aveau legătură cu partidul și asta, evident, după mine are o anumită semnificație. Conduita mea de persoană publică mi-am păstrat-o, deși n-am mai avut o”, a declarat fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, în cadrul conferinței, adăugând că sistemul de apărare pe care l-a construit a fost unul în care a constatat că nu este un lider de dosar. Este principalul vinovat pentru destinul nefericit al celorlalți, care nu aveau ce căuta acolo dacă nu era el vânat. Iar conduita pe care se bazează l-a urmat în toate cele 66 de zile de arest. În cazul altor politicieni ploua cu denunțuri după ce erau arestați, spre deosebire de cazul fostului președinte al județului, pentru care nu a existat niciun denunț în afară de cel al lui Zamfir, juristul de la spital, legat de un control.

Fostul președinte al Consiliului Județean Ialomița a fost considerat un mare pericol chiar de oamenii care îl cunosc foarte bine. Din partea unora, chiar nu a primit deloc încredere și a fost considerat, de către ei, prea inteligent pentru a-i putea fi sesizate presupusele șiretlicuri. „La Țăndărei, unde eram mai bine cunoscut decât oriunde în județul Ialomița, mai există oameni care și acum cred că eu sunt foarte abil și inteligent și că am ascuns toate furăciunile pe care le-am făcut. Eu sunt blestemat să fiu considerat prea deștept pentru ei și ei trebuie să scotocească, să vadă unde am ascuns eu aceste furturi. În documente scria următoarele lucruri: Inculpatul Ciupercă are o abilitate ieșită din comun pentru inginerii financiare. Știu că, dincolo de tristețe, se amuzau toți care știau că «amărâtul ăla chiar e corigent la inginerii financiare». Trei dintre acuzații s-au născut din faptul că o echipă de control a făcut o cercetare. Atenție! Cercetarea respectivă este dublată de toate observațiile făcute de un raport al Curții de Conturi, care a făcut obișnuitele controale. Zamfir s-a simțit vinovat. Cablat a venit la mine, probabil că l-au convins pentru vreun scop. Habar n-am. De ce să scrie un anunț în care, de fapt, mai mult vorbește despre colegii lui decât în legătură cu mine? Denunțul prevede că președintele partidului vrea să-l schimbe din funcția pe care o are de consilier juridic. Deci eu i-am lăsat impresia asta lui și apoi s-a transmis, pe diverse canale, zvonul că eu vreau să-l schimb pe el de acolo. Deci sunt capabil să încalc legea și să schimb un om care ocupă deja o poziție și are reglementările fixate. Totul era public și transparent. Capetele de acuzare au însemnat, atenție, folosirea influenței, a poziției și autorității conferite de funcția politică dintr-un partid și de cea administrativă pentru a genera un folos necuvenit pentru altul, adică pentru Berbece, numit director interimar. Asta, în condițiile în care refuzaseră doctorul Ciupitu, doctorița Vâlcea. Așa a apărut formula Berbece. Iar în interceptări spun că, probabil, se va prezenta din nou la concurs doctorul Olaru, care are calitățile pe care i le-am recunoscut eu mai mult decât alții și chiar mai mult decât el”, a precizat fostul președinte al CJ, Silvian Ciupercă.

Pe listă se află și o acuzație care a vizat ADR Sud Muntenia. Este vorba despre un abuz în serviciu pentru Silvian Ciupercă și un abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție pentru directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, alături de Mariana Vișan, directorul Direcției Organism Intermediar Programul Operațional Regional (POR) în cadrul ADR Sud Muntenia, şi Dragomir Scripcă, expert, reprezentant al Biroului Județean Ialomiţa al ADR. „Perla justiției românești, cea mai frumoasă acuzație care există și poate fi posibilă, este luarea de mită. Surprinzător este că, în apelul făcut în 2017 de DNA și în motivele de apel, se susține că fapta a fost comisă în data de 14, iar contractul de prelungire s-a încheiat pe 15 aprilie. Contractul, deja, fusese semnat atunci când l-am rugat dacă poate să facă o donație la Muzeul Județean. Dar s-a bănuit că i-am condiționat semnarea prelungirii contractului, cu două luni, pentru depunerea unei donații. Ei au crezut că eu dirijez donatorii, firmele, oamenii cu care eu am relații, la Muzeul Județean și scot banii, că sunt foarte deștept în inginerii financiare”, a punctat fostul lider PSD, care a adăugat că, neavând motive să se simtă vinovat, a înfruntat acuzațiile în spațiul public. „Consiliul Județean, Spitalul Județean, ADR Sud Muntenia sunt îndreptățite să ceară din partea DNA un comunicat în care să își ceară scuze pentru ce au făcut, cum au interceptat, interpretat, cum au fost determinați, pentru ca publicul să știe, chiar dacă niciodată nu vor convinge oamenii. Le-am spus tuturor că sunt nevinovat din prima clipă. Și mă așteptam să se constate nevinovăția”, a relatat Silvian Ciupercă.

Momentan, fostul președinte al PSD Ialomița exclude varianta ca, pe viitor, să mai ocupe vreo funcție publică. După toți acești șase ani și șase luni, are de gând să se îndrepte împotriva statului român pentru reparații morale, dacă procesul este posibil din punct de vedere legal. Totuși, nu va renunța până nu își va recupera banii ce i se cuveneau de la Consiliul Județean până să încheie mandatul.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )