Forţa Dreptei luptă să stopeze reclamele la jocurile de noroc

La nivel judeţean şi naţional sunt foarte multe probleme, însă echipa de tineret a Organizaţiei Forţa Dreptei Ialomiţa s-a focusat pe una destul de stringentă. Anume jocurile de noroc, un miraj care îi ademeneşte şi îi ţine în captivitate pe mulţi dintre români. #StopReclameJocuriNoroc se intitulează proiectul legislativ depus de parlamentarii Forţa Dreptei, ce se află în Senat, pentru care organizaţia de tineret a început o campanie de strângere de semnături.
Preşedintele Organizaţiei de Tineret Forţa Dreptei Ialomiţa, Ionuţ Moldoveanu spune că, la un prim contact cu subiectul, fiecare are poate printre cunoscuţi, rude, o persoană care a suferit de această boală. Căci, la un moment dat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un studiu, considerând că practicarea jocurilor de noroc creează dependenţă şi poate deveni o boală la un moment dat, dacă nu încerci cumva să o stopezi. „Marea Britanie a interzis persoanelor publice să-şi asocieze imaginea sau să promoveze jocurile de noroc. Mai mult decât atât, Republica Moldova, în 2021, a stopat orice fel de reclamă la jocurile de noroc. În principiu prezentăm acum patru factori destul de nocivi asupra societăţii noastre asupra jucătorilor. Reclamele la jocurile de noroc au un prim efect negativ pentru că recrutează noi jucători din rândul categoriilor sociale vulnerabile, cum ar fi tinerii de liceu, persoanele cu venituri foarte mici, încântate că pot câştiga o sumă de bani cu o investiţie foarte mică, ceea ce este total eronat. Evident că algoritmul matematic, făcut de către operatorul economic, nu poate permite ca aparatul respectiv, la finalul activităţii, să fie pe minus. Un al doilea factor nociv ar fi că jucătorii activi devin mai agresivi în jocul pe care îl practică. Al treilea aspect ar fi faptul că intervine şi fenomenul de recidivă. Sunt foarte multe persoane care au încetat să mai practice astfel de jocuri, dar văzând reclamele omniprezente în societate, la televizor, în media, pe stadioane, s-au reapucat de jucat. Inclusiv pe telefon, acum eşti la un click distanţă de a-ţi îndeplini visul şi a câştiga o sumă enormă de bani. În plus, mai sunt persoane care nu doar că pierd sumele lor de bani, ci mai şi împrumută de la binevoitori, cu ghilimelele de rigoare. Şi, evident că este o altă păcăleală. În momentul de faţă, proiectul a fost depus la Senat şi Camera Deputaţilor. Indiferent dacă va primi aviz favorabil şi legea va fi promulgată – ceea ce e puţin probabil, din cauza monstruoasei coaliţii – sau că va fi respins, noi vom continua să prezentăm proiectul cetăţenilor şi efectele nocive majore asupra societăţii”, a precizat Ionuţ Moldoveanu, specificând că scopul proiectului este ca măcar 10% din persoanele dependente de jocuri de noroc (aproximativ 400 de mii) să scape de acest viciu.
Încă de anul trecut, reprezentanţii FD au demarat lucrările pentru proiect, acesta fiind depus spre sfârşitul primului trimestru al anului curent. „La nivel naţional, purtăm acest război şi printr-o campanie de strângere de semnături. Colegii noştri de la tineret, de la Ialomiţa, s-au alăturat acestei iniţiative şi am început strângerea de semnături din comunitate. Am avut o campanie în Slobozia şi Ţăndărei, urmând să continuăm în tot judeţul, pentru a putea pune puţină presiune pe parlamentari. Nu am stabilit un obiectiv, dar feedback-ul este foarte favorabil. Nu cred că am întâlnit mai mult de 1% din respondenţi care să nu fie de acord cu proiectul…Deci, noi am început un război şi îl vom continua. Nu ştiu care va fi deznodământul, poate este doar un prim pas şi se va întâmpla peste un an, doi sau trei. Trebuie să ne aliniem la tot ce înseamnă Uniunea Europeană şi ei au interzis aşa ceva”, a adăugat, la rândul lui, Eugen Dubălaru, preşedintele FD Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )