Fonduri europene pentru modernizarea sistemului sanitar şi a îmbunătăţirea accesului pacienţilor la servicii de calitate

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va lansa, în 2023, 79 de apeluri de proiecte, în valoare de 5,45 miliarde de euro, prin Programul Sănătate. Guvernul României va folosi fondurile europene pentru a moderniza sistemul sanitar şi a îmbunătăţi accesul pacienţilor la servicii de calitate. Este pentru prima oară când România are un program dedicat exclusiv sănătăţii. „Anul acesta încep primele investiţii în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât până la finalul lui 2023 va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,8 miliarde de euro”, a declarat Marcel Ioan Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Europarlamentarul Dan Motreanu (prim-vicepreşedintele PNL) precizează că aceşti bani vor putea fi folosiţi pentru mai multe obiective, extrem de importante. Anume pentru construirea a trei spitale regionale de urgenţă, la Iaşi, Cluj, Craiova; construcţia sau modernizarea a minim 7 spitale judeţene; construirea sau reabilitarea a 20 spitale publice mici, municipale şi orăşeneşti; acces la screening gratuit pentru peste 800.000 de români; reabilitarea a 300 de cabinete de medici de familie; reabilitarea a 105 cabinete medicale şcolare; accesul la servicii medicale pentru încă 65.000 de copii; investiţii în măsuri care susţin domeniile oncologie şi transplant: un centru de excelenţă în protonoterapie construit şi dotat şi achiziţia unui ciclotron; abordări inovative în cercetarea din domeniul medical: un institut de Genomică; digitalizarea sistemului medical; 52.000 de angajaţi vor beneficia de formare.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )